1. Tina Fey og Amy Poehler la lista høyt

Så nådde kanskje ikke åpningsnummeret samme slemhetsnivå som Ricky Gervais i sitt første år som Golden Globe-vert, men komikerduoen Poehler & Fey var temmelig bra likevel. Som da de Amy Poehler tok opp kontroversen rundt bruken av tortur i Kathryn Bigelows «Zero Dark Thirty».

– Jeg ville ikke stilt Kathryn Bigelow spørsmål om hun vet hva tortur er. Hun var jo gift med James Cameron i tre år.

Mange håper årets Oscar-vert Seth Macfarlane også kan ta den vanligvis mer selvhøytidelige utdelingen til et liknende nivå. Han fikk nok litt å tenke på nå.

2. Oscar-racet er fremdeles vidåpent

Golden Globe ses ofte på som en generalprøve før storebror Oscar, men Golden Globe har en tendens til å gå egne veier – og gjorde det også i år.

«Argo» vant noe overraskende for beste dramafilm og beste regi (Ben Affleck er ikke engang Oscar-nominert i regikategorien). Daniel Day-Lewis hentet hjem pris for beste mannlige skuespiller (såklart), men kvelden var alt i alt tynn for «Lincoln».

Så er det «Les Miserables», da, som vant for beste komedie/musikal, mens Hugh Jackman og Anne Hathaway hentet hjem skuespillerpriser. Regn med filmen under Oscar også, men hadde «Les Mis» en fordel av at det er så mange europeiske stemmeberettigede til Golden Globe?

Jessica Chastain vant for sin innsats i «Zero Dark Thirty», og «Django Unchained» hentet hjem manusprisen.

3. Østerriksk forbrødring på bekostning av «Kon-Tiki»

Vi hadde såklart håpet på «Kon-Tiki», men likevel artig å se Michael Haneke få pris fra Arnold Schwarzenegger:

– Trodde aldri jeg skulle få en pris i Hollywood fra en østerriker, sa en blid Haneke.

«Amours» favorittstempel før Oscar blir ikke mindre tydelig av dette, men det KAN jo også være positivt for «Kon-Tiki».

– Amour kan bli en for stor favoritt. Alle mener den er bra, men det er en veldig åpenbar vinner. Det kan tale til Kon-Tikis fordel, sa vår egen Ulrik Eriksen til NRK før helgen.

Det er håp i et hengende snøre.

4. Golden Globes er fremdeles ikke lei «Homeland»

Mange delte meninger om sesong to av «Homeland», og også serieskaper Alex Gansa har innrømmet at de er klar over at mange har vært kritiske til en del av vendingene serien har tatt.

Men dette har tydeligvis ikke nådd The Hollywood Foreign Press Association, som både kåret serien til årets dramaserie og ga Damien Lewis og Claire Danes pris i skuespillerkategoriene foran folk som Steve Buscemi, Bryan Cranston og Glenn Close.

Fra takketalen til Alex Gansa:

– Det var mye hype og stort press etter første sesong, og denne prisen tyder på at vi ikke har ødelagt alt.

5. «Girls» en himla fortjent (og noe uventet) vinner

«Girls» hentet hjem pris for beste komiserie, mens Lena Dunham vant for beste skuespiller.

Et rørende øyeblikk da hele gjengen kom opp på scenen for å motta førstnevnte pris. Mange klemmer og oppriktige kjempeglis.

– It took a village to raise this very demented child, sa Dunham.

Les vår ferske sak om «Girls» i forbindelse med sesong to her.

6. Men flere av våre tv-favoritter ble valgt bort – igjen

Vi håpet på Louis CK, Benedict Cumberbatch og «Breaking Bad». Golden Globe-folka valgte å gi priser til Don Cheadle, Kevin Costner og «Homeland».

Vi velger å tro at det er de, og ikke vi, som har dårlig dømmekraft. Bortsett fra at de ga priser til «Girls», da. Og HBO-tvfilmen «Game Change», som er god.

7. Kvinner kan takketaler – mennene må dra hjem og øve

Hvordan er det mulig å være en så kul skuespiller som Christoph Waltz og samtidig holde en så knusktørr takketale? Og Kevin Costners tale føltes lenger enn «Danser med ulver».

Som vanlig var de kvinnelige vinnerne marginalt bedre enn de mannlige. Adele, for eksempel, som fortalte at hun og vennene hennes har «been pissing ourselves laughing». Eller fine Julianne Moore, som er blitt ekspert i å fake entusiasme etter å ha vunnet mange priser gjennom en lang karriere. Jennifer Lawrence var søt.

Og Anne Hathaway gjorde en innmari god generalprøve før hun henter Oscar-statuetten om en måneds tid.

Jodie Foster holdt for øvrig kveldens mest spektakulære tale, men den kommer vi tilbake til.

8. Jodie Foster pensjonerte seg? Kom ut av skapet igjen?

Foster fikk æresprisen Cecil B. DeMille Award , og holdt en himla ufokusert, lang og ganske spektakulær takketale. Der hun kom ut av skapet? Eller pensjonerte seg? Vanskelig å si, den talen var mildt sagt springende.

Hvis det var tilfelle at Foster kom ut av skapet er dette på langt nær noen bombe, da dette har vært en offentlig kjent «hemmelighet» i mange år. Og vi trodde hun hadde nevnt det i en tidligere takketale?

The Guardian skriver i hvert fall: «I already did my coming out about a thousand years ago in the stone age», she says, referring to her private declarations. But she acknowledges that it has never been said publicly before.

Javel, da så.

9. Kveldens mest overkvalifiserte

De hadde dratt inn Bill Clinton for å introdusere et klipp fra «Lincoln»! Stående applaus. Og Lena Dunham har et artig «awesome!»-ansiktsuttrykk:

10. Alt i alt en temmelig severdig prisseremoni, faktisk

Og du kan se Golden Globe-utdelingen i reprise på TV 2 Zebra kl. 20.00 i kveld.