Nordmenn elsker «Hobbiten»! Det vil si, nordmenn elsker i hvert falll J.R.R. Tolkien og Peter Jacksons univers, såpass at 112 348 nordmenn har løst inn billett til «Hobbiten: En uventet reise» i helgen, og 197 348 totalt siden filmen hadde premiere onsdag i forrige uke.

Det er såklart et imponerende høyt tall. Men hvor fantastisk er det egentlig?

Til sammenligning er «Harry Potter og Ildberget» den best besøkte totalt med 201 000 i premierehelgen, mens en film som «Kon-Tiki» solgte 160 000 billetter den første helgen på kino. «Skyfall» solgte 155.171 billetter i premierehelgen. Altså noe mer enn «Hobbiten».

Så må det også inn i beregningen at «Hobbiten: En uventet reise» har hatt premiere i en travel desembermåned, rett før jul, og at distributør SF Norge nok regner med et rush til kinosalene i romjula og rundt nyttår, som er høytidsstund for film på stort lerret.

«Hobbiten: En uventet reise» blir en publikumsuksess. Forhåndsinteressen har vært enorm, og selv om kritikkene har variert noe har ikke dette vært nok fra å stoppe de mest ivrige fra å se den på kino med en gang.

Men om filmen klarer å bli en massiv suksess avhenger nok av hvordan publikum liker filmen, og om det blir såpass med positivt snakk at også langt mindre ivrige kinogjengere kommer seg opp av sofaen og inn i kinosalen.

Også blir jo også publikums respons avgjørende for om interessen kommer til å bli like stor for de to neste filmene i serien, med premiere 14. desember til neste år og i juli 2014.

En liknende tendens har også møtt «Hobbiten: En uventet reise» i USA. Der har den satt publikumsrekord for en film med premiere i desember, ved å spille inn 84,8 millioner dollar i åpningshelgen.

Noe som er strålende, men mange analytikere hadde sett for seg at den ville nå 100 millioner dollar den første helgen. Når vi snakker beløp må vi også ta hensyn til at de høyere billettprisene til 3D-versjonen av «Hobbiten» også har gitt høyere inntekter enn den forrige rekordholderen, Will Smiths «I Am Legend».

Totalt har filmen spilt inn 222 975 000 dollar på verdensbasis. Det er ikke klart hva filmen har kostet, men opprinnelig ble det rapportert at de to filmene skulle ha et produksjonsbudsjett på 500 millioner dollar. Senere ble det klart at det i stedet ville komme tre filmer i serien.

En vanlig bransjeregel er at man må spille inn dobbelt så mye som produksjonsbudsjettet for å gå i null, da omkostningene ved markedsføring etc. er så store.

Med andre ord: Ting virker lovende for «Hobbiten»-franchisen. Men om filmen er sterk nok til å skape nye rekorder, og også opprettholde interessen for de to neste filmene, gjenstår å se.

For ordens skyld: Totalt 1 037 130 så «Ringenes herre – Ringens brorskap» på kino i Norge i 2001, 978 700 så «To tårn», mens 1 009 870 så «Ringenes herre: Atter en konge». Sistnevnte hadde 140 104 besøkende den første helgen.

Har du sett «Hobbiten: En uventet reise» i helgen? Hva syns du?