Fredag er det UK-premiere på «The Fifth Estate», filmen om Julian Assange og Wikileaks, og 22. november kommer den omsider på norske kinoer.

Vi har fulgt produksjonen av denne med en viss interesse – for det første på grunn av fabelaktige Benedict Cumberbatch i hovedrollen, sekundært fordi et par ganske sentrale scener utspiller seg i Norge.

Assange gjestet nemlig SKUP-konferansen i Tønsberg i 2010, der han viste et par The Guardian-journalister endel eksplosivt materiale for første gang – blant annet den mye omtalte collateral murder-videoen.

I dette ferske klippet fra filmen sitter Assange og The Guardian-journalist Nick Davies i hotellbaren i Tønsberg og noterer seg at de er overvåket av både CIA og russere:

Jøss, fancy bar på Quality Hotel da, gitt. Skal dra dit neste gang jeg er i byen.

Bortsett fra at scenen ikke er innspilt i Tønsberg i det hele tatt (selv om enkelte utendørsbilder er tatt opp der).

Etter å ha lest utdrag fra filmens manus vet vi også at det er skrevet inn en scene der Assange flykter fra Tønsberg utkledd som kvinne – og i det hele tatt tar vel Dreamworks-filmatiseringen litt av i beskrivelsene av Assanges norgesbesøk, som ifølge våre kilder forløp langt mindre dramatisk.

Som én som deltok på SKUP-konferansen det året skriver i en mail til oss:

– Har sett filmen, og scenene fra Norge er lattervekkende for dem som vet hva som skjedde.

I dag har også Julian Assange offentliggjort et brev han skrev til Benedict Cumberbatch, i anledning at skuespilleren hadde bedt om et møte for å forberede seg til rollen. Uansett hva man måtte mene om Assange, er dette et velskrevet og godt svar til Cumberbatch.

Australieren avslører til og med at han har sett seg opp på Cumberbatchs tidligere arbeider, som han er imponert over. Men han avslår et møte:

By meeting with you, I would validate this wretched film, and endorse the talented, but debauched, performance that the script will force you to give.

I en uttalelse som fulgte med brevet, skriver Wikileaks:

– I steden for en spennende og sann historie, får vi en film om en anonym tysk IT-arbeider som ikke engang var der og en fabrikkert konflikt der gammelmedia og statlige departementer redder dagen. Resultatet er blitt en snorkefest som bare den amerikanske staten vil kunne elske, skriver organisasjonen.

Den britiske statsministeren David Cameron har allerede uttalt seg positivt om Cumberbatch’ innsats i filmen.

Du er ikke alene: Vi er alle cumberbitches, David.