Denne uken kom både Sofia Coppolas «The Bling Ring» og Michael Bays «Pain & Gain» på kino her hjemme – og selv om regissørene ikke kunne ha vært mer forskjellige, dreier begge filmene seg om virkelige forbrytelser.

Førstnevnte om en overfladisk ungdomsgjeng som robbet kjendiser i Los Angeles, sistnevnte om tre solariumsbrune helsestudiobroilere som prøvde å oppfylle den amerikanske drømmen med kidnapping, drap, og partering av lik.

Så denne uken anbefaler vi fem krimdramaer basert på kalde fakta:

 

«An American Crime» (2007)

Regi: Tommy O’Haver

Aj, dette er grimme, ubehagelige saker. Så stålsett deg. Bak den generiske tittelen finner vi den tragiske historien om 16-åringen Sylvia Likens (Ellen Page), som ble overlatt i varetekten til den religiøse psykopaten Gertrude Banisewski (Catherine Keener).

I løpet av 1965 ble den forsvarsløse tenåringsjenta systematisk plaget, banket og torturert i hjel av Gertrude – med god hjelp av hennes egne barn, og flere tenåringer i nabolaget. Saken ble senere kjent som «the most terrible crime ever commited in the state of Indiana», og «An American Crime» gir oss en trofast gjenskapelse av hendelsene, basert på rettspapirer og vitneutsagn.

Ikke akkurat lettbent underholdning, men knakende godt spilt (James Franco dukker opp i en birolle) – og en rystende filmopplevelse som virkelig huker tak i deg.

Se filmen her!

 

«Animal Kingdom» (2010)

Manus & regi: David Michod

Så over til et australsk krimdrama basert på bedriftene til den kriminelle Pettingill-familien, som herjet i Melbourne på 1980-tallet. Etter at moren dør av en heroinoverdose flytter 17-åringen Josh (James Frecheville) inn hos hin bestemor Janine (Jacki Weaver) – en diabolsk, manipulativ matriark med tre sønner som spesialiserer seg på væpnede ran.

Den paranoide familien er i ferd med å bryte sammen av presset fra Melbourne-politiet da Josh blir kontaktet av den sympatiske politidetektiven Leckie (Guy Pearce). Mens krigen mellom denne kriminelle familien og australske myndigheter starter for alvor står Josh midt i skuddlinjen mellom dem.

«Animal Kingdom» er ikke en flashy krimfilm med mye action, men et totalt troverdig familiedrama som stadig eksploderer i uventede voldsomheter.

Se filmen her!

 

«Compliance» (2012)

Manus & regi: Craig Zobel

I 2004 ble en McDonalds-restaurant i Kentucky oppringt av en mann som ga seg ut for å være fra politiet, noe som ledet til en serie drøye seksuelle overgrep.

Det severdige indie-dramaet «Compliance» skildrer disse hendelsene på en realistisk måte, men navnene er forandret for å beskytte ofrene. Og for å unngå søksmål fra McDonalds, sikkert. Så nå utspiller historien seg på den fiktive kjappmat-restauranten ChickWich, der daglig leder Sandra (Ann Dowd) får en telefon fra politibetjent Daniels – som hevder at den unge ekspeditøren Becky (Dreama Walker) har stjålet penger fra en av gjestene.

Sandra får streng beskjed om å dra med Becky på bakrommet, og ransake henne grundig. Veldig, veldig grundig. Herfra sklir situasjonen skikkelig ut, og det som skjer videre er så utrolig at det bare er nødt til å være sant. En bra bekreftelse på at folk er villige til å gjøre det aller meste i frykt for autoriteter.

Se filmen her!

 

«The Hoax» (2006)

Regi: Lasse Hallström

Her har vi den sanne historien om en forbrytelse uten ofre, regissert av svenske Lasse Hallström. Forfatteren Clifford Irving (Richard Gere) sliter med å få solgt sin siste roman, og bløffer bokforleggeren sin med at hans neste prosjekt vil bli «århundrets bok».

I ren desperasjon kommer Irving opp med en snedig plan: å skrive den autoriserte selvbiografien til den sagnomsuste industrialisten Howard Hughes. En sensasjonell bestselger om en av verdens rikeste menn.

Irving dikter opp hele biografien, men Hughes har ikke vist seg offentlig på over femten år, og er antatt å være så mentalt skrøpelig at han knapt kan kommunisere med omverdenen. Så den perfekte svindelen, hvis det ikke var for Richard Nixon. «The Hoax» har et avslappet forhold til fakta, men er fortsatt en underholdende film.

Se filmen her!

 

«Serpico» (1973)

Regi: Sidney Lumet

Vi runder av med en skikkelig syttitallsklassiker! Sidney Lumet var en av de store mesterne, og «Serpico» en av hans aller beste filmer. Basert på den sanne historien om New York-politimannen Frank Serpico (Oscar-nominerte Al Pacino), som risikerer livet for å avdekke en massiv korrupsjonsskandale i NYPD.

I dag er vi så vant til å se amerikanske politifolk (spesielt dem fra New York) portrettert som korrupte og amoralske svinepelser at det nærmest er blitt en klisjé, men da «Serpico» hadde premiere i 1973 var temaet ansett som kontroversielt og banebrytende.

Filmen ble ekstremt innflytelsesrik, og er i dag mest verdt å se på grunn av Al Pacinos fenomenale (og fenomenalt skjeggete) innsats i tittelrollen. Dette er forresten en av inspirasjonskildene for den svenske godbiten «Call Girl», som også går på kino for tiden.

Se filmen her!

 

Tidligere Comoyo View-anbefalinger:

Vi har nylig åpnet dørene for Comoyo View, vår abonnementstjeneste for filmer og tv-serier. Tjenesten er i såkalt åpen beta, men melder du deg inn nå får du to måneder gratis bruk.