Får vi aldri nok av superheltfilmer? Åpenbart ikke.

Både Supermann og Iron Man dukker opp på kino i år. Og snart har den etterlengtede «Kick Ass 2» premiere.

Men det fins fremdeles en hel haug av superhelter som fortjener sin egen spillefilm. Her er de ti jeg aller helst ville ha sett på det store lerretet.

 

      10. Dr Strange

Dr. Strange er hjernekirurgen som dropper legevitenskapen for å bli magiker etter en ulykke. Med en gullforgylt rød kappe, elegant mustasje og gråsprengt hår er han en av de kjekkeste superheltene.

En suppete tv-film ble laget i 1978, men siden har alle forsøk på å filme Dr. Strange vært helt fånyttes. Nylig meddelte imidlertid Marvel at han trolig kommer til å dukke opp i den tredje «Avengers»-filmen, og kanskje betyr det at studioet også gir ham en egen film etter hvert?

 

     9. Morbius

I 1998 ble «Blade» den første ordentlig vellykkede filmen basert på en Marvel-helt (om man ser bort fra den noe undervurderte «The Punisher» fra 1989). Wesley Snipes‘ vampyrjeger er dog ikke den eneste blodsugeren blant Marvels figurer.

Morbius er en gresk kjemiker som vinner Nobelprisen, men som rammes av en komplisert blodsykdom. Han forsøker å lege seg selv ved hjelp av et serum basert på flaggermus, og forvandles dermed til vampyr. Morbius har slåss mot Spider-Man så mange ganger at han ofte regnes som skurk snarere enn helt.

Men han har et godt hjerte, og bekjemper ofte onde vampyrer.

 

     8. Superkillen

Svensk undergrunnsserie om en helt som har ALLE superkrefter, inkludert evnen til å forutse framtida. Med store krefter kommer, som bekjent, også et stort ansvar, men Superkillen virker ikke å bry seg.

Han stopper uansett alle superskurker uten å måtte anstrenge seg i det hele tatt. Om noen spør hvordan han gjorde det svarer han «hold kjeft, det var dritenkelt». Så går han hjem og hører på hardrock.

 

     7. Dream

Drømmemesteren i Neil Gaimans serie «The Sandman» er en lang og blek fyr, hvis utseende er basert på Peter Murphy – sangeren i gothbandet Bauhaus. En filmversjon ble diskutert på 90-tallet, men ble aldri virkeliggjort.

Den ideelle «The Sandman»-filmatiseringen burde være et samarbeid mellom Christopher Nolan (som lagde det drømske eventyret «Inception») og Alejandro Jodorowsky (som lagde den syrete hippietrippen «El Topo»).

 

      6. Luke Cage

Luke Cage, eller Power Man som han av og til kaller seg, er et tidligere gjengmedlem fra Harlem som kastes i fengsel for en forbrytelse han ikke har begått. I bytte mot sin frihet stiller han opp som forsøkskanin i medisinske eksperimenter med formål å skape en supersoldat.

Luke Cage får skuddsikker hud og enorm muskelstyrke. Bevæpnet med en kjetting rensker han så opp i Harlems gater.

 

      5. Wonder Woman

At den fremste kvinnelige superhelten, 72 år etter skapelsen, fremdeles ikke har fått sin egen langfilm er beklagelig (selv om vi vet at noen har lyst). Amazonen med den glødende lassoen og Zevs’ uknuselige armbånd fortjener bedre.

 

       4. Cloak & Dagger

Tenåringene Tyrone og Tandy har rømt hjemmefra. De bor på gata når de kidnappes av dopdealere som tester et nytt syntetisk heroin på dem. Dopet utløser latente mutasjoner hos paret. Tyrone kan åpne en port til en mørk dimensjon som sluker fiendene hans. Tandy kan skyte dødelige lyskniver.

Sammen bekjemper den yin & yang-liknende duoen mafiaen i New York.

 

       3. Lord Fanny

Brasiliansk sjaman og transvestitt i «The Invinsibles», Grant Morrisons anarkistiske 90-tallsserie som blander new age, sadomasochisme og konspirasjonsteorier.

Den meksikanske dødsguden Mictlantecuhtli gir Lord Fanny magiske krefter etter at hun har fått ham til å le. Fanny inngår i en rebellgruppe som kjemper mot Cthulhu-liknende demoner som vil gjøre menneskeheten til slaver. I stridens hete leverer hun oneliners som «armageddon can come any time it wants, all I ask is that it waits until I’ve tried on that dress I told you about.»

 

     2. Dazzler

Glitrende mutant og popsanger på rulleskøyter. Dazzler ble skapt av Marvel på slutten av 70-tallet, etter at plateselskapet Casablanca foreslo at de sammen skulle lansere en syngende superhelt. Kledd i hvit buksedress, med en discokule hengende rundt halsen og blå sommerfuglsminke i ansiktet, likner Dazzler en blanding av Ace Frehley og Donna Summer (som var blant Casablancas artister).

I de første seriene fikk hun en mørk hudfarge for å se mer funky ut. Dazzlers superkraft er å forvandle lyd til lys. Musikk går inn i ørene hennes og kommer ut av hennes kropp som pulserende fyrverkeri. Om Dazzler konsentrerer seg kan hun til og med skape laserstråler.

Med Lady Gaga eller Kylie Minogue i hovedrollen ville Dazzler kunne bli en makeløs superheltfilm.

 

     1. Jesse Custer

Jesse Custer er prest i et bondehøl i Texas. En dag styrter en demon fra himmelen og tar bolig i kroppen hans. Jesse bestemmer seg for å finne Gud og stille ham til ansvar. Ved sin side har han den skuddglade kjæresten Tulip og den alkoholiserte irske vampyren Cassidy.

Garth Ennis og Steve Dillons «Preacher» er 2000-tallets mest komplekse serie – proppfull av så mye vold, okkultisme og hellig ånd at det ikke er så rart at alle planer om filmatisering har gått i vasken.