Det er drøyt fire uker til det er ordinær kinopremiere på Erik Poppes film om det verste terrorangrepet på norsk jord siden Den andre verdenskrig. Filmen, som ganske enkelt heter «Utøya 22. juli», ble spilt inn på en annen øy i Tyrifjorden i fjor sommer og har utelukkende unge, ukjente skuespillere i rollene.

I dag ble det kjent at filmen er tatt ut til hovedkonkurransen på filmfestivalen i Berlin, som starter neste uke. Den får dermed verdenspremiere – under den enda mer minimalistiske, internasjonale tittelen «U-July 22» – den 19. februar, og kan i beste fall ende som tidenes første norske vinner av Gullbjørnen.

Siden festivalen startet i 1951 har det bare skjedd sju ganger tidligere at en norsk film har vært med i hovedkonkurransen.

Av hensyn til pårørende er filmen knapt markedsført: Det er per i dag ikke publisert verken trailer, klipp eller stillbilder. Men selve filmplakaten er offentliggjort, og understreker det filmskaperen har sagt om at dette er en film om de berørte, der gjerningsmannen aldri vises på skjermen:

Som det fremgår har filmen også fått tagline «72 minutter som forandret oss for alltid». Skuespilleren på plakaten er Andrea Berntzen.

– At filmen nå vurderes som kunstnerisk og faglig god er noe jeg deler med de som har hjulpet meg med å få filmen så virkelighetsnær som mulig, og som var tilstede på Utøya denne fatale dagen. Jeg vil også berømme de unge skuespillerne for en enestående innsats i et usedvanlig krevende prosjekt, sier Erik Poppe i en pressemelding om Berlin-uttaket.

Manuset er skrevet av Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig («Frikjent»), som omtaler oppdraget som «noe av det skumleste vi har gjort». Ifølge filmens synopsis går den tett på Berntzens rollefigur:

«I filmen møter vi Kaja (18) og hennes venner på sommerleiren, og ser hendelsene slik de kunne ha sett ut for noen på øya. Filmen starter når ungdommene, sjokkerte over bombeangrepet i Oslo, betrygger sine pårørende med at de er langt unna. Den trygge atmosfæren brytes da skudd høres. Så følger vi Kaja i hennes kamp for å overleve – minutt for minutt», heter det.

Over hele landet arrangeres det nå lukkede visninger for overlevende og etterlatte med leger og psykologer til stede. Leder av støttegruppa, Lisbeth Kristine Røyneland, er en av dem som har sett den og omtalt den som «realistisk, sterk og autentisk».

– For noen kan den retraumatisere det som skjedde. Alle som vurderer å se denne filmen må tenke seg nøye om, sa hun til NRK for to uker siden.

Det er flere andre filmprosjekter om 22. juli på gang, den mest høyprofilerte er Netflix-filmen som er regissert av Paul Greengrass og hvertfall delvis basert på Åsne Seierstads bok om gjerningsmannen. Han spilles av Anders Danielsen Lie i opptak som ble gjort i i Oslo og utenfor Tønsberg i vinter.

I tillegg utvikler Sara Johnsen og Pål Sletaune en NRK-serie om hendelsene.