Det er visst gode juridiske årsaker til at det ikke finnes noen ordentlig app for å teipe telefonsamtaler. Noen ganger er det likevel ganske trist, som når det fører til at vi ikke kan legge ut noe opptak av hvordan Jørgen Langhelle sliter med å holde på sin barndoms Sandnes-dialekt etter å ha snakket finsk-svensk i to uker på settet til «Maan laki» («Loven» eller «Law of the Land»).

Skuespilleren har nemlig en sentral rolle som hardkokt antagonist i debut-langfilmen til den lovende regissøren Jussi Hiltunen, som i hjemlandet har fått rykte som en slags «Lapplands Tarantino» og er betrodd med 400 000 euro fra Europarådets filmfond Eurimages.  I filmen spiller Langhelle mot Pernilla August og Ville Virtanen.

August kjenner du; Virtanen har du sikkert aldri hørt om, og det er betegnende for hvor lite kulturutveksling som egentlig foregår mellom oss og finnene. Han er nemlig en av Finlands mest berømte filmpersonligheter etter tredve år som skuespiller, regissør og forfatter.

law2

– Det er jo på grensen til pinlig, hvor lite man kan om Finland. Jeg kunne ingenting om finske skuespillere før jeg kom hit, og så viser det seg at Virtanen er så kjent i Finland at han i sin tid måtte flytte til Stockholm for å få fred. Disse folka er store, settdesigneren er for øvrig Kaurusmäki sin, sier Langhelle på telefon fra Målselv, der innspillingen ble avsluttet før helga.

– Og så snakker de om innbördeskriget, som du aldri har hørt om, og vinterkrigen, og det eneste du lærte på skolen var at det var en eller annen finne som drepte ti sovjetiske soldater, ikke sant? Men det er jo et land med en dramatisk historie og nasjonale traumer. Det har vært jævlig gøy å få et innblikk i finsk film, kultur og poesi. Vi sitter mye her oppe og drodler og spiller backgammon for penger mens vi venter. Man blir virkelig kjent med folk, sier Langhelle.

Akilleshæl

Filmens handling utspiller seg i et lite bygdesamfunn som er rammet av noe av det samme han mener å være kjent med fra sitt hjemlige Nesodden: Nedskjæringer i politiet som fører til nær lovløse tilstander når de begynner å regne utrykningstiden i timer, ikke minutter.

– Et sted hvor menn er menn og kvinner er kvinner, for å bruke en forslitt klisjé. Og hit kommer min rollefigur tilbake etter ti år, og han er en sånn fyr som du bare vet er farlig. Ja, en bad guy, men en bad guy med en crack, håper jeg. Hvis ikke er det jo ikke noe gøy. Det mest interessante i alle karakterer er å finne akilleshælen, det sårbare punktet, sier Langhelle.

– Det å bare spille en helt A4-hitman, det blir litt sånn… Jason Statham. Uten forkleinelse, legger han til.

Kjøtt og blod

Han er full av lovord for såvel sine skuespillerkolleger som regissør Hiltunen.

– Det er moro å se hvor generøse de er når de samarbeidet. Dette er jo et originalmanus, men Jussi nærmest later som om han ikke har skrevet det selv, fordi han vil at vi skal komme med innspill. Etter to dager på settet kom han bort meg og sa: Now I understand your character. Han trodde han hadde skrevet en mye enklere rollefigur, men mente jeg hadde klart å fylle den med mer kjøtt og blod, sier Langhelle.

Det er bare en måned til han skal tilbake til Målselv og starte innspillingen av Torfinn Iversens «Oscars Amerika» – langfilmfortsettelsen på kortfilmen «Levis hest» (2012) som i sin tid ble vist på filmfestivalen i Berlin.

  • «Maan laki» produseres av finske Making Movies ved Kai Nordberg og Kaarle Aho og norske Sweet Films ved Joachim Lyng.