• Vi har fått intervjue Joonas Suotamo, som spiller Chewbacca i Star Wars-filmene. 
  • Her snakker han om hvordan han fikk rollen, hvordan han jobbet med original-skuespilleren bak Chewie, første gang han var på settet med Harrison Ford, og hvorfor han ikke tror han blir erstattet av datagrafikk med det første.

Chewbacca! En to meter høy, hårete legemliggjøring av lojalitet – denne evig ettertraktede egenskap fra kleine jobbintervjuer til den internasjonale storpolitiske scene.

Og, naturligvis, en av Star Wars-universets høyest elskede figurer – Han Solos tidvis sytete, men aldri vikende sidekick og ko-pilot. Spilt av den mildt sagt høyreiste britiske skuespilleren Peter Mayhew i «A New Hope» i 1977 og i alle filmer framover, til 2015 og «The Force Awakens».

Da overlot den daværende 69-åringen rollen, sammen med den heldekkende pelsdrakten, gradvis til mannen som i dag gjorde intervjuer på løpende bånd med norske journalister i Ringnes-suiten på Grand Hotel i Oslo: Finske Joonas Suotamo (31).

Nå er han aktuell med sin tredje Star Wars-film, «Solo», som gir oss et innblikk i romsmuglerens unge år – inkludert hvordan han møtte Chewie. Filmen, som har verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes og kommer på kino i Norge 23. mai, beskrives av Disney som «en serie vågale eskapader dypt nede i en farlig underverden».

– Eller et morsomt eventyr som gir et friskt og nytt blikk på galaksen vi kjenner… eller tror vi kjenner, supplerer skuespilleren overfor Filter Film og TV.

Får ikke snakke om regissør-bytte

Suotamo er et tårn av en mann med sine godt over 2 meter på strømpelesten (likevel en del lavere enn Mayhew var på sitt høyeste), ikke overraskende med bakgrunn fra profesjonell basketball, og vennligheten selv når han får snakke om sitt liv som skuespiller i verdens største filmfranchise. Han byr på cupcakes med Star Wars-logo og avslører at han forlot sin samboer og tre måneder gamle baby hjemme i Helsinki klokken fem om morgenen for å rekke presserunden i Norge, som han aldri tidligere har besøkt.

Men lanseringsintervjuer er ikke arenaen for revolverjournalistikk.

Sannheten er at «Solo» er en film som har blitt til under til dels trøblete omstendigheter: De opprinnelige regissørene, Chris Miller og Phil Lord, kjent for den elleville Lego-filmen fra 2014, fikk sparken midtveis fordi produsentene ikke likte retningen de tok filmen i. Miller og Lord ble erstattet av den tjue år eldre regissør-veteranen Ron Howard («Apollo 13», «Da Vinci-koden»), som ifølge amerikansk filmbransjepresse måtte skyte nesten hele filmen på nytt.

Alle spørsmål om regissørbyttet blir imidlertid stanset av Disneys stedværende representant, som overværer intervjuet og griper inn når hun hører noe hun ikke synes er «morsomt».

– Men jeg forteller deg gjerne om Ron, sier Suatamo, som for å redde stemningen.

– Ron kom inn og viste seg som en stor Star Wars-fan – hver dag dukket han opp med en ny, Star Wars-relatert baseballcap. Og han hadde god kjennskap til hvordan man jobber med en skuespiller som er gjemt inne i en drakt; han visste hva han skulle si til meg for å få meg til å gjøre det han ønsket, sier finnen.

– Vanligvis må jeg forsøke ting på flere forskjellige måter, men Ron virket som om han forsto hvordan det var å ha en jobb som min, sier han.

For hårete for CGI

Med dagens teknologi behøvde han strengt tatt ikke vært på settet i det hele tatt. Stadig flere fantasifigurer av Chewies type lages nå av ren datagrafikk (CGI) – ved siden av «Lord of the Rings» og deres Gollum, var Star Wars med på å gjøre nybrottsarbeid med fullstendig datagenererte figurer da Jabba the Hut ble animert inn i nyutgivelsen av «A New Hope» i 1997.

I de nye Star Wars-filmene er figurer som Snoke og Maz Kanata eksempler på figurer som er skapt fra bunnen av på dataskjermen, etter at skuespillerne Andy Serkis og Lupita Nyong’o har spilt dem inn i et studio, med bevegelsessensorer på kroppen.

Joonas Suotamo er likevel ikke redd for å bli erstattet av en animert figur. 

– De burde aldri prøve seg på noe sånt med Chewbacca. Jeg mener du kan data-animere romskip og alle ikke-levende objekter på en bra måte, men så snart du har noe med masse hår blir det noe annet. Det skal lyssettes på en troverdig måte og, ikke minst, spille mot omgivelsene. Det blir bedre for alle involverte når de kan spille mot en ekte, hårete kjempe, ikke en tennisball på et skaft. The real thing is always better, slår han fast.

Fra «Solo». Foto: The Walt Disney Company Nordic

Håpet på skurkerolle

Suotamo, som er utdannet som filmskaper i USA, vokste opp med originaltrilogien på VHS og Star Wars-leker på gutterommet, og sier han alltid har vært en stor fan av universet – fantasien i det og håpet det representerer, med forskjellige rollefigurer og vesener som jobber sammen, som han sier.

Men da han gikk på audition for de nye filmene, visste han ikke hvilken rolle han var tiltenkt (selv om vi i etterpåklokskapens navn kan hevde det burde være innlysende, høyden tatt i betraktning). Faktisk drømte han om å tilhøre den andre siden.

– I all hemmelighet håpet jeg å få være en av de onde. Jeg så for meg en sint, blek skurk, og at jeg skulle få være med på å utvikle en helt ny figur. Men nå er ikke det minste lei meg for hvem jeg har fått lov å være. Chewbacca er jo awesome, sier han.

– Den aller første gangen jeg gikk inn i rollen, var faktisk på skjermtesten til John Boyega (skuespilleren som endte med rollen som Finn i «The Force Awakens» og «The Last Jedi», journ. anm.). Det var J. J. Abrams som hadde en idé – han kommer alltid med slike geniale ideer i siste liten – og jeg ble hentet inn for å overraske Boyega i fullt kostyme. Han ble helt satt ut da jeg entret rommet… men fikk raskt tilbake fatningen. Det hjalp ham å spille rollen, tror jeg, sier Suotamo.

Deretter fikk han jobbe med original-Chewie, altså Peter Mayhem, som han opprinnelig var en stand-in for i de mer fysisk krevende scenene.

Peter Mayhew. Merk Chewie-ringen! Foto: Randychiu (CC BY 2.0)

– Vi hadde en uke sammen, der vi blant annet så de originale filmene – tidvis i slow motion. Peter, som er en stor inspirasjon, hjalp meg å lære alle Chewies fakter og væremåte og hadde flere gode råd og tips om hvordan rollen burde spilles. Jeg har prøvd å ta med meg mest mulig av ham inn i filmene. Men det aller første han sa til meg var faktisk «du er altfor tynn for å være Chewie», ler Suotamo.

Den aller første scenen han spilte inn, til «The Force Awakens», var symboltung: Mot selveste Harrison Ford – den opprinnelige Han Solo – ombord i det ikoniske romskipet Millennium Falcon.

– En rimelig episk opplevelse. Jeg mener, folk sto rundt oss og gråt. Jeg tror det var fordi Harrison var tilbake, og ikke fordi jeg hadde gjort eller sagt noe galt, sier han.

Joonas Suotamo i Oslo i dag. Foto: Filter Media

Håper på mer Chewie-jobbing

I den aktuelle filmen er det Alden Ehrenreich (29) som gestalter Han Solo. Han avslørte nylig overfor magasinet Esquire at han har kontrakt på ikke bare denne, men ytterligere to Star Wars-filmer – en indikasjon på at denne i utgangspunktet frittstående filmen kan få oppfølgere.

Og om noen få uker starter innspillingen av «Episode IX», oppfølgeren til fjorårets «The Last Jedi» – den foreløpig ikke titulerte filmen som avslutter sagaen om Skywalker-klanen, eller «hovedaksen» i Star Wars-universet, om du vil.

Joonas Suotamo plumper ikke ut med noen verdensnyheter til Filter Film og TV sånn uten videre, og bekrefter ikke noe som helst om hvilke fremtidsutsikter han har i Star Wars-galaksen.

– Jeg håper selvfølgelig jeg får gjøre Chewie igjen, og at de inviterer meg tilbake til nieren. Men nå tar vi en film av gangen, sier han.