Graham Moore er 34-åringen som i fjor fikk Oscar-pris for sitt livs første filmmanus etter at norske Morten Tyldum regisserte det, og som i et kort minutt holdt hele verden i et emosjonelt nakkegrep da han brukte sin takketale til å blottlegge sin egen vanskelige oppvekst, inkludert et selvmordsforsøk.

Moral: Selv problemer av den sorten «The Imitation Game»-hovedpersonen Alan Turing slet med, kan overvinnes – og hvem vet hvor du ender etterpå, kanskje med verdens mest prestisjefylte filmpris i neven.

Filmen var som kjent nominert til ytterligere sju Oscar-priser, inkludert «beste regi» til Tyldum, hvilket antakelig gjorde det til en smal sak for den Los Angeles-baserte nordmannen å knytte seg til en filmatisering av Moores roman «The Last Days of Night».

Konkurranse

Ifølge Deadline søker de nå finansiering til prosjektet etter at Moore selv har omarbeidet boka til filmmanus.

Og nok en gang skriver han om teknologiske genier – nemlig Thomas Alva Edison, oppfinneren av den moderne lyspæra (i tillegg til å være opphavsmann til en rekke andre lyse ideer); Graham Bell, oppfinneren av telefonen, og universalgeniet Nikolai Tesla, i en historie som handler om kampen for å elektrifisere samfunnet og å vinne lukrative patentrettigheter i 1900-talls-Amerika.

Edison og nyvinningen.
Edison og nyvinningen.

Paradoksalt nok konkurrerer Tyldum og Moore mot «The Imitation Game»-produsentene i The Weinstein Company, som jobber med å stable på beina en filmatisering av et annet manus om den samme historien, med «The Imitation Game»-hovedrolleinnehaver Benedict Cumberbatch i rollen som Edison. Så det blir spennende å se hvem av de tidligere samarbeidspartnerne pengefolka setter mest lit til.

Science fiction og sånn

Den neste Tyldum-filmen du kommer til å se blir uansett gigant-prosjektet «The Passengers», en science fiction som ble skutt i Atlanta i fjor med Chris Pratt og Jennifer Lawrence i hovedrollene.

Han har også regissert to episoder av scifi-serien «Counterpart» for Starz med J.K. Simmons i hovedrollen (de møttes muligens på Oscar-seremonien i fjor, da sistnevnte hentet statuett for sin birolle i «Whiplash»). Tyldum har dessuten vært knyttet til en filmatisering av William Gibson-romanen «Pattern Recognition», så det er åpenbart at han liker å jobbe i scifi-sjangeren.

På den annen side skal han også være aktuell for en amerikansk tv-serie-remake av sin Jo Nesbø-forfattede gjennombruddsfilm «Hodejegerne», samt en nyinnspilling av Agatha Christie-romanen «And Then There Were None».

Parallelt med dette driver Morten og Janne Tyldum selskapet Norse Code, hvis spesialitet er å utvikle norske romaner til amerikanske filmer. Det er kjent at de blant annet har sikret seg opsjon på Lars Mytting-romanen «Svøm med dem som drukner» og Bobbie Peers-boka «Luridiumstyven».