Fordi det filmnørder over hele verden trenger er nok et sted på internett der de kan kaste bort fritid som ellers kunne vært brukt til mosjon eller besøke aldrende familiemedlemmer, har University of Texas i Austin satt seg fore å legge ut sin samling med over 10 000 gamle filmplakater på nett.

Plakatene dekker alt fra 20-tallets stumfilmer til 70-tallets blockbustere, og de fleste av dem stammer fra en lokal kinokjede som la ned i 1977 og etterlot seg store mengder historisk materiale. Selvsagt er det en kulturhistorisk skattkiste av både designperler og, vel, rariteter.

Prosjektleder og universitetsbibliotekar Lauren Walker og hennes team har manuelt avfotografert og uploadet 4000 plakater til den søkbare databasen siden de startet arbeidet i 2016, og regner ikke med å være i mål før neste år.

Lauren Walker (Foto: University of Texas)

– Det som har slått meg er bredden i sjangere som er representert i denne samlinga, og når man visualiserer en så stor mengde av dem trer det fram både trender og overraskelser, sier hun til Filter Film og TV.

– Selv elsker jeg montasjeteknikken som ble brukt i denne perioden – hvordan de kombinerer tegninger, foto og tekst i et litografi eller en offset-print og skaper et svært spennende uttrykk, sier Walker.

Her er hennes personlige favoritter fra samlinga, utpekt eksklusivt for oss og med hennes egen kommentar:

«Cycles South», motorsykkelfilm fra 1971: – Jeg digger den røffe og amatørmessige filmeventyr-følelsen denne plakaten formidler.

«Tell Me in the Sunlight», romantisk drama fra 1965: – Denne grafiske og fargerike stilen er både unik og forlokkende.

«Chato’s Land»: Western fra 1972 med Charles Bronson som blodtørstig indianer: – Her transporterer den lyse og kraftige bildebruken deg rett inn i det romantiserende, men karrige landskapet i den ville vesten.

«Fly me» – sexploitation fra 1972 om viderverdighetene til en trio fagre og kampsportkapable flyvertinner (seriøst, er dette lov??): – Så morsomt, og 70-talls!

«I Saw What You Did and I Know Who You Are», skrekkfilm fra 1965 med Joan Crawford: – Fra den skrikende kvinnas forvrengte ansikt til den merkelige fargepaletten er det ett eller annet merkelig tilfredsstillende med denne plakatkunsten.

«Tiko and the Shark» – koselig dyrefilm fra 1962 som viser en gang for alle at det ikke bare er hunder som kan kalle seg menneskets beste venn: – Hvilken annen film får haier til å framstå som vennlige? Maleri-stilen her myker opp haien og får den faktisk til å virke søt.

«Africa – Texas Style» – cowboyfilm fra 1967, plassert i uventede omgivelser: – For en merkelig idé for en film. Og for en vakker plakat!

Du kan selv dykke ned i samlinga på nettsidene til University of Texas.

Noen gamle Filter-saker om filmplakater: