Få filmer har fått så mye tyn, rettmessig eller ei, som Brad Pitts hjertebarn «World War Z».

Zombiefilmen, som svært løseslig er basert på Max Brooks‘ (jepp, sønnen til Mel) fantastiske bok med samme navn, har vært et aldri så lite produksjonshelvete for hovedrolleinnhaver Pitt, som også produserer filmen gjennom sitt selskap Plan B.

Om du ennå ikke har lest Vanity Fairs strålende artikkel om det hele, har du gått glipp av en saftig historie.

Opprinnelig skulle filmen være først ut i en trilogi, men etter alt trøbbelet for Pitt og regissør Marc Forster ble de planlagte oppfølgerne forståelig nok lagt på hylla. Penga rår tross alt, og det var lite som så lyst ut for «World War Z».

Men så begynte de første positive anmeldelsene av filmen å komme, og kritikerne klødde seg i hodet. Deretter begynte publikum å strømme til kinoene, noe som ytterligere intensifiserte hodekløingen hos enkelte.

Resultatet etter første ordinære premierehelg? 111,8 millioner innspilte dollar internasjonalt, noe som gjør «World War Z» til Pitts mestinnbringende premierefilm noensinne.

Dette er sikkert noe Ulrik Eriksen kommer til å omtale nærmere i ukas Billettkontroll-spalte, som kommer senere i dag. I mellomtiden kan vi glede oss over at de en gang skrinlagte planene om en oppfølger passelig nok har gjenoppstått fra de døde.

Ifølge THR er det Paramounts styrenestleder Rob Moore som bekrefter at arbeidet med en oppfølger nå kan gå i gang for fullt. Tipper det er noen i det styret som nå kan puste lettet ut sammen med Pitt – filmens produksjonsbudsjett var på 190 millioner dollar, en sum som nå godt mulig blir inntjent.

Om du ikke har lest originalboka, er det for øvrig svært anbefalt lesning – også for deg som ikke vanligvis bryr deg så mye som zombier og slikt.

Boka har, i motsetning til filmen, en fortellerform der overlevende etter «den store zombiekrigen» gjenforteller hva som skjedde, noe som i bunn og grunn fortoner seg som en svært interessant sosio- og geopolitisk analyse av vår egen verden.

Nylig ble lydboka relansert med ferske innlesinger fra flinke folk som Martin Scorsese, Alfred Molina, Frank Darabont, Common og Nathan Fillion.

Denne er også fin, om du har en time til overs: