Siste runde av «Breaking Bad» er i gang, og fans av serien har vel allerede begynt å telle timene til vi kan reise hjem fra jobb for å se den første i en rekke av åtte episoder som til slutt kommer til å forsegle Walter Whites skjebne.

Amerikanske kritikere er som ventet svært positive, og forventningene byr på et dilemma for alle som elsker serien men som ønsker å være lovlydige.

For hvordan skal man få fulgt med, samtidig som man vil unngå å ty til torrentnettverk og liknende?

Løsningen kan jo være å vente til MAX begynner å sende den i september, men for oss som leser amerikanske tv-blogger og aviser er det et helt uholdbart alternativ. Jeg er rett og slett for redd for å få sentrale plottpoeng spoilet til å kunne vente.

«Breaking Bad» er – i likhet  med «Mad Men» og andre liknende kvalitetsserier – ikke spesielt populære på norsk tv. Det betyr ikke at seerne ikke er der, men de får med seg den på andre måter – via streamingalternativer, ulovlig nedlasting og dvd’er.

Men når MAX har de eksklusive rettighetene til «Breaking Bad» i Norge, betyr det også at den ikke kommer til å dukke opp på noen norske streamingtjenester med det aller første.

Da sitter man igjen med to muligheter:

1. Engelske Netflix

Hverken amerikanske eller norske Netflix har de siste episodene, men engelskmennene har faktisk klart å sikre seg rettighetene til de nye episodene fortløpende. Hvordan får man så tilgang på britiske Netflix?

Det er ikke så vanskelig, faktisk. DNS-tjenesten Unblock-us gir deg faktisk mulighet til å endre Netflix-region ved hjelp av ett enkelt tastetrykk, slik at du kan variere mellom å bruke de ulike versjonene av tjenesten. Du trenger altså ikke å ha registrert en konto i USA, men kan bruke kontoen du registrerte i Norge.

Unblock-us koster fem dollar i måneden, men det er det utvilsomt verdt – særlig amerikanske og engelske Netflix har et bredt utvalg av serier og filmer som ikke har kommet til Norge ennå, og som kanskje ikke kommer noen gang.

Tjenesten er rimelig enkel, men trenger du hjelp til å sette den opp finnes det en rekke guider på nettet. Fungerer både på PC/Mac, iPad og iPhone, Apple TV og en rekke andre devicer.

Vi sjekket i dag tidlig, og da var episoden allerede ute hos britiske Netflix:

Men er dette lovlig?

– Forutsatt at man ikke oppgir falskt navn, eller driver med dokumentfalsk på annen måte, gjør man ikke her noe (offentligrettslig) ulovlig. Men man bryter brukerbetingelsene (avtalevilkårene), og sanksjonen er utelukkende at Netflix kan kansellere abonnementet, det vil si heve avtalen, sa advokat Jon Wessel-Aas til Dagbladet i fjor.

 

2. Amerikanske iTunes

Du kan også bruke en amerikansk iTunes-konto. Da slipper du å rote rundt med DNS-innstillinger, men til gjengjeld er det en del mer knotete å sette opp.

Klikk.no har en fin guide til hvordan du ordner deg en amerikansk konto.

Et sesongpass som du trenger for å se hele sesongen koster 23 dollar – en noe stiv pris sammenliknet med å bruke Netflix-kontoen din, kanskje. I tillegg må du kjøpe via gavekort (med mindre du har et amerikansk kredittkort).

Slike gavekort kan du (i tillegg til i amerikanske Apple-butikker) få kjøpt på diverse nettsider og eBay til noe høyere pris – vi har kjøpt fra Skeetenterprises et par ganger uten problemer (du må imidlertid regne med et par timers behandlingstid, minst).

Også denne løsningen anbefales på det sterkeste, siden amerikanske iTunes får mange filmer tidligere enn de kommer til Norge. I helgen så jeg for eksempel «Prince Avalanche», som fremdeles går på kino i USA, og som tidligst kommer på kino i Norge på seinhøsten (og som vi ikke tror kommer på hjemmekino før tidligst til neste år).

Så: Enjoy, bitch!