Drrring. God morgen. Nå frister det sannelig skikkelig å stabbe opp i gryningen, gripe dagen og skuffe snø bort fra bilen i tjue minus til kun neglespretten minner deg om at du er et levende vesen. Et annet alternativ er naturligvis å skru av alarmen, tre dyna langt over hodet, sende en rask SMS til jobben om en passende fiktiv sykdom – og sveve tilfreds tilbake inn i slumreland. Hallo igjen, frøken Søvn. Din tøsete fristerinne.

Det irriterende ordtaket «morgenstund har gull i munn» er viden kjent som tull i grunn, og kommer fra en barbarisk tid uten folketrygd. I norrøne tider kunne «mund» bety både munn og hånd, så en mer presis oversettelse er «står du opp grytidlig som en lydig arbeidsmaur får du penger i hånden, men sover du til du er utvilt som et fritt menneske får du ikke en skit.» Med mindre du er fast ansatt, og får betaling uansett. I så tilfelle kan du like gjerne ta deg en tredagers og slappe av litt. Ingen grunn til å stresse.

Hvis du trenger en pustepause etter en tøff helg er egenmelding et nyttig redskap, men kan kun misbrukes fire ganger i året. Ikke alle har et like avslappet forhold til bedriftslegen som hobbyhypokonderen Bodil, og trenger kanskje sterkere skyts for å bløffe til seg et gyldig sykefravær. Det begrenser seg hvor mange ganger du kan slippe unna med «føler meg litt tufs», «dedd i desa og dikkelig fordøla», «Viva lumbago» eller «æsj, isjias».

Sykemelding fordrer skuespillerferdigheter, kreativitet og evner som lystløgner, men kan du jo alltids finne inspirasjon i filmatiske lidelser. Helt på eget ansvar. De er tvilsomt om noen leger i verden vil tro på deg, men de vil med stor sannsynlighet bli overbevist om at du har fått et nervøst sammenbrudd. Pling, sykemelding uansett. Win win. Her er uansett fem filmfolk som trenger mer enn en tredagers for å komme seg til hektene:

 

«EBOLA SYNDROME» (1996)

God grunn til sykemelding: Har fått et lite snev av Ebola.

En dypt forstyrret ekstremfilm fra Hongkong, der den psykopatiske kåtradden Kai San pådrar seg Ebola-viruset under et opphold i Sør-Afrika. Heldigvis for ham (og uheldigvis for resten av verdens befolkning) er Kai immun mot dette dødelige viruset, så han blir en smittebærer som bekymringsløst infiserer store deler av Johannesburg. Noe vi absolutt ikke anbefaler noen å prøve (flybilletter til Johannesburg svindyre), men du kan alltids lyve på deg et snev av Ebola.

 

«THE FLY» (1986)

God grunn til sykemelding: Å bli genspleiset med en husflue.

David Cronenberg er en mester når det gjelder å komme opp med ekle lidelser, men den ekleste av dem alle er nok forskeren Seth Brundles (Jeff Goldblum) forvandling til Brundlefly. Sånn går det når du eksperimenterer med teleporteringsmaskiner uten å sjekke etter husfluer. I det ene øyeblikket er du superviril og kan klatre oppover vegger, i det neste mister du et øre mens du kaster opp fordøyelsesenzymer på lunsjen din.

 

«THE STUFF» (1985)

God grunn til sykemelding: Har spist yoghurt som viser seg å være en sulten parasitt.

Viktig å passe på hva man spiser, hvis ikke kan man jo bli matforgiftet. Litt leit hvis yoghurten du spiste til frokost viser seg å være en parasittisk organisme som tar over hjernen din og spiser deg innenfra. Det er i alle fall hva som skjer i denne lavbudsjettsatiren av Larry Cohen. Fun fact: i Norge har The Stuff blitt populært under navnet Skyr.

 

«TUSK» (2014)

God grunn til sykemelding: Å bli forvandlet til en hvalross mot sin vilje.

Podcast-verten Wallace (Justin Long) intervjuer en gammel sjøulk (Michael Parks) i Canada, som sager av ham begge bena og syr ham inn i en hvalrossdrakt – sånn at han kunne ta over rollen som den forskrudde fiskerens favoritthvalross Mr. Tusk. En skrullete film av Kevin Smith, som på eldre dager har blitt en stor tilhenger av sterk jazztobakk. Åpenbart.

 

«HOW TO GET AHEAD IN ADVERTISING» (1989)

God grunn til sykemelding: Har fått et ekstra hode som vokser ut av en kvise på skulderen!

En kul kultfilm fra mannen bak «Withnail & I». Reklamebyråsjefen Richard E. Grant får et nervøst sammenbrudd mens han jobber med kampanjen til et nytt kvisemiddel. Samtidig får han en stygg bylle på skulderen, som utvikler seg til et snakkende hode med et mer avslappet forhold til etikk – og snart tar hodet over resten av kroppen hans. Sånt skjer.

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i den nyeste utgaven av LUNCH-bladet, som kommer i butikkene i disse dager. Løp og kjøp!

lunch_sykt