Hollywoods presseklubb for utenlandske bladfyker har igjen kåret sine film- og tv-favoritter, tradisjonen tro i løpet av en tungt alkoholmarinert aften på luksushotell i Beverly Hills.

Svært kort oppsummert;

Musikalfilmen «La La Land» – beskrevet som en kjærlighetserklæring til Los Angeles og en hjertevarm fortelling om unge talenter som forsøker å karre til seg en plass i underholdningsindustrien – tok seieren i sju kategorier (hvilket er rekord), inkludert beste musikal eller komedie, beste regi og skuespillerpriser for Emma Stone og Ryan Gosling.

Sistnevnte med rørende tale til sin hardt prøvede samboer Eva Mendes: «Mens jeg sang, danset, spilte piano og hadde en av de fineste opplevelsene i mitt liv oppdro du vår datter mens du gikk gravid med vårt neste barn og støttet din bror i hans kamp mot kreften».

Filmen er laget av Damien Chazelle («Whiplash») og gir nå lavest odds for beste film-Oscar. Du kan se den på kino her i Norge fra 24. februar.

Indiefilmen «Moonlight» (på kino i Norge 10. februar), om en homofil, fattig gutts oppvekst i de amerikanske sørstatene, ble kåret til årets beste dramafilm på bekostning av storfavoritten «Manchester by the Sea». Sistnevnte brakte lillebror Casey Affleck skuespillerpris som plaster på såret.

For innsatsen i Paul «RoboCop» Verhoevens thriller «Elle» gikk prisen for beste kvinnelige filmskuespiller i dramaklassen til Isabelle Huppert, der de fleste hadde tippet Natalie Portman («Jackie»). «Elle», som distribueres til norske kinoer men ikke har fått noen premieredato ennå, ble også årets fremmedspråklige film.

En annen liten overraskelse i klassen for beste dramaserie, der både «Game of Thrones», «Westworld» og «Stranger Things» måtte se seg forbigått av «The Crown», Netflix-serien om dronning Elisabeths liv og levnad. Hovedrolleinnehaver Claire Foy ble i tillegg kåret til beste kvinnelige skuespiller i en dramaserie.

På komi-siden vant hiphop-serien «Atlanta», som går på Fox Norge og er skapt av den vordende Star Wars-stjerna Donald Glover (som også fikk med seg skuespillerpris for serien). Susanne Biers John le Carre-adapsjon «The Night Manager», som du husker som påskekrim på TV 2 i fjor, tok ytterligere tre skuespillerpriser.

Meryl Streep mottok årets ærespris (Cecil B. DeMille-prisen) og brukte takketalen til å bemerke mangfoldet blant årets nominerte, som står i kontrast til den erkehvite Oscar-nominasjonslista de siste åra: «Hollywood flommer over av outsidere og utlendinger, og hvis vi sparker dem ut av landet kommer dere ikke til å ha noe annet å se på enn fotball og kampsport – som ikke er kunst», sa «Florence Foster Jenkins»-stjerna til øredøvende applaus.

Der tidligere programledere har latt det gå sport i å vitse – til dels nådeløst – med tilstedeværende celebriteter lot Jimmy Fallons manus det i første rekke gå ut over en som ikke satt i salen – påtroppende president Donald J. Trump («Golden Globe-prisen er en av de få stedene i Amerika der man fortsatt respekterer flertallet».) Hugh Laurie hadde det kanskje beste Trump-stikket, da han spekulerte i om dette er siste gang Hollywoods presseklubb for utenlandske journalister får avholde prisutdeling: «I don’t mean to be gloomy – it’s just that it has the words ‘Hollywood,’ ‘foreign’ and ‘press’ in it».

Fallon kom for øvrig høyst helskinnet fra jobben, og lot seg ikke engang vippe av pinnen da teleprompteren svikta. Her er den stjernespekkede åpningssekvensen, som gjenskaper en scene fra nettopp «La La Land»:

Oversiktlig oversikt over alle prismottakerne hos BBC News.

Den uunngåelige Carrie Fisher/Debbie Reynolds-minnemontasjen.