Ensom i jula? Såklart du ikke er det – du har jo tv!

Her er ti programmer eller filmer du bør få med deg. Vi regner med at du klarer å finne fram til «Tre nøtter for Askepott» og «Halvbroren» selv, så tipsene er mer for dere som har tenkt til å bruke en god del tid foran skjermen. Med verdens beste samvittighet:

Lørdag 22. Desember. SVT1 kl. 19.00: När Hollywood kom till byn.
David Fincher og co. kom til den lille bygden Segersta i Kilafors i Sverige for å filme «The Girl With The Dragon Tattoo». Den ellers så stille og rolige småplassen ble satt på hodet i noen hektiske uker. Mange av innbyggerne ble på en eller flere måter engasjert i produksjonen.

2. juledag. NRK1 kl. 20.45: Downton Abbey
I likhet med i fjor kliner BBC til med en nyprodusert julespesial av «Downton Abbey». Dersom du ikke får nok av kostymedrama med klasseproblematikk, kan du jo alltids sjekke ut Robert Altmans «Gosford Park», som også er skrevet av Julian Fellowes (mannen bak Downton).

Torsdag 27. desember. NRK1 kl. 21.25: Store forventninger
Med mindre du har urealistisk store forventinger, er sjansene gode for at du kan sette pris på BBCs påkostede minidrama. Serien er selvsagt basert på Charles Dickens klassiker «Great Expectations». Den er filmatisert mange ganger før, men denne versjonen ser eksepsjonelt bra ut. I tillegg er det også ok skuespillere involvert.

Torsdag 27. desember. NRK2 kl. 22.15: Michael Jacksons «Bad» –  slik ble albumet til.
Michael Jacksons tredjeplate har solgt mellom 40-45 millioner eksemplarer. I denne dokumentaren får du bli med på innspillingen av denne klassikeren sammen med produsent Quincy Jones. Dokumentaren er laget av Spike Lee.

Fredag 28. desember. NRK 2 kl. 21.25: Palme.
Dersom du ikke fikk med deg den glimrende dokumentaren om Olof Palme på kino, får du her sjansen til å se den på statskanalen. Palme var en fascinerende type. Han kom fra en steinrik familie, men fikk en sosialistisk overbevisning etter at han tok en tur på kryss og tvers av USA. Der fikk han se konsekvensen av kapitalismen i praksis, og likte ikke de ekstreme forskjellene han så. Da han kom hjem mente mange på høyresiden at han var en klasseforræder. Palme var uansett et sjeldent politisk talent. Del 1 av 3.

Lørdag 29. desember. NRK3 kl. 23.05: Game of Thrones.
Statskanalen disker opp med et seriemaraton av «Game of Thrones», og kverner gjennom hele førstesesongen i løpet av 29. og 30. desember. Sesong to starter torsdag 3. januar.

Søndag 30. desember NRK 2 kl. 12.10: Folk ved fjorden
Filmskaperen Øyvind Sandberg fra Bergen har produsert dokumentarfilmer om svinnende kystkultur siden tidlig 80-tall. NRK-suksessen «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» har mer eller mindre stjålet hele sitt konsept fra Sandbergs filmer. Pulsen synker til litt under hvilepunktet når man ser dokumentarer som dette.

Nyttårsaften. TV3 kl. 21.30: Bag of Bones
Pierce Brosnan har hovedrollen i denne hminiserien som er basert på en bok av Stephen King. Brosnan spiller en forfatter hvis kone brått dør, og som flytter hjem til Maine (hvor ellers, i en Stephen King-historie). Han blir involvert i en sak om foreldrerett. Spøkelser er inkludert. Hmm, ser litt halvrøten ut, men vi prøver.

1. juledag. SVT2 kl. 14.45: Lawrence of Arabia.
David Leans storslåtte mesterverk om den britiske offiseren T.E. Lawrence som sendes til Midøsten for å forene noen stammer og samtidig knuse det tyrkiske regimet på den arabiske halvøy. Denne tidløse klassikeren kan også nytes i det ultimate 70mm formatet på Cinemateket på nyåret.

2. Juledag. SVT1 kl. 21.00: Fjällbackamorden
Både svenskene og danskene kan dette med krim og tv-serier. Denne svenske produksjonen er basert på Camilla Läckbergs suksessbøker.