Det har ikke alltid vært så lett å få sett de nyeste episodene av «Game of Thrones», spesielt ikke i Norge. I motsetning til hvordan ståa er når tredjesesongen snart sparker igang, tok det lang tid før man kunne se episodene på tv etter sending i USA, og det var klin umulig å få sett det på nett.

I hvert fall på lovlig vis. Ulovlig, derimot, var lett som en plett – noe som førte til at «Game of Thrones» var den desidert mest piratnedlastede tv-serien i fjor, med så mange som 4,3 millioner nedlastinger per episode. Visstnok var 125.000 av disse nordmenn.

Skulle tro det skadet serien, ikke sant?

Nei, tvert imot, skal vi tro en av «Game of Thrones»-regissørene selv, David Petrarca. Til Torrentfreak forteller han at disse ulovlige nedlastingene gjør mer gagn enn skade, ettersom serien trenger en «kulturell buzz» for å vokse og overleve. Og denne buzzen skapes i stor grad av nettopp piratene.

– Det er på denne måten serien overlever, sa han under en paneldiskusjon på University of Western Australia.

Sagt med andre ord: Det er dette som på sikt gjør at folk tar fram lommeboka og faktisk kjøper seg et abonnement på HBO, eller en av de andre tjenestene som tilbyr innholdet deres.

Det serieskaperen ikke sier noe om, er hvordan piratvirksomheten påvirker de som lever av å distribuere serien. Det har neppe stått på CMore at serien kom så seint til dem i starten – og de har nok ikke vunnet så veldig mye på piratvirksomheten. NRK har på sin side droppet HBO-avtalen i sin helhet, ettersom det er lite vits i å være så bakpå som de ble tvunget til å være.

Veldig mye har uansett skjedd med tilgjengeligheten av «Game of Thrones» siden førstesesongen. Når tredjesesongen snart sparker igang i slutten av mars, kan norske seere se episodene dagen etter i Norge blant annet på CMore og HBO Nordic. Vil vi fortsatt oppleve massiv nedlasting av serien, eller kommer piratene til å putte penga der munnen har vært og faktisk betale for innholdet nå som det er tilgjengelig?

Sånn sett er gyldigheten av denne Oatmeal-stripa bittelitt utdatert – men den står fortsatt som en viktig stemme i tilgjengelighetsdebatten: