– Det verste var at jeg måtte juge.

Året var 2008. Hos Richard J.R Fisher i Oslo ringte telefonen. I andre enden av røret var skattekontoret, som lurte på hvorfor i alle dager han ville ha Batman som mellomnavn.

– De sa at «nå har det vært litt mye i media om at folk endrer navn,» men da sa jeg at det hadde vært et irsk familienavn i flere generasjoner tilbake. «Du uttaler det med ‘ø’, sånn at det blir ‘Bøttmann‘». Ikke at det ble noe bedre av det.

Og så, tre uker etter at han søkte, het han Richard J.R. Batman Fisher. Uten at han nødvendigvis fikk sort kappe og mørk stemme av den grunn. Hører han noen rope «Batman, hjelp meg!» er det gjerne fordi noen i snekkerjobben skal ha noe gjort.

Batman på plass i Hollywood. Foto: Privat

Hva var motivasjonen? Joda, det er ganske vanlig at folk lager litt krøll i telefonkatalogen (Darth Vader bor visstnok i Son) eller skriver tullenavn på Facebook. Men hvordan ender man opp med å gjøre noe så drastisk som å endre navnet som står i passet og på all posten som ramler inn brevsprekken?

For Batman var avgjørelsen rimelig tilfeldig.

– Tidligere jobbet jeg som støttekontakt for et barnevernsbarn. Skulle han inn på skattekontoret, kjørte jeg ham dit.

Et av møtene drøyde, og Richard fikk behov for litt lesestoff for å korte ned tida.

– Jeg titta på søknadsskjemaene, og der fant jeg navneendringsskjemaet. Det var helt impulsivt.

Navnet kom til ham fordi han nettopp hadde sett «The Dark Knight» og alle kompisene hadde vært enige om at det var en topp film.

– Så det har ikke noe med et spesielt forhold til Batman å gjøre. Men for all del, han er en fet fyr.

En som heter Batman må også kunne bære maske. Foto: Privat

For enkelte er det likevel nettopp fandommen som bestemmer hva som skal stå på førerkortet. Ingen poeng for å gjette hvilken filmserie Eric Skywalker Hardesty har dedikert seg til.

– Jeg er sci-fi-geekete og lidenskapelig Star Wars-fan. Nerd & proud. Jeg har manneleker, kjerringa kjøpte meg Tie Fighteren til Darth Vader i julegave. Og jeg er 30.

Han var bare 22 år gammel da han bestemte seg for å få et mellomnavn.

– Hadde jeg hett Geir Sverre Hansen hadde ikke Skywalker vært like bra, men Eric med C er internasjonalt og Hardesty er amerikansk, så da klinger det godt.

En ekte Skywalker. Foto: Privat

Etter en prat med noen kolleger på Fauske skred han endelig til verket.

– Fra jeg leverte søknaden på likningskontoret til den var godkjent gikk det ikke et døgn engang, det var brev i postkassa dagen etter. Det offentlige viste sin absolutt beste effektivitet, det var nesten litt for enkelt.

Dette var tilbake i 2005, da den typen navneendringer ennå ikke var like vanlig. Skywalker havnet i VG i agurktida, noe som førte til en del uønsket oppmerksomhet.

– Det var ikke dritgøy å å bli vekka lørdag morra klokka fem av en full finnmarking som ringte og pusta tungt i øret mitt. «Luke, I am your father.»

Da er det morsommere gå gjennom flyplasstollen i USA.

– Der ble jeg stoppa av en Star Wars-nerd. Han sa bare «jævlig bra, skulle ønske det ble såpass liberalt at vi kunne hete hva vi ville.»

En mann som definitivt heter akkurat det han vil er bussjåføren Julius Andreas Gimli Arn MacGyver Chewbacca Highlander Elessar-Jankov (34) fra Oppegård (bildet øverst i saken).

– Det var et eksperiment, jeg ville teste Norges navnelover. Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha trigget meg til å gjøre det. Jeg tenkte at når han fikk lov ville jeg se hvor mange navn jeg kunne få plass til.

Han hadde ideen liggende i noen år før han høsten 2008 omsider bestemte seg og sendte søknaden. I februar 2009 fikk han omsider svaret. Navnene var nøye utplukket utifra ting som ga mening for ham.

Andreas Jankov er det jeg er født med. Jeg har hårfrisyren til MacGyver og kan virke like rampete som apekatten Julius i Kristiansand. Da har jeg dekka deler av det.

– Hva betyr disse navnene for deg?

– Man trenger ikke være normal for å være flink i noe som helst. Man er flink på den måten man er, og man er den personen man er. Jeg tenkte jeg skulle vise at, hei, ingen er perfekte. Alle er vi unike på hver vår måte.

Om han skulle angre på navnebyttet er det en stund til han får gjort så mye med det. Mens mellomnavn er lettere å bytte, er fornavn og etternavn låst i ti år.

– Visste du det da du søkte?

– Sånn delvis, ja.

– Dette er jo en del av identiteten?

– Jeg synes det var greit, jeg. Det gir litt mer av den personligheten jeg er.

Da navnebyttet hans først ble kjent i 2009 eksploderte det på nett. Alle fra Huffington Post og Videogum til Buzzfeed og Geekologie slengte seg på.

– Jeg satt og lo, jeg. Svenske aviser som ringte meg. Jeg syntes det var kult.

Foreldrene var muligens ikke like begeistra.

– Jeg fortalte det til dem da klagefristen gikk ut. Da sa de «jaja, vi får ikke gjort noe mer med det. Du har valgt det selv.»

Navnet tatt i betraktning ser han overraskende lite film, han anslår tallet til tre filmer i måneden. Likevel vurderer han å utvide remsa ytterligere.

– Jeg vurderer Ludvig fra «Flåklypa Grand Prix». Han er den morsomste fyren der. Når jeg er ute og går har jeg alltid med meg sekk. Det har Ludvig også.