Dette er vår ukentlige spalte med anbefalinger blant det ferskeste innholdet på de fem mest utbredte strømmetjenestene.

Viaplay

Se «Blade Runner 2045» (film fra 2017). Det er naturlig å være skeptisk til en oppfølger til den stemningsfulle, banebrytende og tankevekkende kultfilmen «Blade Runner» fra 1982. Men dette var faktisk en av fjorårets aller beste filmer, uansett sjanger. Hvis du ikke så den på kino må du benytte anledningen til å streame den nå (det er verdt det selv om du ikke har sett originalen).

Vi følger Ryan Gosling i rollen som en «replikant», altså en robot som ved første øyekast er umulig å skille fra et ekte menneske (ikke ulikt vertene i «Westworld»). I likhet med Harrison Fords «Deckard» i originalfilmen er hans jobb er å spore opp og eliminere replikanter som ikke underordner seg mennesker av kjøtt og blod. Etterhvert går det opp for ham at replikantenes natur ikke er helt som han er opplært til å tro.

Bildene, musikken, effektene, skuespillet – her går alt opp i en større enhet som sikrer filmen umiddelbar klassikerstatus.

Vil du heller se…

Et krimdrama? «American Made» (film fra 2017). Tom Cruise i toppform som narkosmugler og CIA-informant. Utrolig, men sann historie – og herlig 80-tallskoloritt.

En klassisk sitcom? «Frasier» (1993-2004). Alle sesongene er nå ute. Vi mener sesong 4 var den beste, og vel verdt et gjensyn.

Superhelter? «Thor: Ragnarok» (film fra 2017). Humoren og actionsekvensene gjør denne til den beste Thor-filmen.

TV 2 Sumo

Se «Humans» (serie 2015-2018). Britisk remake av den prisbelønte svenske science fiction-serien «Äkta människor» og nok en serie som ser for seg framtidas kunstige intelligens og bruker den til å stille spørsmål om hva det egentlig vil si å være et menneske. Synes du tematikken er interessant, men at «Westworld» blir for ko-ko, er dette serien for deg.

Her er robotene menneskeliknende, men ikke i den grad at de er umulige å skille fra kjøtt og blod. Det stanser dem ikke fra å forårsake fundamentale endringer i samfunnet når de blir utbredt forbrukerteknologi og settes i funksjon som hushjelper i vanlige familier.

Suverene William Hurt er med i en rolle som den pleietrengende mannen som danner sterke bånd til roboten sin, og nekter å oppgradere ham til en nyere modell. Lar du deg ikke bevege av Hurts rollefigur, er du trolig en robot selv.

Vil du heller se…

Et historisk drama? «Lincoln» (film fra 2012). Steven Spielbergs påkostede film om den amerikanske presidenten som avskaffet slaveriet. Daniel Day-Lewis i Oscar-belønnet hovedrolle.

Åttitalls-klassikere? «Tilbake til fremtiden»-trilogien (filmer fra 1985-89-90). Tidsreiseforviklinger som aldri blir gamle. Alle de tre filmene er lagt ut.

Et oppvekstdrama utenom det vanlige? «My Friend Dahmer» (film fra 2017). Om barndommen til en av USAs verste seriemordere, som fortalt av en av hans venner.

NRK

Se «Greyzone» (serie fra 2018). Dansk dramaindustri går «Homeland» i næringa med denne ferske thrillerserien, som fengsler fra første minutt med skuddveksling på fergekaia i Gøteborg og et svært illevarslende funn i et skjult rom i en lastebil.

Vi følger etterretningsagentene som ruller opp et fryktinngytende terrorplott, og vi møter Birgitte Hjort Sørensen (fra «Borgen») som softwareingeniør i en startup-bedrift som utvikler droneteknologi – noe som skal vise seg å være av interesse for flere enn venturekapitalister. Dessverre for henne.

Det er ikke -veldig- originalt, men til gjengjeld både velskrevet («Broen»-folk har vært med på manussiden) og særdeles kompetent utført, med gråtoner, omfangsrikt persongalleri og internasjonale locations. Leter du etter en ny spenningsserie er det verdt forsøket – så får vi se om det holder i hele ti episoder.

Vil du heller se…

Et periodedrama? «Imperiets siste dager» (serie fra 2018). Britisk miniserie satt til Jemen i 1965, der det gryer til opprør mot kolonimakta.

En Oscar-belønnet kvalitetsfilm? «Ida» (2013). Stillfaren, nesten ubeskrivelig polsk roadmovie om tro, tvil, generasjonskløft og gamle familiehemmeligheter, med Holocaust og oppgjøret etter krigen som bakteppe. Kanskje den tristeste filmen vi noensinne har sett.

Tekno-drama? «Mr. Robot» (serie fra 2018). Fersk sesong av den ypperlige hackerserien. Det er bare å velte seg i paranoia.

Netflix

Se «It» (film fra 2017). Nylig kom beskjeden om at den neste sesongen av «Stranger Things» ikke kan ventes før i 2019. I mellomtida er nyinnspillingen av denne Stephen King-klassikeren en mer en halvgod erstatning.

Her er sjarmerende unger i amerikansk småbyidyll, åttitallsnostalgi og mystiske, overnaturlige fenomener. Som i dette tilfellet manifesterer seg i den ultimate skrekk-klovnen, Pennywise, i svenske Bill Skarsgårds skikkelse. Den har noen scener som virkelig sender frysninger nedover ryggmargen – uten egentlig å bli så skummel at du behøver å frykte for nattesøvnen.

Filmen traff tidsånden så godt at den solgte fler kinobilletter enn noen annen skrekkfilm noensinne. Jeg synes den godt kunne vært enda skumlere… men underholdende er det, til tusen.

Vil du heller se…

Et voksnere drama? «Carol» (film fra 2015). Om homofil kjærlighet på det tilkneppede 50-tallet, med Rooney Mara og Cate Blanchett i hovedrollene.

Noe regelrett infantilt? «Sausage Party» (2016). Ufattelig barnslig voksenhumor i animasjonsfilm der matvarer som pølse og brød blir levende. (Jeg lo!)

Katastrofefilm? «Deepwater Horizon» (film fra 2016). Intenst spennende om den katastrofale oljerigg-eksplosjonen i Mexicogulfen for noen år siden.

HBO

Se «Sharp Objects» (serie fra 2018). En ny serie som blander krim og skrekk, og er basert på en historie av Gillian Flynn, forfatteren som slo gjennom med «Gone Girl», eller «Flink pike» som den het på norsk.

Og regissert av samme fyren som lagde fortreffelige «Big Little Lies», også den på HBO.

Dyktige Amy Adams spiller hovedrollen som en alkoholisert journalist som sendes til hjembyen, en søvnig småby i Midtvesten, for å dekke etterforskningen av en drapsgåte. Byen bringer imidlertid gamle traumer til overflaten, og hvordan hun gradvis trekkes ned i sitt indre mørke er vel så interessant som selve krimsaken.

Vil du heller se…

Spenning? «Castle Rock» (serie fra 2018). Mye imøtesett serie basert på flere Stephen King-figurer.

Dramedy? «Casual» (serie fra 2014-18). Fjerde og siste sesong av denne dating-serien er ute i sin helhet.

Kynisk satire? «Succession» (serie fra 2018). Fordi det er herlig å se hvor kjipt det er å være rik.