Hvor ble det av Matthew Weiner, tenkte du kanskje, helt plutselig?

Mannen som skrev og produserte flere episoder av «The Sopranos» før han gikk hen og kokte opp «Mad Men» – og følgelig må regnes som en av de mest sentrale tv-serieskaperne bak bølgen av kvalitetsdramaer som har naglet oss til skjermen de siste femten-tjue åra?

Fra venstre Matthew Weiner med «Mad Men«-skuespillerne Christine Hendricks, Jon Hamm og Jon Slattery. Foto: Peabody Awards (CC BY 2.0).

Vel, det er ikke sånn at Matthew Weiner har sovnet fullstendig inn på laurbærene sine (laurbær som for øvrig fikk en emmen eim etter at det i fjor ble kjent at han ved ett tilfelle mente at hans unge, kvinnelige medforfatter «skyldte ham» å vise seg naken – en anklage Weiner selv sier han ikke husker).

Den (ikke spesielt vellykkede) komedien «Are You Here» fra 2013 og miniromanen «Heather, the Tonality» fra i fjor vitner om en fyr som fortsatt har et tekstbehandlingsprogram på laptopen.

Det er imidlertid først nå at den 53 år gamle manusforfatteren og regissøren gjør comeback i tv-sammenheng, og det skjer med en stjernespekket serie som skal lokke nye abonnenter til nettbutikken Amazons streamingtjeneste Prime Video fra 12. oktober: «The Romanoffs».

Som den ferske traileren på ingen måte legger skjul på, har han dratt med seg et par av vennene sine fra «Mad Men» i den nye serien – nemlig John Slattery og Christina Hendricks, som spilte henholdvis arrogant reklamebyråsjef og hardt prøvet sekretær i sistnevnte serie.

De får selskap av blant andre Aaron Eckhardt («Thank You For Smoking», «The Dark Knight») og Isabelle Huppert («Amour», «Louder Than Bombs», «Elle») – dog ikke på skjermen samtidig, siden dette er en antologiserie med frittstående episoder og nye rollefigurer hver gang.

Til og med landet handlingen er lagt til, endrer seg visst fra episode til episode.

Det som forener de åtte avsnittene, er ifølge Amazons presseskriv at alle handler om mennesker som innbiller seg at de er ettekommere av den russiske tsarfamilien Romanov.

De ble i virkeligheten henrettet, alle som en, enten under den russiske borgerkrigen eller den påfølgende  verdenskrigen, men det har ikke hindret mer eller mindre fargerike teorier om overlevende og deres etterkommere å florere. Poenget hamres rimelig greit inn i løpet av traileren. Du får ta en kikk:

I et intervju med The Hollywood Reporter på vårparten i fjor fortalte serieskaperen om rasjonalet bak den øyensynlig litt eksentriske ideen å lage en antologiserie med denne røde tråden.

– Når rollefigurene ikke kommer tilbake nste uke får du muligheten til å fortelle en historie på en annen måte – å forløse den. «Black Mirror» er en annen sjanger, men hvis du liker å få en ny fortelling hver uke, blir det en del av det, sa han.

– Jeg liker ideen om at disse rollefigurene tror at de er etterkommere av den siste autokratiske familien, som også er en del av en av de største true crime-historiene – enten det stemmer eller ikke. Og at det er en sjanse til å si noe om arv og miljø, hva de har til felles og hva som gjenstår av en rik avstamning, sa Weiner.