Han ble profet i hjemlandet med «Hodejegerne» og i utlandet med «The Imitation Game». Morten Tyldums første forsøk på filmmakeri i den aller øverste prisklassen – med Jennifer Lawrence og Chris Pratts romantiske romeventyr i «The Passengers» – ble likevel brutalt slaktet i både norsk og amerikansk presse.

Nå får nordmannen en slags hevn: TV-serien «Counterpart», der Tyldum har regissert den første av ti episoder – hylles av kritikere etter at den hadde premiere på kanalen Starz. Første episode er også tilgjengelig for norske seere på Viaplay.

I serien spiller J. K. Simmons – Commissioner Gordon i «Justice League» og veldig streng musikklærer i «Whiplash» – to utgaver av en FN-funksjonær som eksisterer i hver sin parallelle virkelighet, takket være et feilslått vitenskapelig eksperiment på åttitallet (noe som avsløres allerede i promo-materiellet, så hold spoileranklagene for deg selv).

Plottet, som er dels en spionthriller og dels science fiction-fantasi, har fått hvertfall èn anmelder til å trekke linjer tilbake til såvel John Le Carre og Philip K. Dick som Franz Kafka.

De to Simmons-figurene er utgangspunktet samme person, men har utviklet vidt forskjellige karaktertrekk etter tretti år i hver sin dimensjon: Der den ene er en handlekraftig agent, er den andre en grå mus i et enormt byråkratisk system han ikke selv forstår hensikten med, og hans «desperate kamp mot en ansiktsløs autoritet» minner om Josef K. i Kafka-romanen «Prosessen», mener Quartz.

«Serien er en velkonstruert og atmosfærisk spionthriller», men bruker også «elegante og velmodulerte sci fi-elementer for å stille innsiktsfulle spørsmål om tapte muligheter, identitet og hva som som skjer når mennesker får uventede muligheter til å gjenoppbygge livet sitt», skryter Variety.

«Takler både psykologiske og filosofiske spørsmål uten at det går ut over handlingen eller intensiteten i episodene», mener CinemaBlend; Ars Technica og Den of Geek er blant dem som hyller Simmons’ doble rolletolkning (62-åringen har selv, spøkefullt, beskrevet det å spille mot seg selv som den beste skuespilleren han noensinne har jobbet med).

Tyldum har ikke vært å se eller høre i lanseringa av serien, men får skryt i blant annet The Hollywood Reporter for å ha satt tonen for det som allerede er bestemt skal bli minst to sesonger («mørk, stilig og tysk»). Kanskje er det verdt det å krysse fingrene for nordmannen når neste års tv-priser skal deles ut.