• Lei «Redacted» her

Brian De Palma er en av de store regissørene som virkelig vekket filminteressen hos undertegnede, så fyren vil alltid være et forbilde i min bok.

Som en fan har jeg gjentatte ganger sett mesterverk som «Dressed to Kill», «Blow Out» og «Scarface», mens jeg har gjort mitt beste for å glemme nedturer som «The Bonfire of the Vanities» og «Mission to Mars». De Palma har vært hjemsøk at kontroverser gjennom hele karrieren, stadig misforstått og beskyldt for å være alt fra en kvinnehater til en Hitchcock-imitator. For det meste av tøysefolk som ikke forstår seg på bra film. Så det er pussig at De Palmas smaleste, mest beskjedne produksjon også ble en av hans aller mest omstridte.

«Redacted» kommer til Norge nesten fem år etter at den vakte harme i hjemlandet. Her leker De Palma seg med «found footage»-sjangeren, i et rasende antikrigsdrama som har provosert frem veldig sterke følelser i USA.

Det startet bra, i det minste. «Redacted» hadde sin verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia, der De Palma vant Sølvløven som beste regissør. Senere ble den kåret til årets beste film av det franske cineast-bladet Cahiers du cinema. I USA var ikke reaksjonene fullt så positive. Der ble «Redacted» beskyldt for å være «anti-amerikansk propaganda», og en av årets aller verste filmer. Så ja, polariserende saker.

Den konservative TV-kanalen Fox News oppfordret til protester mot både filmen, Brian De Palma og produsenten Mark Cuban – pluss alle kinoer som våget å sette opp «Redacted». Flere høyreekstreme grupperinger startet kampanjer for å stanse kinovisningene av filmen, og de som skrek høyest hadde naturligvis ikke sett den. Jeg aner ikke om boikottene fungerte, men «Redacted» druknet uansett i havet av de utallige Irak-dramaene som dukket opp i samme periode.

Så selv om mange fikk med seg oppstyret om filmen, tok fint få seg bryet med å se den.

Regissør Brian De Palma.

Det aller tristeste med «Redacted» er at de konservative kritikerne fikk rett i påstanden om at filmen satte amerikanske liv i fare. Vel, på en måte. 2. mars 2011 myrdet albaneren Arid Uka to amerikanske soldater på en militærbase i Frankfurt, Tyskland. Årsaken: han var rasende etter å ha sett et rystende filmklipp på Facebook, der amerikanske soldater voldtok en irakisk jente.

Islamske ekstremister har de siste årene brukt klipp fra «Redacted» for å piske opp hatet mot amerikanske soldater, ved å late som om disse opptakene kommer fra en dokumentar. En av dem som tragisk nok trodde på disse løgnene var drapsmannen Arid Aka. Men det kan man jo ikke akkurat klandre Brian De Palma for, selv om enkelte prøvde.

«Redacted» starter med en advarsel om at filmen er ren fiksjon. «En visuell dokumentasjon av forestilte hendelser som utspiller seg før, under og etter en voldtekt og drap i Samarra, 2006». Noe som er advokatspråk for: «historien er sann, men vi blir saksøkt hvis vi sier det offentlig». For alt sammen er basert på fakta: om en gruppe amerikanske soldaters brutale gruppevoldtekt/drap på fjortenårige Abeer Qassim Hamza al-Janabi, og hennes seks år gamle lillesøster i 2006.

Den virkelige hendelsen var enda verre enn den som blir presentert i «Redacted». Historien fortelles via en rekke forskjellige medier: vi får utdrag fra videodagboken til den håpefulle filmstudenten Angel Salazar (Izzy Diaz), en amerikansk soldat på Camp Carolina utenfor Bagdad. Andre scener består av klipp fra en pretensiøs, fransk dokumentar om Irak-krigen, ispedd nyhetsopptak fra arabiske TV-stasjoner, Skype-samtaler, YouTube-klipp, opptak fra overvåkningskameraer og Al-Qaeda-videoer.

Etter at en sersjant blir drept av en mine, bryter en gruppe rasende soldater seg inni et sivilt, irakisk hjem. Gruppevoldtar en femtenårig jente, og dreper familien hennes. Alt foran et skjult kamera.

Offiserene prøver å hysje ned hendelsen, noe som fører til tragiske hevnaksjoner. Vold avler bare mer vold, og hele systemet er sykt. Det er lett å se hvordan «Redacted» kunne provosere amerikanere som stemte på Bush og støttet invasjonen av Irak. Det er en undertone av indignert raseri her, og De Palma går temmelig langt i sin kritikk. Ikke bare av Irak-krigens meningsløshet, men til hele det amerikanske krigsmaskineriet – og hva det gjør med sjelslivet til soldatene.

Som en av voldtektsforbryterne sier under et avhør i filmen: «What, bombing and shooting them is ok, but fucking them isn’t?» Historien har klare paralleller til De Palmas egen «Casualities of War» (1989), som tok for seg en brutal gruppevoldtekt som ble utført under Vietnam-krigen. Også den basert på en virkelig hendelse.

«Redacted» er en vanskelig og litt frustrerende film. Jeg skjønner hva Brian De Palma ønsker å få frem her, og som en gammel raddis er han fortsatt drevet av sekstitallets antikrigsengasjement. Han har gode intensjoner, men er ikke akkurat fintfølende når det gjelder å hamre igjennom synspunktene sine. Det er også et par scener her som lukter lang vei av improvisert metodeskuespill, og ikke av den bra typen.

«Redacted» er allikevel en sterk film, som slett ikke fortjente all julingen den fikk i hjemlandet. Brian De Palma ble såpass skadeskutt at han ikke fikk muligheten til å lage film på seks år, men før påske startet han endelig innspillingen av thrilleren «Passion».

Jeg håper virkelig at han unngår å egle på seg halve USA denne gangen.

  • Lei «Redacted» her