Den amerikanske strømmetjenesten Hulu har ifølge TorrentFreak begynt å slå ned på brukere utenfor USA som forsøker å få tilgang på innholdet deres via VPN, altså anonymiseringstjenester som maskerer IP-addresser og får det til å virke som brukeren befinner seg i et annet land.

Hulu har ikke kommet med noen annonsering om tiltaket, men skal ha blokkert IP-addressene til alle kjente VPN-tjenester.

Forsøker man å komme inn på Hulu-innhold via en VPN nå, vil man møte følgende tekst:

HuluVPN

Blant dem som er kritiske til avgjørelsen er Andrew Lee, sjef for VPN-tjenesten Private Internet Access, er bekymret for hva dette vil bety for brukere i USA, som benytter tjenesten for å beskytte privatlivet sitt og nå blir rammet på lik linje med brukere i utlandet.

– Mange av våre kunder lar kontoene sine være påslått 24 timer i døgnet, 365 dager i året, sier han til TorrentFreak.

– Vi har allerede et forhold med Hulu, og tar nå kontakt for å se om vi kan ordne opp i denne saken.

I øyeblikket er det ingen problemer med å få tilgang via populære Unblock-Us, som kun retter seg mot strømmevideo og ikke er en generell VPN. Imidlertid avslører tjenestemeldinger på nettsiden deres at også de opprinnelig var rammet.

Praksisen med å omgå regionsperrer for å få tak i strømmeinnhold er etter hvert blitt populær, og er også et alternativ for dem som ikke ønsker å piratnedlaste serier og filmer – gjerne med den effekten at potensielle pirater i stedet betaler for seg.

Men er også VPN-brukerne på feil side av loven når de omgår regionsperrene?

Da medierettsadvokat Jon Wessel-Aas snakket med nåværende Filter-redaktør Snorre Bryne i Dagbladet for et par år siden, hadde han blant annet følgende å si:

– Forutsatt at man ikke oppgir falskt navn, eller driver med dokumentfalsk på annen måte, gjør man ikke her noe (offentligrettslig) ulovlig. Men man bryter brukerbetingelsene (avtalevilkårene), og sanksjonen er utelukkende at Netflix kan kansellere abonnementet, det vil si heve avtalen.

Konsekvensene ved å bli oppdaget er med andre ord minimale.

– Dersom misligholdet fra brukerens side mot formodning også påførte Netflix et økonomisk tap, ville et erstatningskrav være aktuelt. Men her vil brukeren uansett ha betalt for forbruket, så lenge det varte, slik at noe tap neppe vil kunne påvises.

Lovlighet til side, er det likevel galt å skaffe seg tilgang til videoinnhold som egentlig er låst til ett territorie?

Brukere som benytter VPN og dynamiske IP-tjenester som Unblock-Us betaler tross alt for tilgangen til Netflix, Hulu Plus og andre tjenester, og de som benytter gratistjenester som f.eks. britiske 4oD fra Channel 4 må sitte gjennom de samme reklamene som britene.

Akkurat der kan det nok ligge et viktig ankepunkt – annonsørene har tross alt liten nytte av brukere som får bygga opp lojalitet mot bleiemerket deres når bleiene selges på et annet kontinent enn brukerne befinner seg.

Tv-serier og filmer som skal selges til flere markeder på ulike tidspunkter er i teorien også sårbare for VPN-brukerne, siden det er mindre sjanse for at noen vil se innholdet på tv når de strømma det for flere måneder siden.

Ved å endre til britisk IP-addresse var f.eks. Netflix-brukere verden over i stand til å se episodene fra siste sesong av «Breaking Bad» dagen etter visning i USA.

Om den typen devaluering er et reelt problem er imidlertid usikkert – VPN-bruken er nok ikke foreløpig så utbredt at den vil ha noen sterk effekt der.

Det store spørsmålet nå er om hvorvidt Hulus VPN-tiltak vil inspirere handling fra andre tjenester som tv-seere verden over nyter godt av bak VPN-veggene sine.

Kanskje er spørsmålet om annonsekroner det mest avgjørende – selv betaltjenesten til Hulu er tross alt fylt med reklame – siden VPN-brukere som betaler for tilgang til en tjeneste jo tilsynelatende representerer økt gevinst, ikke utgifter.