Det ser ikke ut som om påtalemyndigheten i USA har tenkt å la The Weinstein Company leve videre etter skredet av overgrepsanklager som har rammet grunnlegger Harvey Weinstein etter at #metoo-bevegelsen begynte å rulle i fjor høst.

Rett før selskapet er i ferd med å bli solgt til en gruppe investorer for 500 millioner dollar, reiser nemlig statsavokaten i New York en sivil sak mot både selskapet, Harvey Weinstein selv og broren og forretningspartneren Bob.

De anklages for brudd på både borger- og menneskerettighetene og statlige lover for god forretningsførsel.

Weinstein-brødrene skapte gjennom flere år et kjønnsbasert, fiendtlig arbeidsmiljø og et mønster der både seksuell trakassering og misbruk av selskapets ressurser for ulovlige formål går igjen, heter det i søksmålet, som kommer etter fire måneders etterforskning.

«The Weinstein Company brøt gjentatte ganger loven ved å unnlate å beskytte sine ansatte fra påtrengende seksuell trakassering og diskriminering», sier statsadvokat Eric Schneiderman i en uttalelse.

Søksmålet har potensiale til å gi investorene, som er ledet av et tidligere medlem av Obama-administrasjonen, kalde føtter og dermed velte hele salgsprosessen. En konkurs er det overveiende mest sannsynlige utfallet, skriver New York Times.

Ingen av Weinstein-brødrene ville bli tilgodesett med penger dersom selskapet hadde blitt solgt. I henhold til avtalen som er fremforhandlet ville pengene gått til å betale gjeld, rekapitalisere selskapet og opprette et fond for ofre av seksuell trakassering.

Harvey Weinstein er i tillegg til dette under etterforskning i fire forskjellige jurisdiksjoner for seksuell trakassering. Ifølge flere av vitnesbyrdene som er avlagt mot ham i pressen har mannen bak filmer som «Pulp Fiction», «Den engelske pasienten» og «Kongens tale» brukt sin posisjon til å tvinge til seg seksuell omgang, også rent fysisk.

Selv nekter 65-åringen, som nå er under rehabilitering på en klinikk i Arizona, å ha gjort noe ulovlig. Gjennom sin advokat slår han kraftig tilbake mot nyheten om søksmålet, og hevder seg uthengt som «syndebukk», skriver Variety.

«Selv om Weinsteins oppførsel ikke har vært feilfri, har det definitivt ikke skjedd noe kriminelt, og når etterforskningen er over vil den vise at Harvey Weinstein forfremmet flere kvinner til lederstillinger enn noen annen i bransjen, og og at det ikke forekom diskriminering verken i The Weinstein Company eller Miramax (brødrenes forrige filmselskap, journ. anm.)», sier advokaten.