Er det ikke fremdeles litt tidlig å publisere årets beste filmer/plater/bøker-lister?

Teknisk sett, jo («Fortiden», «Hobbiten: Smaugs ødemark», «Den store skjønnheten» og «Enough Said» er blant årets beste-kandidater som ikke er ute i Norge ennå).

Samtidig er det et reelt kappløp om å være først, og en årets beste-liste kan være et hendig verktøy når julegavene skal kjøpes inn.

Cahiers Du Cinema og Sight & Sound er blant de prestisjetunge publikasjonene som allerede har publisert sine lister, og nå har også Empire bestemt seg for sin topp 50-rangering.

Empire er gode på å balansere mellom blockbustere og indiefilm, krydret med et par dokumentarer og ikke-engelskspråklige innslag. Noe overraskende er det kanskje at de har droppet dokumentaren «The Act of Killing», som toppet Sight & Sounds liste – og som jeg regner med at kommer til å trone på toppen av et par norske lister. Mens Richard Curtis-komedien «About Time» er med?

Verdt å merke seg er det også at 11 av de 50 filmene på lista aldri har fått ordinær norsk kinodistribusjon – «Kill Your Darlings», «Robot & Frank», «Much Ado About Nothing», «Nebraska», «Trance», «A Field in England», «Filth», «Upstream Color», «Blackfish», «Short Term 12» og «Alan Partridge: Alpha Papa».

Det er jo ganske trist.

Hele lista kan du lese hos Empire, topp 10 får du her:

1. Gravity
2. Captain Phillips
3. Rush
4. Mud
5. Lincoln
6. Stoker
7. Iron Man 3
8. Before Midnight
9. The Great Beauty
10. Alan Partridge: Alpha Papa

 

LES OGSÅ:

Årets 20 beste kinofilmer 2012!

2012