Kinoåret 2014 var slett ikke så verst, men mye tyder på at 2015 blir enda bedre.

De alle beste filmene har en tendens til å komme som komplette overraskelser, men noe sier oss at disse tjue er verdt å vente på…

 

«BIG HERO 6»

2014_big_hero_6-wide

Regi: Don Hall & Chris Williams.
Med stemmene til: Scott Adsit, Ryan Potter, Daniel Henney & T.J. Miller.
Antatt premiere: 30. januar.

Denne dataanimasjonen fra Disney har allerede fått overveldende bra kritikker i USA, der filmen hadde premiere i november. Vi fikk en liten sniktitt på «Big Hero 6» under den tradisjonelle Disney-kavalkaden på julaften, selv om det drøyer en drøy måned før filmen kommer til Norge.

Et superhelt-drama om en gutt og hans elastiske robot, som åpenbart er inspirert av Marvel-studioets tegneserier (eller eventuelt av de enormt lukrative filmuniverset deres). Så til de grader at selveste Stan Lee gjør et gjestespill.

Vi kan styre oss veldig for musikken i traileren, men har allikevel stor tro på at dette vil bli noe spesielt.

 

«BIRDMAN»

Birdman, Michael Keaton og Edward Norton.

Regi: Alejandro Gonzalez Inarritu.
Med: Michael Keaton, Emma Stone, Zach Galifianakis & Naomi Watts.
Antatt premiere: 6. februar.

Her er nok en film vi er helt skråsikre på at vil bli noe stort. En svart komedie av meksikanske Alejandro Gonzalez Inarritu («Babel», «21 Grams»), som representerer et skikkelig comeback for Michael Keaton.

Han er den avdankede skuespilleren Riggan Thomson, som er mest kjent for rollen som superhelten Birdman, og går gjennom en gedigen eksistensiell krise mens han forbereder et comeback på Broadway-scenen. Dette er nok en prisvinner som har sanket veldig entusiastiske anmeldelser, og en sterk Oscar-kandidat.

Dessuten en av disse sjeldne arthouse-filmene som burde ha bred publikumsappell. Vi gleder oss virkelig til denne!

 

«JUPITER ASCENDING»

jupiter3

Manus og regi: Andy & Lana Waschovski.
Med: Channing Tatum, Mila Kunis, Eddie Redmayne & Sean Bean.
Antatt premiere: 6. februar.

Ikke et godt tegn at denne kostbare space-operaen ble fjernet fra sin opprinnelig premieredato i juli (offisielt fordi man trengte mer tid til å fullføre de digitale spesialeffektene), og isteden snikes ut på kino i februar. En tid da Hollywood-studioene tradisjonelt dumper filmer de ikke har noen særlig stor tro på.

At sjefene på Warner Bros. har fått kalde føtter betyr slett ikke at «Jupiter Ascending» er en skuffelse, bare at dette er en film som ikke appellerer til forretningsmenn. Vi mistenker at Warner forventet seg en ny «Star Wars», som kunne kickstarte en hel sci-fi-serie. Isteden fikk de nok noe mindre salgbart, og mer esoterisk.

Waschovski-søsknene er mer opptatt av spennende ideer enn kommersiell appell, så «Jupiter Ascending» kan bli interessante saker. Eller eventuelt en økonomisk katastrofe og fremtidig kultfilm, sånn som «Cloud Atlas».

Skal uansett bli spennende å se resultatet!

 

«KINGSMAN: THE SECRET SERVICE»

Colin Firth i «Kingsman».

Regi: Matthew Vaughn.
Med: Colin Firth, Samuel L. Jackson, Michael Caine & Mark Strong.
Antatt premiere: 27. februar.

Matthew Vaughn slår til med sin andre filmatisering av en Mark Millar-tegneserie, som ser ut til å bli enda mer voldsom, actionfylt og anarkistisk enn «Kick-Ass». «Kingsman» kan også bli årets store James Bond-film, foran «SPECTRE».

En hyllest til 007-seriens fortid, komplett med alle mulige «gadgets», britiske agenter og en megalomanisk superskurk (spilt av Samuel L. Jackson) med masseødeleggelsesvåpen og en veldesignet hemmelig base. Men aldri i verden om Bond-produsent Barbara Broccoli hadde godtatt galskapen Matthew Vaughn slipper unna med her.

Traileren er på grensen til selvparodisk, men bare tanken på å se Colin Firth som en erkebritisk, knusktørr actionhelt er veldig appellerende. Han er Harry Hart, en gentleman, sofistikert badass og medlem av «Kingsmen»: en uavhengig etterretningstjeneste som opererer i det skjulte. De har opptaksprøver for nye medlemmer, og Harry har plukket ut den småkriminelle jyplingen Eggsy Unwin (Taron Egerton) som sin kandidat.

I feil hender kunne dette ha blitt en ny «Cody Banks» eller «Alex Rider: Stormrider», men Matthew Vaughn vet hva han driver med – og «Kingsman» ser vanvittig underholdende ut:

 

«INHERENT VICE»

inherent

Manus og regi: Paul Thomas Anderson.
Med: Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Eric Roberts & Katherine Waterston.
Antatt premiere: 6. mars.

Genierklærte Paul Thomas Anderson er nok et sikkert kort, og etter tunge dramaer som «The Master» og «There Will Be Blood» har han laget sin første rene komedie. La gå at de fleste filmene hans har en undertone av svart humor.

«Inherent Vice» er basert på romanen av Thomas Pynchon. En slags neo-noir plassert i Los Angeles anno 1970, i tiden like etter at den amerikanske drømmen døde. Den frikete privatdetektiven Larry «Doc» Sportello (Joaquin Phoenix) vikles inn i et veldig komplisert mysterium, som kan minne om en blanding av Robert Altmans «The Long Goodbye» og «The Big Lebowski».

Vi er temmelig skråsikre på at denne kommer til å trone høyt på «Årets beste filmer 2015»-listen vår, når den tid kommer.

 

«CHAPPIE»

chappie

Regi: Neil Blomkamp.
Med: Sharlto Copley, Hugh Jackman, Dev Patel & Sigourney Weaver.
Antatt premiere: 6. mars.

En sci-fi-film om en robot som utvikler følelser, fra mannen bak «Elysium» og «District 9». Så en ny variant av «Short Circuit», med en sørafrikansk twist. Charlto Copley har dukket opp i hver eneste av Blomkamps filmer, og denne gangen portretterer han roboten «Chappie» med god hjelp av motion capture.

Det er en masse kjente navn på rollelista her, men vi er mest opptatt av at Ninja og Yo-Landi Vi$$er fra «Die Antwoord» dukker opp i sentrale biroller som seg selv. Førstnevnte oppførte seg angivelig så fornøyelig bedritent under innspillingen at det ødela hans vennskap til Blomkamp. Horer, dop og selvportretter med autofellatio var angivelig involvert.

Uansett, Blomkamp holder kortene tett til brystet når det gjelder «Chappie», og traileren avslører fint lite – så filmen kan komme som en stor overraskelse:

 

«NIGHTCRAWLER»

K72A3451d.tif

Manus og regi: Dan Gilroy.
Med: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Bill Paxton & Riz Ahmed
Antatt premiere: Ukjent.

Nei, dette er ikke en film om Marvel-mutanten. Så det er en overhengende fare for at «Nightcrawler» ikke settes opp på kino her hjemme i det hele tatt, men vi har inkludert den i håp om at den norske distributøren tar til vettet.

Jake Gyllenhaal gjør en helt fenomenal prestasjon som Louis Bloom, en dypt forstyrret sosiopat som gjør stor suksess ved å filme groteske draps-åsteder for en lokal TV-stasjon. En ubehagelig thriller og en nattsvart komedie, som har vunnet en anselig mengde filmpriser den siste måneden.

Hvis Gyllenhaal blir Oscar-nominert er det dessuten en fightende sjanse for at filmen får en norsk kinopremiere!

 

«EX MACHINA»

Alicia Vikander som Ava i Alex Garlands «Ex Machina».

Manus og regi: Alex Garland.
Med: Oscar Isaac, Domhnall Gleeson, Alicia Vikander & Sonoya Mizuno.
Antatt premiere: 10. april.

Vi hadde veldig stor sans for den brutale tegneseriefilmatiseringen «Dredd», som fungere så glimrende til stor del takket være forfatteren Alex Garlands hardpakkede manus. Nå gjør han sin regidebut med en britisk sci-fi-fabel om kunstig intelligens, der den svenske søtnosen Alicia Vikander portretterer en androide som muligens ikke er til å stole på.

Mesteparten av filmen (som delvis er spilt inn i Norge) utspiller seg i et avsidesliggende luksushus, der dataprogrammereren Caleb (Domhnall Gleeson) får en unik mulighet til å tilbringe en uke sammen med sitt store forbilde: det eksentriske geniet Nathan (Oscar Isaac).

Dette møtet utvikler seg til et psykologisk eksperiment, som sirkler rundt kunstig bevissthet og hva som er essensen av menneskelighet. Burde bli tankevekkende godsaker, og traileren er veldig lovende:

 

«AVENGERS: THE AGE OF ULTRON»

avengers2-ewfirstlook6-full

Regi: Joss Whedon.
Med: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Scarlett Johansson & James Spader.
Antatt premiere: 22. april.

Er du en fan av Marvel, Joss Whedon og superhelter generelt, da blir dette trolig årets store høydepunkt. Utgangspunktet har faktisk noen fellestrekk med «Ex Machina», og dreier seg om nok et eksentrisk geni som skaper en kunstig intelligens han mister kontrollen over.

I dette tilfelle: Tony Stark (Robert Downey Jr.) som konstruerer Ultron (stemmelagt og «motion captured» av James Spader). En kunstig intelligens som blir selvbevisst, bestemmer seg for at menneskeheten er den største trusselen mot jordens fremtid – og går aktivt inn for å slakte alle superhelter.

«Age of Ultron» ser ut til å bli den mest spektakulære Marvel-filmen så langt, og trolig den mørkeste. I alle fall hvis historien følger tegneserien  av Brian Michael Bendis tett.

Kjenner vi Whedon rett vil det nok bli noen oppsiktsvekkende dødsfall, tragiske vendinger, vittige replikker og overraskelser. Det gjenstår å se om Whedon vil klare å toppe den første «Avengers»-filmen, men formatet vil garantert være mye større.

 

«TOMORROWLAND»

George Clooney i Tomorrowland.

Regi: Brad Bird.
Med: George Clooney, Britt Robertson, Hugh Laurie & Kathryn Hahn.
Antatt premiere: 22 mai.

Disney har vært usedvanlig hemmelighetsfulle når det gjelder denne eventyrfilmen, som har tatt sitt navn fra den futuristiske fornøyelsesparkattraksjonen i Disneyland. Alt vi vet er hva traileren avslører; at en tenårig jente (Britt Robertson) slippes ut fra fengselet, og oppdager et mystisk jakkemerke som zapper henne til en annen dimensjon.

Tittelens «Tomorrowland», som på en eller annen måte er konstruert av geniet Frank Walker (George Clooney). Et høyteknologisk lekeland som ser ut til å befinne seg i Oz, der folk suser rundt med jetpacks.

«Tomorrowland» fanger forhåpentligvis opp det vi på godt norsk kaller «a sense of wonder», og kan bli en magisk familiefilm. At filmen er regissert av Brad Bird («The Iron Giant», «The Incredibles») er i seg selv en kvalitetsgaranti.

«You wanna go?». Tja, hvorfor ikke? Det er i seg selv forfriskende å for en gangs skyld se en film der de beste bitene ikke allerede er avslørt i traileren:

 

«MAD MAX: FURY ROAD»

Tom Hardy som Max Rockatansky i «Mad Max Fury Road».

Regi: George Miller.
Med: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult & Rosie Huntington-Whiteley.
Antatt premiere: mai.

Vel, det tok sin søte tid. Det har gått 30 år siden den siste «Mad Max»-filmen gikk på kino, og George Miller har jobbet med «Fury Road» i nærmere 25 av dem.

Siden den gangen har Tom Hardy tatt over tittelrollen etter Mel Gibson, og han burde være en fullgod erstatning. På et tidspunkt skulle «Fury Road» være en dataanimasjon, men George Miller ombestemte seg heldigvis. Han har laget filmen på den gamle måten, med ekte stunts, mye penger og en innspilling som angivelig var temmelig kaotisk.

I begynnelsen av desember så Filters utsendte sju minutter med klipp fra «Fury Road» på en spesialvisning, og ble blåst bakover i kinosalen. Vi har tidligere vært litt skeptiske, men dette ser virkelig fett ut. Nærmere en moderne «The Road Warrior» enn «Beyond Thunderdome», og overlesset av spektakulære actionscener – inklusive en som utspiller seg inne i en voldsom sandstorm.

Dette ser ut til å være alt vi håper på fra en moderne «Mad Max»-film, og er nå en av de filmene vi gleder oss aller mest til i 2015. Hvis «Fury Road» mot all formodning viser seg å være en skuffelse har den allerede fostret en av de kuleste trailerne i filmhistorien:

 

«JURASSIC WORLD»

dino

Regi: Colin Trevorrow
Med: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Judy Greer & Jake Johnson.
Antatt premiere: 12. juni.

Hvis du har lyst til å føle deg gammel kan du tenke på at det snart er 22 år siden «Jurassic Park» kom på kino. Skikkelig skuffende at vi fortsatt ikke har fornøyelsesparker med klonede dinosaurer her ute i virkeligheten, så da er vi pent nødt til å leve ut de drømmene på film.

I «Jurassic World» har en storkorporasjon fullført John Hammonds ambisjoner om en konstruere en fullt fungerende dinosaurpark på Isla Nublar – og i et forsøk på å tiltrekke seg enda flere publikummere kommer de opp med en ny type, genetisk modifisert dinosaur. Hadde vært skikkelig kult om de krysser en T-Rex med en maursluker, eller noe sånt.

Jeg tror vi trygt kan gå ut i fra at den uansett er skikkelig diger, går banan, og raserer parken mens den tørrvittige viltvakten Chris Pratt («Guardians of the Galaxy») prøver å få has på beistet. Fortrinnsvis mens han beskytter noen unger.

Spielberg nøyer seg med å produsere, mens regien er overlatt til Colin Trevorrow. En fyr som tidligere bare har laget beskjedne lavbudsjettfilmer, men vi hadde stor sans for hans tidsreisekomedie «Safety Not Guaranteed».

Det er ingenting som tyder på at «Jurassic World» vil bli en revolusjonerende, ny start på filmserien, men alt tyder på at dette allikevel blir en underholdende sommer-blockbuster.

 

«ANT-MAN»

antman

Regi: Peyton Reed.
Med: Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly & Hayley Atwell.
Antatt premiere: i løpet av juli.

Entusiasmen for denne Marvel-filmen dalte betraktelig etter at regissør Edgar Wright («Shaun og the Dead», «Scott Pilgrim vs. the Word») forlot sin post på grunn av «kreative problemer». Wright er en livslang fan av tegneserien, og hadde jobbet med forproduksjonen i åtte år – så det er en liten tragedie at vi aldri får muligheten til å hans versjon av filmen.

I siste liten ble Peyton Reed rekruttert til å ta over regien, en fyr mest kjent for romantiske komedier som “The Break-Up» og «Down with Love». Så «Ant-Man» er det Marvel-prosjektet som har størst sjanse for å feile, men det sa jo også mange om «Guardians of the Galaxy».

Paul Rudd er innbruddstyven Scott Lang, som arver Ant-Man-teknologien av sin aldrende mentor Hank Pym (Michael Douglas) – noe som gir ham evnen til å krympe seg ned på en størrelse med en maur, mens styrken hans øker tilsvarende. Kan bli fryktelig fjollete, men Marvel-studioet har for lengst bevist at de vet hva de driver med.

Så til tross for alle problemene bak kulissene tipper vi at dette blir en positiv overraskelse. Om ikke på nivå med «Guardians of the Galaxy», så i alle fall en helt solid Marvel-film. En trailer slippes rett etter nyttår, men inntil det skjer må du nøye deg med dette:

 

«THE WALK»

Joseph Gordon Levitt;Charlotte Le Bon

Regi: Robert Zemeckis.
Med: Joseph Gordon-Levitt, Charlotte Le Bon, Ben Kingsley & James Badge Dale.
Antatt premiere: 9. oktober. Med mindre Sony ombestemmer seg, da.

Nå som Robert Zemeckis har gitt opp sine ambisiøse eksperimenter med dataanimasjon preget av døde øyne, kan han vie tiden til å lage solide spillefilmer.

I «The Walk» forteller han den sanne historien om franskmannen Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt), som i november 1974 tilbrakte tre kvarter i løse luften mellom tvillingtårnene i New York. På en line plassert en halv kilometer over Manhattans gater, noe han fortsatt er helt alene i verden om å ha gjort. Alt var naturligvis strengt ulovlig, men det var nok også mye av attraksjonen.

27 år senere deiset mange amerikanere i bakken fra omtrent samme høyde, alle ofre for terrorangrepet som jevnet The World Trade Center med jorden. Det var en tid da tvillingtårnene ikke engang kunne vises på amerikansk film av hensyn til terrorofrene, men den tiden er heldigvis over.

Vi har allerede hørt historien om Philippe Petit før, i den fabelaktige dokumentaren «Man on Wire».

Begge filmer er basert på Petits selvbiografi «To Reach the Clouds», men Robert Zemeckis plasserer oss midt i hendelsene – og bruker 3D-formatet på en måte som kan gi hjerteflimmer til folk med høydeskrekk. Bare traileren får det til å kile i magen:

 

«CRIMSON PEAK»

crimsonpeak

Regi: Guillermo del Toro.
Med: Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, Charlie Hunnam & Jessica Chastain.
Antatt premiere: 16. oktober.

Her kommer den perfekte Halloween-filmen! Guillermo del Toro beskriver selv «Crimson Peak» som en spøkelseshistorie og en gotisk romanse, inspirert av klassikere som «The Haunting», «The Innocents» og «The Shining».

Det er en stund siden vi sist så noe sånt som dette på kino; en guffen old school-grøsser som utspiller seg i et skummelt kråkeslott på 1800-tallet. Den unge forfatteren Edith Cushing (Mia Wasikowska) har giftet seg med engelskmannen Sir Thomas Sharp (Tom Hiddleston), og hvetebrødsdagene får en brå slutt så fort ekteparet flytter tilbake til hans gotiske herskapshus i Nord-England. Et ondt hus fullt av mørke hemmeligheter, låste rom og spøkelser.

Del Toro har hintet at «Crimson Peak» er inspirert av det franske folkeeventyret om Blåskjegg, en nobelmann som hadde en lei tendens til å kverke konene sine. Dette er et prosjekt Guillermo del Toro har puslet med siden han lagde «Pan’s Labyrinth» i 2006, og nærmere filmene han lagde før han endte opp i Hollywood. L

aget for 50 millioner dollar med streng «R»-voksengrense i USA, og trolig årets store høydepunkt for alle oss som setter pris på gotiske grøss av den gamle skolen. Ingen trailer er tilgjengelig ennå, men her er et klipp der del Toro viser oss rundt i et galleri fra filmen, som ble konstruert til San Diego Comic-Con i sommer:

 

«SPECTRE»

bond

Regi: Sam Mendes.
Med: Daniel Craig, Christoph Waltz, Monica Bellucci & Ralph Fiennes.
Antatt premiere: 6. november.

007 er tilbake for 24. gang, med Sam Mendes tilbake bak roret. Mye ble nullstilt i forgjengeren «Skyfall»; og nå gjenintroduseres hans erkefiender i SPECTRE.

Hvis du er en Bond-blodfan vet du allerede at det er en forkortelse for den kriminelle organisasjonen «Special Executive for Counter-Intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion», men det er tvilsomt om de har beholdt dette navnet i dagens tidsalder. Det gir jo et heller dårlig inntrykk.

SPECTRE har pestet James Bond siden han filmdebuterte med «Dr. No» for over femti år siden, men MGM fikk først rettighetene til å bruke denne organisasjonen etter et rettsforlik i fjor. Da burde de fleste klassiske elementene være på plass.

Forrige film introduserte en ny miss Moneypenny (Naomie Harris) og M (Ralph Fiennes), så vi er temmelig sikre på at Bond denne gangen må hamle opp med det kriminelle geniet Ernst Stavro Blofeld. Det er imidlertid usikkert hvem som kommer til å spille ham. Med stor sannsynlighet Christoph Waltz, selv om han er oppført på rollelista som Franz Oberhauser. Kanskje bare et alias?

Vi kunne selvfølgelig ha funnet ut alt dette ved å lese de interne dokumentene og manusutkastet som ble lekket under Sony-hackingen, men det ville jo være å spolere hele moroa. Så ikke gjør det, da.

«SPECTRE» har et budsjett på over 300 millioner dollar og er for tiden under innspilling i London, Mexico, Roma, Østerrike og/eller Tangier (det kommer an på når du leser dette).

Her er pressekonferansen som annonserte opptaksstarten i begynnelsen av desember, med regissør Sam Mendes som konferansier:

 

«SILENCE»

silence

Regi: Martin Scorsese
Med: Liam Neeson, Andrew Garfield, Adam Driver & Issey Ogata.
Antatt premiere: Ukjent. Trolig mot slutten av året.

Alt Martin Scorsese regisserer er obligatorisk severdig, og denne gangen tar han en avstikker inn i ukjent territorium. Et historisk drama om to portugisiske jesuittprester (Andrew Garfield og Adam Driver) som på 1600-tallet drar til Japan for å spre herrens glade budskap.

De får en sånn passelig hjertelig mottagelse.

Scorsese skulle opprinnelig regissere filmen tilbake i 2009 med Daniel Day Lewis og Benicio del Toro, men utsettelsene førte til utskiftninger – angivelig fordi Scorsese har hatt problemer med å finansiere en såpass smal film. Historien er basert på den prisbelønte romanen av den japanske forfatteren Shusaku Endo, som ble publisert i 1966.

«Silence» er heller ikke den første filmatiseringen av boken, det ble laget en japansk versjon tilbake i 1971. Siden Scorsese ikke setter i gang innspillingen før i januar er du pent nødt til å nøye deg med en drøy time i selskap med Scorsese.

Det er jo ikke som om du har noe bedre å gjøre i dag:

 

«THE MARTIAN»

martian

Regi: Ridley Scott.
Med: Matt Damon, Jessica Chastain, Kate Mara & Sean Bean.
Antatt premiere: Mot slutten av 2015.

Moses-filmen hans var sannelig ikke særlig imponerende, men Ridley Scott er allikevel en mester. Han har gjort sine beste filmer i sci-fi-sjangeren (uansett hva du måtte mene om «Prometheus»), så det er skikkelig spennende at han nå filmatiserer Andy Weir-romanen «The Martian».

Her spiller Matt Damon en astronaut som bli strandet på Mars, og må kjempe for å overleve på den røde planeten mens han venter på å bli reddet. Dette høres litt ut som «Gravity», og de deler en forholdvis realistisk tilnærming til romfart – men «The Martian» favner bredere, og involverer bl.a. redningsforberedelsene nede på jorden. Så Matt Damon slipper å ha fantasisamtaler med kompisen George Clooney her.

«The Martian» er ulikt noe annet Ridley Scott har regissert, og tidligere denne måneden sendte han manuset opp i space!

Fortsatt tidlige dager, så ingen filmklipp ennå – men hvis du har litt over ti timer til overs kan du høre lydboken i sin helhet her. Som sagt, du har jo ikke noe annet å gjøre i dag:

 

«THE HATEFUL EIGHT»

Quentin-Tarantino

Manus og regi: Quentin Tarantino.
Med: Kurt Russell, Samuel L. Jackson, Tim Roth & Michael Madsen.
Antatt premiere: Ukjent.

Etter at manuset ble lekket i begynnelsen av året annonserte Tarantino rasende at han ikke kom til å lage «The Hateful Eight», og isteden publisere historien som en bok. Han ombestemte seg heldigvis etter en sceneopplesning av manuset i april, og starter opptakene for fullt tidlig i januar.

Så da får vi inderlig håpe at ingen lekke det nye manuset hans de nærmeste ukene.

Dette er Tarantinos andre western etter «Django Unchained», som utspiller seg noen år etter den amerikanske borgerkrigen. Åtte hatefulle personer blir fanget i et hus under en storm, og «bad shit happens». Hemmeligheter avsløres, folk dør.

Hvorvidt det betyr at dette blir et dialog- og karakterdrevet kammerspill er usikkert, men veldig trolig. Tarantino har samlet sammen en førsteklasses rolleliste, selvfølgelig – som får bryne seg på veldig saftig dialog.

«The Hateful Eight» vil nok ha en mindre format enn de siste filmene til Quentin (men det første manuset har fortsatt en episk spilletid på nærmere tre timer!), og mindre preget av filmreferanser. Vi kan allikevel se at han har latt seg inspirere litt av spagetti-westerns som «The Great Silence» og «Cut-Throats Nine».

Tarantino akter å spille inn hele «The Hateful Eight» på 70mm, sånn som Christopher Nolan gjorde med flere scener i «Interstellar» – så vi får håpe filmen også blir vist i dette formatet her hjemme. Uansett noe å glede seg til, selv om teaser-traileren avslører fint lite:

 

«STAR WARS: EPISODE VII – THE FORCE AWAKENS»

Star Wars

Regi: J.J. Abrams.
Med: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher & Oscar Isaac.
Antatt premiere: 18. desember.

Alt tyder på at J.J. Abrams kommer til å skrubbe bort Jar Jar Binks-stanken fra «Star Wars»-universet. Det var en lykkens dag da George Lucas solgte rubbel og bitt til Disney-konsernet, og sørget for at noen andre enn ham fortsetter «Star Wars»-sagaen.

J.J. Abrams er smertelig klar over de enorme forventningene, og hvor stor fallhøyde han har her. Enkelte folk blir aldri fornøyde, og «Guardians of the Galaxy» hevet lista noen ekstra kilometer – men den første traileren ser veldig lovende ut.

Den understreker at fokuset kommer til å ligge på en gruppe unge nykomlinger, men de originale hovedrolleinnehaverne er jo også tilbake. La gå at de har noen år på baken nå, noe Harrison Ford ettertrykkelige beviste ved å starte innspillingen med å knekke ankelen. Vi bør kanskje være takknemlige for at han ikke brakk lårhalsen, og måtte fullføre opptakene i rullator. Det hadde tatt seg ut.

«The Force Awakens» bør uansett være kjemisk renset for knusktørre monologer om handelsblokader, gungans som tråkker i bæsj, og hatverdige drittunger med bøtteklipp som roper «Yippee!».

Den originale «Star Wars»-trilogien har betydd enormt mye for generasjoner av filmfreaks, så vi håper inderlig at Jejje ikke føkker opp dette. Burde blir en bra måte å avslutte året, og et perfekt sted å runde av denne topplisten.

Vel, ikke helt, da. Vi har fortsatt litt igjen:

 

BUBLARE:

«BIG EYES»

«BLACKHAT»

PIXARS «INSIDE OUT»

«FURIOUS 7»

«IN THE HEART OF THE SEA»

«FOXCATCHER»

«SAN ANDREAS»

«A MOST VIOLENT YEAR»

«MISSION: IMPOSSIBLE 5»

«THE MAN FROM U.N.C.L.E.»