Ingenting samler det norske folk som en stor NRK-serie som delvis handler om en enkeltskjebne, samtidig som den er fortelling om nasjonens nyere historie – og NRKs dramatisering av Jan Kjærstads boktrilogi «Forføreren» (1993), «Erobreren» (1996) og «Oppdageren» (1999) blir neppe noe unntak fra den regelen.

Overfor VG bekrefter statskanalen i dag at premieren på tv-serien blir om drøyt halvannen måned.

– Dette er en av våre aller største dramasatsinger gjennom tidene, og vi gleder oss veldig til premieren i midten av februar, sier NRK1-kanalsjef Lise Storm Hansen til VG.

Manuskriptet basert på Kjærstads bøker var i utvikling i mange år, og innspillingen startet i november 2010. Kåre Conradi (bildet over) skal spille Jonas Wergeland:

– Han er et ekstremt følsomt menneske og han er ambisiøs. Samtidig er valgene han tar så basert på lidenskap, en slags total besettelse og nysgjerrighet. Jeg synes han er fryktelig sammensatt og spennende, har Conradi uttalt til NRK.

Marte Germaine Christensen («Den siste revejakta», «Hjelp, vi er i filmbransjen») spiller Margrethe som ung, mens Ellen Dorrit Pedersen skal spille en eldre versjon av karakteren. Jakob Oftebro spiller den unge Jonas Wergeland. For øvrig har over hundre skuespillere og tusen statister vært involvert i innspillingen.

Boken «Forføreren» starter med at tv-kjendisen Jonas Wergeland (kjent fra programmet «Å tenke stort»,  der Wergeland lager ambisiøse portretter av ikoniske nordmenn som Trygve Lie og Knut Hamsun) kommer hjem og finner sin kone drept. Historien går så tilbake i tid, og ruller opp historien om Wergelands liv. Tittelen på denne saken henspeiler forresten på det faktum at hovedpersonen var sagt å være i besittelse av en «magisk penis» (forresten skal karakteren delvis ha vært basert på Dan Børge Akerø).

– Serien blir storslagen og kunstnerisk kresent bevisst, og samtidig en fortelling som skal samle hele folket foran skjermen. Dette handler om en mann og 40 år med Norgeshistorie, har dramasjef i NRK, Hans Rossiné, uttalt.

Regi er ved Eva Isaksen, mens Anne Regine Klovholt har skrevet manus.