Er nok noen i kinobransjen som ikke helt setter pris på Kevin Spaceys siste utspill, gitt.

Ikke bare har den amerikanske skuespilleren gått i bresjen for en ny tv-virkelighet ved å spille Francis «Fuck U» Underwood i den Netflix-eksklusive serien tv-serien «House of Cards».

Nå spår han også slutten på den tradisjonelle tv-episoden – samt en fremtid der hver eneste film slippes samtidig på kino, dvd og vod (video-on-demand).

For å ta det med tv-seriene først: Da Netflix slapp alle de 13 episodene av «House of Cards» samtidig, var det mange som ikke nøyde seg med bare én episode av gangen. Et av vårens største buzzord var nettopp binge watching.

Et stort skritt for det gamle serieformatet, som tradisjonelt har kommet i passelige porsjonsstykker én gang i uka. Men dette er bare starten, skal vi tro Spacey.

– Jeg kan forestille meg at det kommer en tid der noen kjører ut en historie på 13 timer uten avbrekk, sa Spacey til tilskuerne på The Guardians tv-festival i Edinburgh i dag tidlig ifølge nettopp The Guardian.

– Det vil ikke være episoder som slutter, men publikum vil selv få bestemme når de vil ta en pause. Du kan ha 13 timer med drama der seerne avgjør hvor pausene skal være; på sett og vis gjør de det allerede i dag. Det hadde vært interessant å se hvordan en slik utvikling hadde artet seg for seeren.

Når det kommer til simultanslipp av filmer på flere flater, har Spacey også en viss erfaring med det. Hans meglerfilm «Margin Call» dukket opp samtidig opp som leiefilm på nett da den kom på kino i USA.

Om filmbransjen går et hakk lenger og sørger for at filmer er tilgjengelig også på dvd samme dag som man kan se den på kino, vil det umiddelbart merkes på piratnedlastingen. Mener altså Spacey.

Samtidig tror han ikke at kinobesøket vil påvirkes negativt i særlig grad, ettersom «folk elsker å gå ut og oppleve noe sammen. Det er noe de alltid vil gjøre.»

– Hvorfor er «Game of Thrones» tidenes mest nedlastede tv-serie? Fordi folk ikke kan få sett det raskt nok, sa Spacey til tilhørerne.

– Jeg tror at dersom du går på kino og ser noe du synes er fantastisk, og på vei ut av salen ser filmen du nettopp så til salgs på dvd, ville du kjøpt fire stykker – én til deg selv, og tre til dine venner.

I Sør-Korea forsøker allerede Sony og Disney seg på noe tilsvarende, når de nå slipper filmer på vod samtidig som de kommer på kino for å bekjempe piratkopieringen. Om eksperimentet gir positive resultater, er det noe man kan se også i andre land.

– Jeg er av den oppfatning at vi snart vil klare å overbevise kinoeierne om at det er mulig å lansere en film på nett, på kino og på dvd samme dag. Det vil ta et stort jafs ut av piratmarkedet; hvis noe er tilgjengelig overalt er det ingen som stjeler det før andre får tilgang, sa Spacey.

Hans «Margin Call» ble laget på et budsjett på tre millioner dollar, noe som gjorde det mindre risikabelt for filmen å være blant de første som ble lansert på en slik måte.

– Filmen gjorde det godt begge steder. Jeg tror dette er retningen vi er på vei. Det er også kostnadsbesparende, ettersom man kan ha én markedsføringskampanje i stedet for fire.