Leserbrevspalta er en staselig institusjon som har en tendens til å dukke opp på slutten av tegneserieblader.

For «The Walking Dead»-lesere betyr det å ha et sted hvor de kan syte direkte til tegneserieskaper Robert Kirkman om hvem som er drept/burde vært drept, mens «Sex Criminals»-lesere kan sende sine flaueste minner om fysisk samkvem til Matt Fraction og Chip Zdarsky.

Blar man litt i arkivene finner man kjapt ut at leserbrevspalta er en langtlevende tradisjon.

Ta for eksempel et leserbrev Marvel nylig la ut, hentet fra «Fantastic Four» nr. 20 i 1963 og sendt av ingen ringere enn George R. R. Martin til Stan Lee og Jack Kirby.

«Game of Thrones»-forfatteren (som nylig fikk seg Twitter-konto, sånn forresten) ønsket å si dem noen ord om blad nr. 17, en litt tøysete utgave av superheltserien som han muligens ikke hadde helt sansen for.

GRRM FanFour

F.F. #17 var bedre enn best. Selv nå sitter jeg som lammet i mitt forsøk på å gjøre det umulige – altså beskrive det. Det var komplett forbløffende, det ypperste ytterste!

Martin følger opp den noe overdrevne hyllesten med å trekke frem en del øyeblikk fra blad 17 som muligens ikke vil gå inn i tegneseriehistoriens gullkammer av verneverdige skatter.

fanfour17

– I hvilket annet tegneserieblad kan du se en helt som ramler ned en åpen kum, en heltinne som forveksler en leketøysoppfinner med en kriminell eller en amerikansk president som forlater en konferanse som muligens vil bestemme verdens fremtid for å legge datteren sin.

Han kommenterer også påstanden på omslaget – «Verdens Beste Tegneseriemagasin!» – i noe sarkastiske ordelag.

– Briljant! Dere var så og si det verste tegneseriemagasinet da dere starta, men dere satte dere et mål og, ved gumbo, dere oppnådde det!

Svaret fra Stan Lee og Jack Kirby?

– Vi kan liksågodt gi oss mens leken er god. Takk for de vennlige ordene, George.

Som Robert T. Gonzalez hos io9 skriver om forfatteren, som skrev brevet en gang rundt sin femtende fødselsdag:

– Dette beviser at selv som gutt var han en besk gammel mann.

george

REDIGERT: Borte på Dagbla’-versjonen av denne saken har leser Knut Robert Knutsen argumentert ganske overbevisende for at det vi (og io9) har oppfatta som sarkasme, faktisk kan være ektefølt entusiasme.

– Humoristiske øyeblikk som at Tingen går i en åpen kum, eller et så menneskelig øyeblikk som at presidenten brer inn dattera er en del av den «menneskeliggjøringa», skiftet til melodrama i stedet for rent plot-makeri, som gjorde Marvel til noe nytt og spennende. Det er en lekse som en klart kan se av «Game of Thrones» at Martin har lært nettopp av Lee og Kirby.

I kommentarfeltet gir han også en forklaring til dem som mener tonen i brevet er syrlig ment.

– Jeg kjenner igjen den hyperboliske stilen til Stan Lee som brevskriverne ofte etterligna, skriver han, og videre:

– Alle som kjenner serien er klar over kvalitetsprogresjonen, som er stigende ved nr. 17 og topper seg rundt nr. 50.

Dette er ikke første gang et leserbrev fra den unge tegneserieentusaisten George R. R. Martin trekkes frem fra glemselen.

I 2011 publiserte io9 et et brev hentet fra «Avengers» nr. 12, hvor forfatteren gir sine synspunkter på hvillke skurker som bør få komme tilbake og hvilke tegneserien bare burde la ligge.

Mens han er glad i Dr. Doom og Hulk er det noen andre han absolutt ikke klarer.

The Thinker, Puppet Master, Moleman og Diablo har definitivt fortjent evig eksil, skriver han.

Svaret fra Stan Lee og Don Heck:

– NÅ forteller du oss dette, Georgie! Vi har allerede henta tilbake tre av de fire du nevnte!

I går gikk forøvrig sesongfinalen av «Game of Thrones» på amerikanske skjermer, og her i Norge er den nå ute hos HBO Nordic.

For dem som skal se den i kveld anbefales det å trå særdeles varsomt på nett i  dag – det er en spoilersmørje der ute som, objektivt sett, ikke ligner grisen.

game911

Før finalen har serieskaperne David Benioff og D. B. Weiss gått ut og lovet at dette blir den beste sesongfinalen hittil i serien.

Vanligvis har store hendelser funnet sted i den nest siste episoden, før man gjerne får puste litt ut i siste episode, men slik blir det ikke denne gangen.

– Jobben skuespillerne gjorde, regien fra Alex Graves, effektarbeidet og musikken fra Ramin Djawadi: Alt stemte, og i sum er det trolig blitt den beste timen tv vi har produsert, har de to sagt.

– Vi er utrolig stolte av den siste episoden, «The Children». Og litt skremt av den også, for nå blir vi nødt til å jobbe desto hardere med sesong fem, og finne en måte å toppe dette på.

Episoden er også den lengste sesongfinalen hittil i serien, med 66 minutter spilletid.

Foto: George R. R. Martin av David Shankbone