Vi har gjennom årene blitt veldig godt kjent med flere av forfatteren Philip K. Dicks framtidsfantasier gjennom filmatiseringer som «Blade Runner», «Total Recall» og «Minority Report» – alle sammen tegner et mer eller mindre dystert bilde av hva vi har i vente i den kommende tiden.

Men Dick hadde også noen dystre fantasier om vår fortid, noe som kom spesielt godt fram i romanen «The Man in the High Castle» fra 1962. Boka tilhører den nesten alltid spennende «alternativ historie»-sjangeren, også kjent som «dersomatte»-sjangeren.

Hvis aksemaktene hadde vunnet andre verdenskrig, hvordan hadde ståa vært i etterkrigs-USA da? Ikke spesielt bra, skal vi tro boka, som tar for seg flere individers kamp på et kontinent lagt under et fascistisk styre.

Dette blir sikkert også utgangspunktet for den kommende filmatiseringen, som det såvidt ble snakket om da Ridley Scott snappet opp rettigheten tilbake i 2010 – den gangen som en miniserie for BBC. Siden det har det skjedd litt, og nå er det ifølge Variety det amerikanske tv-selskapet Syfy som skal lage serien, med Frank Spotnitz («X-Files», «Millennium») side om side med Scott på produsentsiden.

I boka – og sikkert også miniserien – er USA delt mellom nazi-Tyskland, Japan og Italia. Romreiser med atomenergi er blitt en realitet – nå er det solsystemet som skal erobres for mer lebensraum – og Middelhavet er tømt og omgjort til dyrket mark.

I starten av romanen dør Hitlers arvtaker Führer Bormann, og en intern maktkamp oppstår mellom Joseph Goebbels, Reinhard Heydrich, Hermann Göring og andre nazister som vil ta hans plass som rikskansler.

Ifølge Variety er miniserien fortsatt på planleggingstadiet, men vi håper virkelig at det blir noe av. For som Syfys innholdssjef Mark Stern sier:

– Alternative historiefortellinger er en del av en utrolig og intrikat sci-fi-sjanger. Når det gjøres godt, er det ingenting som er bedre – og jeg kan ikke forestille meg noen bedre skikket til å hente Philip K. Dicks fascinerende alternative historiethriller til live enn Ridley Scott og Frank Spotnitz.

I samme slengen kunne kanskje noen laget en film av Philip Roths «The Plot Against America»? I blir Charles Lindbergh valgt til amerikansk president. Like etter inngår han en «forståelse» med Adolf Hitler, og iverksetter en svært diabolsk og særs antisemittisk politikk …

En annen kjent bok i sjangeren, Robert Harris‘ glimrende krimthriller «Fatherland» fra 1992 er allerede filmatisert. Her finner vi Rutger Hauer i rollen som en politimann i 60-tallets nazi-Berlin etter at Hitler seiret i krigen. Sammen med en amerikansk journalist på et sjeldent offisielt besøk roter han seg bort i en kinkig konspirasjon fra krigens dager.

Tv-filmen fra HBO er fortsatt severdig, hele greia ligger på Youtube: