Det er fire dager igjen av Sundance, en festival som har hatt et godt år ifølge de fleste amerikanske medier. Sundance er, som mange sikkert vet, en festival med fokus på uavhengig film, som startet opp i 1973 med Robert Redford som første styreformann.

Filmer som «Reservoir Dogs», «Little Miss Sunshine» og «Clerks» fikk alle sine gjennombrudd på Sundance, og selv om det sjelden er mye penger å tjene på filmene som settes opp her er ofte studioer og distributører på jakt etter prestisjeprosjekter og Oscar-kandidater.

Én film fra årets festival som spås å bli en slik suksesshistorie er «The Surrogate», som ble solgt til Fox Searchlight for seks millioner dollar etter årets Sundance-visning ifølge Reuters.

Handlingen låter egentlig som mitt verste mareritt: Den er basert på en sann historie, og følger hovedkarakteren Mark O’Brien – en journalist som er lam etter å ha vært rammet av polio. Men selv om beina og armene ikke fungerer er det et annet vitalt organ som gjør det, og Mark blir etter hvert smådesperat etter å miste jomfrudommen. Til slutt leier han en «sexsurrogat», såvidt jeg har forstått en slags prostituert med spesialkompetanse på å tilfredsstille funksjonshemmede.

Leser du fremdeles? I så fall vil jeg gjerne forte meg å skyte inn at hovedrolleinnehaver er John Hawkes (han supre fra «Deadwood», «Eastbound and Down» og «Winter’s Bone»), og at filmen skal være utrolig velskrevet, original og morsom (les for eksempel anmeldelser i The Guardian eller Slashfilm).

Helen Hunt spiller – ahem – sexsurrogaten, mens William H. Macy spiller hovedkarakterens prest, som gir sin velsignelse til hele opplegget.

Veldig mange faktorer ved denne filmen lukter Oscar lang vei, ikke minst – hvis man skal være litt kynisk – hovedkarakterens funksjonshemning, som er et stort pluss i Oscar-sammenheng.

Med mindre man tar det for langt, som forklart av Robert Downey Jr. i «Tropic Thunder». I dette klippet gir han Ben Stiller en forklaring på hvorfor han ikke vant noen Oscar for sin rolletolkning av multihandikappede Simple Jack: