«Django Unchained» skulle ha vært Quentin Tarantinos første film i Kina – ingen av hans tidligere arbeider har blitt satt opp på det enorme kinesiske kinomarkedet.

Sony Pictures har jobbet i ukesvis med promo, mens Quentin Tarantino selv har arbeidet med å justere filmen slik at den kunne passere hos de kinesiske sensurmyndighetene (blant annet var det et krav om å redusere blodmengden noe, samt å gjøre fargen på blodet mørkere, ifølge The Guardian).

Har alt arbeidet vært forgjeves? I dag skulle filmen hatt premiere i Kina, men i siste øyeblikk er kinoene nå beordret til å stanse visningene, rapporterer nyhetsbyrået AP.

Ifølge Deadline fikk kinokjedene beskjed fra importøren China Film Group Corporation om at det var «tekniske vanskeligheter… for øyeblikket». Kilder Deadline har snakket med oppgir imidlertid at det var nakenhet i filmen som gjorde at den ble stoppet – til tross altså for at den var forhåndsgodkjent.

Var det så mye nakenhet i «Django», altså? Vi får vel kanskje et glimt av Djangos edlere deler, men det er ikke i noen seksualisert kontekst for å si det pent.

Uansett:

– Vi er lei oss for at «Django Unchained» er fjernet fra kinoene, og jobber nå med kinesiske myndigheter for å finne ut om det er mulig å sette opp filmen på et seinere tidspunkt, sier Sony-talsmann Steve Elzer til Deadline.

Kina er jo kjent for å beskytte sin hjemlige filmindustri ved å sette et tak på antall Hollywood-produksjoner som kan spille der til enhver tid.

Studioene har imidlertid presset på for å få tilgang til det stadig ekspanderende kinesiske kinomarkedet, og har til en viss grad vunnet fram. Til gjengjeld har kineserne vært strenge på å håndheve sensurregler som har ført til at studioene ofte har måttet gjøre omfattende endringer med filmene sine.

The Telegraph skrev nylig at filmer som «Iron Man 3», «World War Z» og «Skyfall» alle har blitt klippet om for å slippe gjennom sensuren, mens «Cloud Atlas» ble hele 38 minutter kortere (sikkert lurt).

Det er ikke alltid klart hva kineserne vil ha bort, men alt som kan tolkes som kritikk av Kina er selvsagt upopulært – i tillegg har man spesifikke regler hva angår sex og vold.

Kina passerte Japan som det største ikke-amerikanske kinomarkedet i fjor, og bidro til 2,7 milliarder dollar i kassa til Hollywood-studioene. Kina tillater 34 amerikanske filmer på kino per år.