«The Hunger Games» er allerede før fredagens premiere garantert å bli en av årets største filmer i USA, og det skal mye til om ikke historien også blir et globalt fenomen innen relativt kort tid.

Vi i Comoyo Filter har forsøkt å lese oss opp på «The Hunger Games» så godt vi kan, men bestemte oss likevel for å hente inn ekspertise for å forklare oss: Hva er egentlig greia? Forfatteren er redaktør for nettstedet hungergames.no.

 

1. «The Hunger Games» har en sterk kvinnelig helt, uten lakk og lær

Vi er kjent med noen sterke kvinnelige karakterer fra andre filmer også, som Lisbeth Salander fra Stieg Larsons «Millenium»-trilogi, Evey fra «V for Vendetta» og The Bride i «Kill Bill».

I mitt hode er heltinnen Katniss i «The Hunger Games» en like interessant karakter, uten at hun er noen flashy femme fatale.

Katniss bor i et fattig distrikt i fremtidens Nord-Amerika, nå kjent som Panem. Etter at faren hennes døde har hun tatt seg av moren og søsteren sin. Hun er blitt den som sørger for at de har mat på bordet, noe hun gjør ved å bryte Panems regler og dra ut i skogen for å jakte. Nevnte jeg at hun er en fantastisk bueskytter?

 

2. Et fantastisk plott

Panem var tidligere kjent som USA, før det inntraff en naturkatastrofe som la det meste av verden under vann og skapte en atomkrig. Dette ga rom for Panem, en diktaturstat bestående av en hovedstad og tretten distrikter. Hvert distrikt har i oppgave å levere en ressurs til Capitol, altså hovedstaden, for eksempel kull, mat eller luksusvarer. For 75 år siden var det et opprør i distriktene, noe Capitol løste ved å utslette distrikt 13.

For å minnes de såkalte mørke årene, da opprørene startet, ble «The Hunger Games» skapt.

 

3. Et realistisk framtidsscenario?

«The Hunger Games» er først og fremst et eventyr, men også en slags satire – en latterliggjøring av hva som kan skje i samfunn med enorme klasseskiller mellom fattige og rike.

Allerede i dag er det mye som skal til for å sjokkere oss. Hva må til for å sjokkere og underholde den rikeste delen av en befolkning om 50 eller 100 år?

Dekadensen knyttet til overklassens mediebruk er i hvert fall en sentral og tankevekkende handlingstråd i «The Hunger Games».

 

4. «The Hunger Games» tør der andre storfilmer skygger unna.

Ifølge anmeldere som har sett filmen er den både rå og tøff, og tidvis overraskende voldelig. Dette har skapt debatt, også i Norge der kinosjefen i Fredrikstad gikk ut og advarte mot filmens lave aldersgrense.

Til tross for at den altså har 11-årsgrense i Norge er det ikke kamuflert hva som skjer i boken, den er ikke gjort nevneverdig «snillere».

Råskapen er et viktig element i boken, og er også sentral for den samfunnskritiske brodden i historien, men volden er ikke glorifisert fra Katniss’ synspunkt.

 

5. Dødslekenes appell

«The Hunger Games» eller «dødslekene» ble skapt både som en skremselstaktikk ovenfor distriktene og som underholdning for innbyggerne av Capitol.

«Dødslekene» kan sammenliknes med Colosseum og gladiatorkampene i det antikke Roma. Hvert år må hvert av distriktene tilby to tributter, en jente og en gutt, i alderen 12 til 18 år for å delta på et realityshow der vinneren er den siste som overlever.

De 24 tributtene symboliserer forræderiet Capitol opplevde da opprøret innledet mørkeårene, den overlevende tributten symboliserer hvor tilgivende og gavmild Capitol er. Vinneren blir overøst med rikdom, og til tross for at lekene stort sett er hatet av de fleste distriktene, er det noen distrikt hvor det blir sett på som den største ære å vinne og de trener for lekene hele livet.

For å vinne gjelder det ikke bare å være mest blodtørstig, men du må også være smart og godt likt. Tributter som er godt likt får tilsendt gaver som kan være seg nyttig i spillet – for eksempel mat, våpen eller medisin.

Befolkningen i Capitol synes lekene er fantastiske og har gjort den til årets største TV-begivenhet.

 

5. Fantastiske kostymer

Hvordan ville det vært om alle i en by kledde seg som Lady Gaga? Vel, det er vi i ferd med å finne ut.

Kostymene er særdeles bra gjennomført basert på bilder som allerede er sluppet og selv hundrevis av statister er utkledd i kostymer – sort hår, fargerike klær, store skulderputer og runway makeup er bare noen stikkord.

Og helt ærlig, hvem vil ikke se en film med hundrevis av Lady Gagaer? Det vil i hvert fall jeg.

 

6. Manuset er tro mot boken

Filmen er basert på en svært suksessrik bok, og det er alltid en risiko når bøker mange har et forhold til skal overføres til film.

Likevel virker det som om «The Hunger Games» har klart overgangen til det store lerretet. Det har nok hjulpet at Suzanne Collins (forfatteren bak boken) har vært med å skrive filmmanuset.

 

7. Unge lovende skuespillere

Svært mange a-listeskuespillere meldte sin interesse da det ble kjent at «The Hunger Games» skulle lages, men filmskaperne gikk for flere mer ukjente navn. Blant annet finner vi Jennifer Lawrence i hovedrollen som Katniss. Hun har tidligere spilt i «Winter’s Bone», som hun ble oscarnominert for, men det var en liten kritikerfavoritt og hun var derfor ikke noe trygt navn mange kinogjengere visste om fra før. Jeg syns det er flott at produsentene tok denne sjansen, og er sikker på at det vil lønne seg.

 

8. Ikke bare for jenter

«The Hunger Games» er ikke et jenteeventyr, til tross for den kvinnelige hovedrollen. Tvert imot er det en actionfilm som vil appellere til både et kvinnelig og mannlig publikum.

Ja, det er et slags kjærlighetsdrama også – men er det ikke alltid en dame eller to i Bond-filmene også? Det er ingen som kaller dem jentefilmer for det.

 

 

9. President Snow og resten av rollebesetningen

Diktatoren som leder Panem spilles av veteranen Donald Sutherland og han har skapt en troverdig og ubarmhjertig karakter som er villig til å gjøre hva som helst til å beholde sin stilling og holde distriktene under kontroll.

Andre skuespillernavn ved siden av Donald Sutherland er Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Lenny Kravitz, Stanley Tucci, og Wes Bentley. Så må vi heller ikke glemme Josh Hutcherson og Liam Hemsworth, som helt klart drar et ungt publikum.

 

10. Vellykket markedskampanje

Fansen har i månedsvis fått nye klipp, nye bilder og drypp av mer informasjon om filmen. Det har skapt engasjement hos fansen og vakt nysgjerrighet hos mange som ikke visste om bøkene fra før.

Forresten ble det sluppet et nytt klipp i går, det kan du se her: