«A Good Day to Die Hard» er den verste «Die Hard»-filmen noensinne. Og Bruce Willis er bare en skygge av seg selv.

Med andre ord trenger du en liste over hans mest brucewilliske øyeblikk.

10. Bruce stjeler en motorsykkel

Bruce har ved hjelp av et samuraisverd hugget ned en gjeng bondetamper som har forsøkt å voldta ham og hans fiende, mafiabossen Marcellus, i «Pulp Fiction». Bruce rapper en motorsykkel, eller rettere sagt en chopper, og brenner avgårde til kjæresten som venter på et motell.

Da hun spør hvem som eier sykkelen svarer han bare «Zed».

Og da hun spør hvem det er, svarer han med en replikk som er så iskald at den gir frostskader: «Zed’s dead, baby. Zed’s dead».

9. Bruce får uventet besøk

Bruce spiller ikke bare John McClane i «Die Hard»-filmene. Hans politifigur dukker også opp i «Udødelig våpen», der en gjeng skurker skyter i stykker husbilen hans fra et helikopter.

Det viser seg imidlertid at skurkene har tatt feil adresse. De ber om unnskylding, og Bruce sier «no problem», siden han er vant til litt kuleregn.

8. Bruce spiller golf

Bruce donerer penger til Greenpeace. Men når miljøvernerne demonstrerer mot hans oljeplattform gjør han det eneste rette og skyter golfballer på dem.

Dessuten kjefter han på aktivistene fordi dieselbåten deres er en miljøfare. Det mest brucewilliske øyeblikket av mange slike i «Armageddon».

7. Bruce krangler med kona

Bruce Willis har vært med i nesten 100 filmer. Men ingen er mer brucewillisk enn «The Last Boy Scout», Tony Scotts klassiker fra 1991. Som den alkoholiserte privatdetektiven Joe Hallenbeck oser Bruce av kynisme og livstrøtthet.

Spesielt når han treffer kona og (etter å ha merket at doringen står oppe) anklager henne for å ha gjemt unna en elsker i skapet.

6. Bruce tror på kjærligheten

Bruce er temmelig bitter etter å ha oppdaget at kona ligger med hans beste venn. Når han så blir spurt om han tror på kjærlighet, svarer han: «Jeg tror på kjærlighet. Jeg tror på kreft».

Nøyaktig hva denne replikken innebærer er imidlertid litt uklart. At både kjærlighet og kreft er sykdommer? Eller at han tror på både kjærlighet og kreft, men ikke bryr seg om dem?

Uansett står viseren på bruceometeret i taket.

5. Bruce skjærer seg

Bruce er barføtt i «Die Hard». Den lille detaljen øker spenningsnivået i actionscenene betraktelig.

Det er ikke så lett å forestille seg hvordan det er å slåss mot tyske terrorister i en skyskraper, men vi vet nøyaktig hvordan det føles å tråkke på glasskår.

Bruce sine blødende føtter etser seg fast i minnet, mye mer enn filmens eksplosjoner. Vi ser at han er sårbar. En vanlig fyr som ikke rekker å ta på seg skoene når terroren rammer.

Da vi sluttet å uroe oss for om Bruce kom til å dø, var ikke «Die Hard»-filmene så interessante lenger.

4. Bruce kliner

Bruce er så maskulin at han uten problemer kan kline med en fyr uten å miste sin machostatus. Hans portrett av en iskald yrkesmorder hever remaken av «Sjakalen» fra unødvendig til å bli en småsjarmerende thriller.

Best er scenen der Bruce går under jorda ved å henge på homseklubb.

3. Bruce kommer i grevens tid

Bruce har bare en bitteliten rolle i Robert Altmans satiriske Hollywood-skildring «The Player». Han dukker opp i «Habeas corpus», en film i filmen, der en uskyldig kvinne skal henrettes i gasskammeret.

Produsentene mener imidlertid at den behøver en lettere slutt, og sørger for at den dødsdømte i siste sekund reddes av Bruce som skyter seg inn i gasskammeret med haglegevær.

«What took you so long?», spør Julia Roberts, som spiller kvinnen. «Traffic was a bitch», svarer Bruce.

2. Bruce skyter seg i hodet

Bruce har reddet Jessica Alba og uskadeliggjort den vanskapte voldtekstmannen That Yellow Bastard gjennom å rive av pungen hans.

Men i «Sin City» finnes det ingen lykkelig slutt. Bruce innser at det gule krekets far, en mektig senator, vil prøve å finne ham via Jessica Alba. Hun er bare trygg om han forsvinner.

Derfor retter han pistolen mot pannebrasken og utfører en siste heltedåd. Hjernemasse som består av 99 prosent testosteron spruter utover snøen.

1. Bruce tar seg en sigg

Bruce er tatt til fange av slemme skurker i «The Last Boy Scout». Han ber om en sigarett, og skurken rekker fram sin pakke med røde Marlboro. «Har du fyr?», spør Bruce.

Skurken rekker fram lighteren, men i stedet for fyr får Bruce en rett høyre. «Hei baby, jeg trodde du var tøff», ler skurken. Bruce ber rolig om en ny sigarett. Bruce ber om fyr igjen. «Om du rører meg igjen dreper jeg deg» sier han. Skurken gir ham en på kjeften på ny, hvorpå Bruce reiser seg opp og slår nesebeinet hans gjennom hjernen.

Tenk om et eneste sekund i «A Good Day to Die Hard» kunne matche intensiteten i denne scenen. Bruce blir ikke mer Bruce enn dette.