Spennende nyhet om HBOs kommende tv-serie basert på og/eller inspirert av tegneserieromanen «Watchmen»: En av hovedrollene besettes av triple crown of acting-bærer Jeremy Irons.

Ifølge Deadline skal briten gestalte «en aldrende og arrogant lord på en britisk herregård». Med forbehold om at det er noen år siden vår forrige gjennomlesing av Alan Moore og Dave Gibbons‘ fengslende originalverk, høres ikke det ut som noen kjent figur.

Men serieskaper Damon Lindehof («Lost», «The Leftovers») har tidligere gjort det klart at den nye serien ikke er noen direkte adaptasjon av serien, som kom som hefter i 1986 og 1987 og sist ble filmatisert i 2009. Tvert imot dreier det seg om en «remiks» av historien, der enkelte elementer er videreført mens nye er lagt til.

Uansett er det på det rene at kvalitetsskuespillerens tilslutning til prosjektet upper både stjerneskimmeret og forventningene et par hakk.

Ikke til forkleinelse for skuespillerne som tidligere er annonsert. Som er blant annet:

Regina King («The Leftovers», «American Crime», «Big Bang Theory»).
Tim Blake Nelson («O Brother, Where Art Thou»).
Louis Gossett Jr. fra «An Officer and a Gentleman».
Don Johnson fra «Lange flate ballær II».

Selv om du kanskje forbinder Jeremy Irons først og fremst med veldig seriøse roller i veldig seriøse kinofilmer, er han ikke fremmed for rollefigurer som springer ut av tegneseriene til forlaget DC: Så seint som i fjor var han å se som butleren til Batman i «Superman vs. Batman».

I TV-sammenheng så vi ham sist som pave i «The Borgias» (2011-2013), men ble Golden Globe-nominert allerede i 1981 for ITV-serien «Brideshead Revisited».

For Lindelof var det imidlertid David Cronenberg-filmen «Dead Ringers» fra 1988 som fikk ham til å erklære, der og da, som 15 år gammel ryddehjelp ved en kino i New Jersey, at han en gang skulle jobbe med denne fascinerende fyren:

«The Watchmen» utspiller seg i et alternativt 1980-tall, der superhelter er bannlyst og, med et par svært hederlige unntak, marginaliserte mennesker.  Når en av de sentrale medlemmene i en superheltgruppe som var med på å vinne Vietnam-krigen for USA på 60-tallet blir drept, fører det gruppa sammen igjen – mens trusselen om atomkrig mot Sovjetunionen henger som en mørk skygge over samfunnet.

Tegneserieromanen regnes som et betydelig verk innen formatet, og er kåret til en av de 100 beste romanene som er skrevet på engelsk på 1900-tallet.

Alle film- og tv-adaptasjoner av Alan Moores tegneserier skapes forøvrig i strid med opphavsmannens egne ønsker. Selv om det er forlaget som til syvende og sist bestemmer hva som kan selges til film- og tv-serieskapere har Moore flere ganger avstått både fra royalties og kreditering på filmene fordi han finner både filmindustrien og produktene deres «frastøtende».

– Hver film er bare en nyinnspilling av en tidligere film, eller en gjenoppliving av en tv-serie folk likte på 60-tallet, eller en tv-serie alle hatet på 60-tallet. Eller en attraksjon på en fornøyelsespark – snart lager de vel film av maskotene på frokostblandingene, forklarte han til The Guardian i 2012.