2013 blir åpenbart det store science fiction-året, der vi får et rekordantall filmer i sjangeren, fra årets største «blockbusters» til eksperimentelle indiedramaer.

Det er kanskje en smule foruroligende at såpass mange av disse sci-fi-filmene tar for seg en fremtid der menneskehet er så godt som utryddet, mens de gjenlevende går til kamp mot den rike makteliten. Sånt er i alle fall et godt bevis på at science siction-sjangeren brukes til å utforske aktuelle temaer og strømninger i samfunnet. At vi for tiden er så fordømt opptatt av dommedagsprofetier, væpna revolusjon og masseutslettelse er neppe et sunnhetstegn for den kollektive folkesjelen, men den typen eksistensiell fremtidsuro skaper i alle fall mye spennende film.

Her er uansett de tjue sci-fi-filmene vi gleder oss skikkelig til i året som kommer, ramset opp i alfabetisk rekkefølge. «To infinity and beyond, boys!».

 

«After Earth»

Regi: M. Night Shyamalan
Med: Will Smith, Jaden Smith, Isabelle Fuhrman & Zoe Kravitz
Antatt premiere: 16. august

M. Night Shyamalan er ikke akkurat en mann som har briljert de siste årene, men vi er villige til å gi fyren en aller siste sjanse. Særlig siden han faktisk ikke har skrevet manuset til «After Earth» selv. Will Smith pleier å ha høvelig bra teft når det gjelder å plukke ut kommersielle prosjekter, selv om han muligens har en blind flekk når det gjelder ungene sine. I «After Earth» spiller Will og Jaden far og sønn, som krasjlander på Tellus tusen år etter at menneskeheten ble evakuert fra jordkloden. Mens Big Willy ligger skadet i romskipet, må Jaden ut i villmarken på jakt etter medisiner – og på veien må han hamle opp med ville beist, monstre og noe som ser ut til å være romskip som skyter lasers. Flaks Jaden kan karate, da. Norske Kristofer Hivju spiller forresten en sentral birolle her. Traileren er ganske lovende, så vi får virkelig håpe at alt ikke ender med en narreslutt av typen «alt er bare en datasimulasjon» eller «de var døde som Bruce Willis hele tiden»:

 

«Cloud Atlas»

Regi: Tom Tykwer, Lana Wachovski & Andy Wachowski
Med: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent & Hugh Grant
Antatt premiere: 8. mars

Wachowski-søsknene har slått seg sammen med den tyske auteuren Tom Tykwer («Run Lola Run», «Perfume») og laget en veldig ambisiøs filmatisering av David Mitchells roman «Cloud Atlas». En komplisert saga om seks livsløp, som spenner seg fra midten av 1800-tallet og til fremtidens Korea anno 2144 – og videre til en postapokalyptisk villmark flere hundre år frem i tid. «Cloud Atlas» har en spilletid på nesten tre timer og et budsjett på over hundre millioner dollar, noe som gjør dette til en av de mest kostbare indiefilmene noensinne laget. «Cloud Atlas» hadde premiere på amerikanske kinoer i slutten av oktober, der den ble skamrost av kritikere, men floppet økonomisk – mens her i Norge kommer filmen først fem måneder senere.

 

«Elysium»

Regi: Neill Blomkamp
Med: Matt Damon, Jodie Foster, William Fichtner & Sharlto Copley
Antatt premiere: 18. november

Vi har store forventninger til sørafrikaneren Neill Blomkamps første film etter «District 9»! I følge den offisielle synopsisen byr «Elysium» på «sosiopolitisk action» som utspiller seg i år 2159. Den rike eliten bor i luksus på en romstasjon kalt «Elysium»; mens den fattige underklassen kjemper for tilværelsen nede på den ødelagte jordkloden. Statssekretæren Rhodes (Jodie Foster) gjør sitt ytterste for å holde bermen borte fra sitt eksklusive paradis, mens småsvindleren Max (Matt Damon) leder den væpna revolusjonen mot den privilegerte en-prosenten. Det gjenstår å se om dette blir et politisk ladet kommunistmanifest eller et actionfylt space-eventyr – men Blomkamps «District 9» var jo også full av syrlige, sosial kommentarer. Så litt av begge deler, tipper vi. «Elysium» skulle egentlig ha kommet på kino i tide til jul, men ble utsatt nesten et år, noe som forhåpentligvis ikke er et tegn på trøbbel bak kulissene. Her er et panelintervju fra Comic-Con:

Og en kryptisk «teaser» formet som en rekrutteringsreklame for storkorporasjonen Armadyne, fra tiden før romstasjonen «Elysium» ble bygget:

 

«Ender’s Game»

Regi: Gavin Hood
Med: Harrison Ford, Ben Kingsley, Abigail Breslin & Hailee Steinfeld
Antatt premiere: Ikke fastsatt. Kommer i USA 1. november

Dette er en film vi ikke har hørt særlig mye om ennå, men det kommer nok til å forandre seg de neste månedene. En påkostet sci-fi-film basert på den prisbelønte romanen av Orson Scott Card, med Harrison Ford og Ben Kingsley i hovedrollene. «Ender’s Game» utspiller seg i en fremtid der menneskeheten er i full krig med en rase romvesener kalt Formics (ofte nedsettende beskrevet som «buggers»), og alle verdens nasjoner har dannet militæralliansen IF. Mesteparten av historien dreier seg om en gruppe begavede barn og ungdom som trenes opp på en beinhard militærskole før de sendes inn i krigen. Noe som unektelig høres ut som en blanding av «Starship Troopers» og «The Hunger Games. I følge sci-fi-kjennere er boken førsteklasses, og bare begynnelsen på en serie som inkluderer tolv romaner, tolv noveller og en tegneserie. Det er ikke sluppet noen trailer eller klipp fra filmen, så alt vi må nøye oss med inntil videre er et bilde av Harrison Ford som disiplinerer urolige barn:

 

«Europa Report»

Regi: Sebastian Cordero
Med: Sharlto Copley, Michael Nyqvist, Daniel Wu & Isiah Whitlock Jr.
Antatt premiere: ikke fastsatt

Her har vi en interessant raring som det hittil er sluppet fint lite informasjon om. En sci-fi-thriller der seks astronauter sendes til Jupiters måne Europa for å se etter utenomjordisk liv. «Europa Report» er angivelig basert på NASAs planer om å sende en ekspedisjon til Europa for å se etter liv i havene under isen der. Noe sier oss at livet de finner der neppe er av den vennligsinnede typen. For litt mer info, sjekk ut den offisielle webben: www.europaventuresllc.com, der vi får noen kryptiske filmopptak som antyder at dette er en slags «found footage»-film – Kanskje i stil med «Apollo 18».

 

«Gravity»

Regi: Alfonso Cuaron
Med: Sandra Bullock & George Clooney
Antatt premiere: Ikke fastsatt. Kommer i USA 18. oktober

Meksikanske Alfonso Cuaron regisserte en av det forrige tiårets sterkeste dystopiske fremtidsvisjoner med mesterverket «Children of Men», så det har bygget seg opp skyhøye forventninger til hans andre sci-fi-film. «Gravity» har bare to skuespillere: Sandra Bullock og George Clooney. Begge er astronauter som befinner seg strandet i svarteste space, etter at romstasjonen deres blir totalskadet. Høres ut som et klaustrofobisk mareritt (som angivelig utspiller seg i realtid, og er filmet i lange tagninger med skuespillere plassert inn i digitale omgivelser), men med tanke på at «Gravity» har et budsjett på 80 millioner dollar og er i 3D, så mistenker vi at disse astronautene får noen overraskelser på veien ut i verdensrommet. Denne kryptiske «teaser»-traileren ble laget av en ivrig fan, men er uansett det nærmeste vi kommer «Gravity» før filmselskapet slipper ut mer informasjon om filmen:

 

«Her»

Regi: Spike Jonze
Med: Joaquin Phoenix, Olivia Wilde, Amy Adams & Rooney Mara
Antatt premiere: Ikke fastsatt

Spike Jonze har ikke vært å se på kino siden han regisserte den fantastiske familiefilmen «Where the Wild Things Are» i 2009. Men nå har han spilt inn «Her», en fremtidsrettet komedie der Joaquin Phoenix er en ensom forfatter som forelsker seg i et kvinnelig operativsystem. Så en blanding av åttitallsfilmen «Electric Dreams», den japanske anime-serien «Chobits» og Siri på iPhone, kanskje? Høres unektelig litt snodig ut, men helt i tråd med hva Spike har laget tidligere. Noe særlig mer vet vi ikke om «Her» ennå, men vi kommer garantert tilbake til filmen så fort den første traileren dukker opp. I mellomtiden: her er Spike Jonzes kortfilm «I’m Here» i sin helhet:

 

«The Host»

Regi: Andrew Niccol
Med: Saoirse Ronan, Diane Kruger, Max Irons & William Hurt
Forventet premiere: 5. april

Beklager, ingen sørkoreanske mutantmonstre her. Det er heller ikke særlig lovende at dette sci-fi-dramaet er basert på en roman av den mormonske «Twilight»-skaperen Stephenie Meyer, men «The Host» kan faktisk bli brukbar. Saoirse Ronan er en av sin generasjons dyktigste skuespillere, og regissøren Andrew Niccol har tidligere stått bak elegante fremtidsvisjoner som «Gattaca» og «In Time». Dette er atter en sci-fi-film som utspiller seg i en fremtid der så godt som hele menneskeheten er utryddet. En fremmed rase med parasittiske romvesener har tatt bolig i folks kropper, og deres siste offer er Melanie Stryder (Saoirse Ronan), som har blitt besatt av en skapning kalt «Wanderer». To sjeler kjemper om den samme kroppen, mens Melanie prøver å komme tilbake til sin store kjærlighet Jared (Max Irons). Så en romantisk variant av «Invasion of the Body Snatchers», da.

 

«The Hunger Games: Catching Fire»

Regi: Francis Lawrence
Med: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Woody Harrelson & Liam Hemsworth
Antatt premiere: 22. november

Langt flere enn bare «Twilight»-fjortiser satt pris på den første «Hunger Games»-filmen, som ble en stor hitt både blant fullvoksne kinogjengere og oss kritikere. I denne midterste delen i trilogien blir Katniss Everdeen tvunget tilbake i kamparenaen sammen med Peeta. Hennes seier i forrige «Hunger Games» har sådd frøet til et folkeopprør mot den diktatoriske presidenten Så Snow (Donald Sutherland), og han akter å knuse revolusjonen ute i distriktene med alle midler. Snow arrangerer jubileumslekene «The Quarter Quell», der de tidligere vinnerne må tilbake for å kjempe mot hverandre «Battle Royale»-style. Trist at regissør Gary Ross ikke er tilbake for oppfølgeren, men erstatteren Francis Lawrence («Constantine»; «Water for Elephants») imponerte åpenbart produsentene, siden han også er signert for å regissere den siste delen av romantrilogien: «Mockingjay» – som skal stykkes opp i to filmer.

 

«Iron Man 3»

Regi: Shane Black
Med: Robert Downey Jr., Guy Pearce, Sir Ben Kingsley & Gwyneth Paltrow
Antatt premiere: 26. april

Tony Stark vender tilbake etter strabasene i «The Avengers», og denne gangen er han utfordret av den demoniske terroristlederen The Mandarin (Sir Ben Kingsley) – som i en minneverdig scene sprenger hele ungkarsleiligheten hans i fillebiter. Regissør Jon Favreau har fått en fullgod erstatter i Shane Black: manusforfatteren og regissøren som ga Robert Downey Jr. et skikkelig comeback med «Kiss Kiss Bang Bang» (2005). Historien er basert på det mange mener er en av de aller beste «Iron Man»-tegneseriene: «Extremis», og i følge traileren ser det ut til at denne tredje filmen blir noen hakk mørkere enn forgjengerne. Hvorvidt det betyr at Tony Stark endelig kaster seg på flaska gjenstår å se:

 

«Man of Steel»

Regi: Zack Snyder
Med: Henry Cavill, Amy Adams, Russell Crowe & Kevin Costner
Antatt premiere: 21. juni

«Superman» er en vrien kar å lage film av i disse tider, og Bryan Singers «Superman Returns» imponerte fint få av oss for sju år siden. Zack Snyder går tilbake til start, og gjenforteller stålmannens opprinnelseshistorie med britiske Henry Cavill i tittelrollen. Russell Crowe er faren Jor-El, mens Kevin Costner dukker opp som adoptivpappa Jonathan Kent. «Man of Steel» ser imidlertid mer ut som et Terrence Malick-drama enn en episode av «Smallville». Det gjenstår å se hvor mye Zack Snyder («Watchmen», «300») klarer å tilføre en historie som de fleste kjenner veldig godt, men siden Christopher Nolan er sjefsprodusenten bør dette bli en ambisiøs tungvekter med noen overraskelser på lur. Traileren er i alle fall stemningsfull så det holder, på en «Supertree of Life»-aktig måte:

 

«Oblivion»

Regi: Joseph Kosinski
Med: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko & Zoe Bell
Antatt premiere: 12. april

Dette er ikke sci-fi-filmen der Tom Cruise fighter mot romvesener ikledd robotdrakt: den heter «All You Need is Kill», og kommer først våren 2014. Lett å blande sammen. «Oblivion» er helt andre boller, med Tom Cruise som en slags menneskelig variant av WALL*E. Han er drone- reparatøren Jack Harper: et av de få menneskene igjen på jordkloden etter en voldsom krig med en rase aliens kalt «Scavs» – men Jack er åpenbart ikke like alene som han trodde, og får hele virkelighetsoppfattelsen snudd på hodet da han avdekker sannheten om krigen. Traileren holder heldigvis hemmelighetene sine tett til brystet, så det er sannelig ikke lett å forutsi hvor denne historien har tenkt seg hen. Visuelt sett er «Oblivion» mektig imponerende, som vi har rett til å forvente av regissøren bak «Tron Legacy». Denne gangen har han trolig et mye bedre manus å jobbe med, også.

 

«Pacific Rim»

Regi: Guillermo del Toro
Med: Charlie Hunnam, Idris Elba, Ron Perlman & Charlie Day
Antatt premiere: 19. juli

Fancy a rim job, sir? Her er en interessant tanke: hva hvis «Transformers»-filmene var skikkelig bra, og regissert av noen som ikke er Michael Bay? Og hva om kjemperobotene kjempet mot gigantiske Godzilla-monstre? Vel, der har du «Pacific Rim», mastodontfilmen vår mann Guillermo del Toro valgte å regissere isteden for «The Hobbit». Et storslagen sci-fi-eventyr, der enorme monsterøgler han ynglet frem fra jordens indre, og menneskene oppfinner gigantiske roboter kalt «Jaegers» for å bekjempe dem. Traileren overbeviser ikke hundre prosent, men vi har klokkertro på Guillermo del Toro, som ennå har til gode å lage en dårlig film. Her er uansett traileren:

 

«Riddick»

Regi: David Twohy
Med: Vin Diesel, Karl Urban, Dave Bautista & Katee Sackhoff
Antatt premiere: Ikke fastsatt

Noen ganger lønner det seg å være sta. Helt siden forgjengeren «The Chronicles of Riddick» floppet på kino i 2004 (selv om de fleste av oss likte den temmelig bra) har Vin Diesel snakket skråsikkert om hvor mye han gledet seg til å starte på den tredje filmen i serien. Fint få av oss hadde særlig tro på at dette noensinne ville skje, men dumme oss. Vel, det har tatt nærmere ni år, men nå er filmen fiks ferdig – med den minimalistiske tittelen «Riddick». I motsetning til forgjengeren skal dette bli en brutal rakker på linje med den første filmen: «Pitch Black». Denne gangen blir råtassen Riddick dumpet på en fremmed planet full av alienmonstre og iltre leiesoldater. Regissør og manusforfatter David Twohy er tilbake, det samme er Karl Urban som den onde Lord Vaako. Alt som er sluppet så langt er en filmplakat og noen bilder:

En påminnelse om hvor fet den første filmen i serien var: «Pitch Black»:

 

«Snowpiercer»

Regi: Bong Joon-ho
Med: Chris Evans, Tilda Swindon, John Hurt og Ed Harris
Antatt premiere: Ikke fastsatt

Dette sci-fi-dramaet har hittil hold seg under radaren, men har så stort potensial at vi mistenker at «Snowpiercer» kan bli en skikkelig godbit. Vi snakker om den første engelskspråklige filmen til den sørkoreanske regissøren bak «The Host», produsert av «Oldboy»-regissøren Chan-wook Park, og basert på en fransk tegneserie fra 1970-tallet. Et mislykket eksperiment for å stoppe global oppvarming førte til en ny istid, som utryddet mesteparten av jordens befolkning – og de få overlevende har nå forskanset seg i et enormt togsett, som tøffer ustanselig av gårde som en evighetsmaskin. Ombord har befolkningen delt seg i et klassesystem, og den fattige underklassen er i ferd med å starte en revolusjon mot rikingene (nok et tema som stadig går igjen i det kommende årets sci-fi-filmer). «Snowpiercer» har en sterk rolleliste med «Captain America» himself i spissen, og et veldig interessant utgangspunkt. Her forteller John Hurt litt om filmen:

 

«Star Trek Into Darkness»

Regi: J.J. Abrams
Med: Chris Pine, Benedict Kumberbatch, Zoe Saldana & Zachary Quinto
Antatt premiere: 15. mai.

Kaptein Kirk, Spock og resten av mannskapet ombord stjerneskipet Enterprise er tilbake, og nå står de overfor en fiende som enkelte kilder hevder er selveste Khaaaan! Eller muligens en obskur figur fra den originale TV-serien, ved navn Gary Mitchell. Vi får nå se; han beskrives i alle fall som «a one-man weapon of mass destruction», og spilles av Benedict Cumberbatch – som virkelig har blitt ettertraktet etter sin tid som «Sherlock Holmes». Ellers er de fleste fra den første «Star Trek»-filmen tilbake, inklusive regissør J.J. Abrams. På dette tidspunktet er det vanskelig å skille oppspilte spekulasjoner fra kalde fakta på verdensvebben, men «Star Trek Into Darkness» bør uansett overgå forgjengeren på de fleste felt. De første ni minutter av filmen ble vist før IMAX-visningene av «The Hobbit» i USA, og det klippet ender med at Spock er fanget inni en vulkan mens lavaen skvulper rundt ham på alle kanter. Denne prologen er ikke tilgjengelig på YouTube, men her er i alle fulle fall den første traileren:

 

«This is the End»

Regi: Evan Goldberg & Seth Rogen
Med: James Franco, Seth Rogen, Paul Rudd & Emma Watson
Antatt premiere: 27. september

Blir mange dommedagsfilmer neste år, og to av dem vi gleder oss mest til er begge komedier. Ser ut til at Seth Rogen og Evan Goldberg (som skrev «Superbad» og «Pineapple Express» sammen) har fått med seg de fleste komiker-kompisene sine med i «This is the End» (som frem til nylig hadde tittelen «The End of the World»). Alle spiller seg selv, og rollelista inkluderer ellers bl.a. Jonah Hill, Jason Segel, Danny McBride og … eh, Rihanna. Etter en skikkelig fest hjemme hos James Franco kommer apokalypsen, noe som skaper splid blant kjendisvennene. Skal vi dømme ut ifra den nye traileren involverer verdens ende enten romvesener eller en form for religiøs «rapture». Traileren er i alle fall ganske lovende, hvis du har sansen for denne gjengen:

 

«The World’s End»

Regi: Edgar Wright
Med: Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman & Paddy Considine
Antatt premiere: 18. oktober.

Jeg aner ikke hvor mye disse to filmene kommer til å likne på hverandre, men «The World’s End» har omtrent samme utgangspunkt som «This is the End». Dette er den avsluttende delen i Edgar Wrights såkalte «Three Flavours Cornetto»-trilogi, som startet med «Shaun of the Dead» og fortsatte med «Hot Fuzz». Historien dreier seg om fem venner (deriblant Simon Pegg og Nick Frost, selvfølgelig) som gjenforenes etter tjue år for å gjenta en legendarisk pubrunde. Siste stopp er den sagnomsuste puben «The World’s End» – men på veien dit står verden ovenfor en apokalypse bare vennegjengen kan stoppe. Eller noe sånt. Vi mistenker at denne dommedagen vil ta noen helt uventede retninger, akkurat som de to forrige filmene i deres – og hvis «The World’s End» er bare halvparten så bra som dem kan dette bli en av årets store oppturer. Ingen trailer ennå, men her forteller Simon Pegg litt om filmen:

 

«The Zero Theorem»

Regi: Terry Gilliam
Med: Matt Damon, Christoph Waltz, Ben Whishaw & Tilda Swindon
Antatt premiere: Ikke fastsatt

Bare det at Terry Gilliam har fullført innspillingen av ny film uten dødsfall og katastrofer er god grunn til feiring i seg selv. «The Zero Theorem» er laget på forholdsvis lavt budsjett, men Gilliam har fått med seg en imponerende samling skuespillere (som angivelig stilte opp for minimal betaling). En snurrig sci-fi-historie, som ser ut til å ha klare paralleller til Orwell-universet Gilliam skapte i «Brazil». Det eksentriske datageniet Qohen Leth (Christoph Waltz) prøver å løse den matematiske formelen «Zero Theorem», som en gang for alle vil stadfeste om livet har en mening. Han jobber på oppdrag av en mystisk skikkelse kalt «Management» (Matt Damon), som har sin egen lumske agenda. Høres egentlig litt ut som Darren Aronofskys «Pi» (1998), men Terry Gilliam har garantert en helt unik vinkling på historien. Produksjonen skulle opprinnelig ha startet i 2009 med Billy Bob Thornton i hovedrollen, men ble utsatt på grunn på problemer med finansene. Her forteller Terry om filmen, og gir litt props til julefilmen «Seven Psychopaths»:

 

«Mad Max: Fury Road»

Regi: George Miller
Med: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult & Rosie Huntington-Whiteley
Antatt premiere: Ikke fastsatt

Det har gått vanvittige 28 år siden det postapokalyptiske råskinnet Mad Max Rockatansky sist var å se på kino, da i «Mad Max Beyond Thunderdome». En skuffende sorti for en av filmhistoriens hardeste antihelter, men nå er han endelig tilbake. En fjerde «Mad Max»-film har vært planlagt de siste 25 årene, men regissør George Miller har vært rammet av nærmest overnaturlig uflaks – som har inkludert alt fra naturkatastrofer til krig. Etter en rekke utsettelser er nå «Mad Max: Fury Road» endelig ferdig innspilt (siste innspillingsdag var 17. desember), med Tom Hardy i tittelrollen. De kunne neppe ha funnet en bedre mann for jobben! Mad Mel Gibson var vissnok ikke interessert i å gjenta denne glansrollen, men dukker i følge ryktene opp i et lite gjestespill. Plottet dreier seg om en gruppe overlevende som flykter gjennom ødemarken i en spesialbygget krigstruck, kjørt av en krigerkvinne med det fantastiske navnet Imperator Furiosa (Charlize Theron). Vi kan forvente oss noen helt vanvittige kjøretøy og spektakulære bilstunts – men det er overhengende fare for at «Fury Road» blir utsatt helt 2014, siden den skal etterkonverteres til 3D. Bu! Alt vi har fått se av filmen så langt er et raskt glimt av Tom Hardy som Mad Max:

Og helt til slutt, en påminnelse om akkurat hvor badass Mad Max var i sin høytid: