Den norske Oscar-komiteen, bestående av sju representanter fra Norsk filminstitutt og norsk filmbransje ellers, har i dag plukket ut Bent Hamers kommende film «1001 gram»  som Norges representant til kampen om neste års Oscar-utdeling.

Dermed skal filmen, med blant andre Ane Dahl Torp, Hildegun Riise og Per Christian Ellefsen i hovedrollene, kjempe mot kremen av (for amerikanerne) utenlandske filmer i kategorien for beste fremmedspråklige film under utdelingen 22. februar 2015.

Men bare dersom filmen blir endelig nominert, som en av totalt ni filmer, av Oscar-akademiet. Det offentliggjøres først torsdag 15. januar 2015.

Den opprinnelige lista som den norske Oscar-komiteen har jobbet ut fra, besto totalt av 32 filmer, før tre nominerte sto igjen i slutten av august: Eskil Vogts «Blind», Hamers «1001 gram» og Hisham Zamans «Brev til Kongen».

Tidligere norske filmer som har sluppet gjennom Oscar-nåløyet og blitt endelig nominert er «Kon-Tiki» (2013), «Elling (2001), «Søndagsengler» (1996), «Veiviseren» (1987) og «Ni Liv» (1957).

I dag ble det også klart at «Blind», ved regissør og manusforfatter Eskil Vogt og produsentene Hans Jørgen Osnes og Sigve Endresen, blir den norske kandidaten i kampen om den anerkjente Nordisk råds filmpris 2014.

«Blind» konkurrerer mot én film fra hvert av de øvrige nordiske landene: Sverige, Finland, Danmark og Island, som i år henholdvis sender filmene «Turist» (også landets Oscar-kandidat), «Betoniyö» («Concrete Night», også landets Oscar-kandidat), «Nymphomaniac» og «Hross i oss» («Om hester og menn», også landets Oscar-kandidat).

Lars von Triers «Nymphomiac» er – i likhet med Erik Poppes «Tusen ganger god natt» og Liv Ullmanns «Miss Julie» automatisk diskvalifisert fra å delta i Oscar-kategorien for beste fremmedspråklige film ettersom kandidatfilmene ikke kan være produsert i USA, og minst halvparten av dialogen må foregå på et annet språk enn engelsk.

Den norske juryen, som består av Silje Riise Næss, Kalle Løchen og Britt Sørensen, sier følgende i sin begrunnelse:

– Eskil Vogt er kjent for sitt manussamarbeid med Joachim Trier. Når han nå langfilmdebuterer som regissør, er det med en slående original, dristig og morsom film om en blinds forestillingsverden. Ellen Dorrit Petersen spiller med bravur og fandenivoldskhet en kvinne som isolerer seg med sin datamaskin etter å ha mistet synet. Med den skriver hun fram to karakterer som lever ensomme liv, samtidig som hun dikter rundt sitt eget. Vogts bemerkelsesverdige manus er blitt til en leken, utfordrende og visuelt vakker film, og en fin og sår betraktning av menneskelighet.

Samtlige vinnere offentliggjøres på Nordisk Råds sesjon i Stockholm 29. oktober.