– I stedet for passord, gjenkjenner den nye telefonen min fingeravtrykket mitt. Hvor praktisk er vel ikke det, spør en fornøyd fyr i en vitsetegning spionettersøkte Edward Snowden postet på Facebook forrige helg.

– Veldig, er svaret i samme tegning – fra en datainnsamler i NSA, omkranset av skjermer fulle av fingeravtrykk.

Da Apples nye toppmobil iPhone 5S ble introdusert tidligere denne måneden, var en av de store nyhetene nettopp muligheten for å låse opp telefonen ved å legge en fingertupp mot hjemtasten, såkalt TouchID. På et brøkdel av et sekund har da telefonen scannet fingeravtrykket ditt, og gitt deg full tilgang til ditt digitale liv på telefonen.

Forutsett at det er du som låser opp telefonen, da. Det tok ikke lang tid før de første og temmelig dystre spådommene om fingeramputerende mobiltyver dukket opp. Amputasjoner er som vi vet ikke spesielt moro.

Men de færreste mobiltyver vi har vært borti er neppe av det kaliberet at de tyr til så drastiske metoder. Hvor mange er egentlig blitt banket opp over pinkoden sin?

Og vi kan vel rimeligvis anta at Apple ikke lyver når de sier at fingeravtrykkene aldri vil forlate telefonen? Noe Datatilsynet også kan like er at det bare er fragmenter av fingeravtrykkene som lagres på en matematisk kompleks måte, slik at det er tilnærmet umulig å hente ut komplette avtrykk i etterkant.

Men vi vet av erfaring at vi likevel ikke må slutte å høre på hva Snowden sier:

Verre er det nok med de potensielle problemstillingene som oppstår når teknologi som TouchID nå blir et mainstream alternativ til de tradisjonelle passordene.

– Passord er hemmelige og dynamiske; fingeravtrykk er offentlige og permanente, poengterte den amerikanske senatoren og lederen for senatets sikkerhetskomité Al Franken i et brev til Apple-toppsjef Tim Cook etter iPhone-lanseringen.

– Om noen hacker passordet ditt, kan du endre det så mange ganger du ønsker. Du kan ikke endre på fingeravtrykkene dine, poengterte han.

Og det skulle ikke ta lang tid før Touch ID ble hacket. Mer presist gikk det ikke mer enn 48 timer før en gruppe tyske hackere, Chaos Computer Club, la ut en video som beviste at iPhone 5S kunne åpnes med et kopiert fingeravtrykk.

At det nettopp var denne kaosklubben som var først ute, er kanskje ikke helt tilfeldig. De har lenge advart mot farene ved å bruke fingeravtrykk som identifikator, med en aktiv tilnærming: Da den tyske innenriksministeren Wolfgang Schauble i 2008 ønsket å inkludere fingeravtrykk i de nasjonale id-kortene, gikk det ikke helt som han hadde forventet.

Hackerne fikk da tak i et vannglass ministeren hadde drukket av, og kopierte fingeravtrykket hans. Deretter trykket de det opp i flere tusen eksemplarer, og distribuerte det til alle som kunne være interesserte i å bruke dem.

En tilsvarende metode vi har sett i «Fast Five», bare man bytter ut vannglasset med en bikinitruse.

Den første iPhone 5S-hackingen ble gjennomført ved at et fingeravtrykk ble avfotografert i høy oppløsning, og deretter skrevet ut på en gjennomsiktig folie som klarte å lure fingeravtrykkscanneren i telefonen.

Ifølge Apple skal scanningen foregå på et så dypt nivå i huden at mobilen bare kan åpnes av en ekte finger. Eller, som det viste seg, noe som ligner innmari mye. Som en plastikkopi av et fingeravtrykk. Eller en brystvorte?

– At TouchID likevel ble hacket forteller oss at Apples algoritme er for svak. De har spisset algoritmen mot bekvemmelighet for brukeren, ikke mot sikkerhet, sier dr. Bian Yang ved Høgskolen i Gjøvik i en e-post til DN.no.

Kanskje de bare skulle dratt en «Minoriy Report» og gått rett på øyet?

Hvor bekymret bør vi egentlig være når telefonen kommer i salg i Norge i desember? Kanskje ikke så veldig, om vi skal være helt ærlige.

Noen kommer helt sikkert til å miste både privat info og en finger – verdenen er et alt for skrudd sted til at noe sånt ikke kan skje.

Men til tross for at iPhone i sin natur – med en stor og fin glasskjerm – er en fingeravtrykkmagnet, er det ikke enkelt å løfte et perfekt fingeravtrykk fra glasset. Langt mindre å finne avtrykket fra rett finger, og enda mindre å klare å trykke det opp slik at scanneren kan lese av den.

Du har dessuten bare fem forsøk på deg til å låse opp med fingeravtrykket, før telefonen slår seg over til den vanlige pinkode-løsningen. Og ettersom sikkerheten til iOS 7 er skjerpet – du får ikke slettet en telefon uten passord – er et økt fokus på sikkerhet uansett bedre enn ingenting (over halvparten av dagens iPhone-brukere beskytter ikke telefonen sin med en eneste kode).

Om du trenger en litt mer relevant påminner om hvor viktig det er å beskytte sine private data enn Bullock-filmen «The Net» fra 1995, anbefaler vi at du skjekker ut Alexander Skarsgård-filmen «Disconnect», som er tilgjengelig på amerikanske iTunes i disse dager: