Mens vi venter på aller siste sesong av «Game of Thrones» (kommer i 2019) og den sjette og nest siste romanen i bokserien tv-serien er basert på (som ingen tør å spå når kommer), minner vi om at forfatter George R. R. Martin har skrevet mer enn innfløkte fortellinger på tusenvis av sider med drager, konger, zombier og trollkvinner.

Nå kommer tv-serien basert på hans novelle «Nightflyers», skrevet i 1980 og gitt ut i en novellesamling i 1985 – mer enn ti år før romanen «Game of Thrones» så dagens lys.

Serien «Nightflyers» er laget for den amerikanske kanalen SyFy, men her i Norge kommer den på Netflix til høsten. De slapp traileren i går:

Og som den observante seer skjønner: Nå er vi nokså langt fra den middelalderske fantasy-verdenen vi kjenner fra Martins hånd.

«Nightflyers» er satt i nær framtid og følger en gruppe forskere ombord et romskip (naturligvis det mest avanserte i galaksen) som oppsøker et annet romskip, av utenomjordisk opprinnelse. Men alt kan umulig ha gått etter planen, for snart hører vi en innstendig advarsel mot å borde skipet og bringe det tilbake til jorda.

Deretter kommer de illevarslende klippene som perler på snor: Spor etter blodige fingre på et vindu, ille tilberedte besetningsmedlemmer og en stakkar som ikke burde ha lekt med fyrstikker.

Hjemsøkt i rommet

I den amerikanske versjonen av traileren har de til og med fått med et par uttalelser fra George R. R. Martin selv, som beskriver serien som en fortelling om «et hjemsøkt hus, bare på et romskip» og som «Psycho i rommet» (en Alfred Hitchcock-referanse, for de uinnvidde).

Blant skuespillerne du muligens vil dra kjensel på, er Gretchen Mol fra «Boardwalk Empire» og Angus Sampson fra «Mad Max: Fury Road», «Insidious»-filmene og «Fargo».

Sampson i «Fargo».

Det som gjør at «Nightflyers» forhåpentlig vil skille seg fra samlebåndsproduserte scifi-skrekkfilmer er at det ikke er de utenomjordiske vesenene i seg selv som skal skremme livskiten av deg denne gang.

Vel så creepy er nemlig besetningen på skipet, som omfatter en einstøing av en kaptein som bare kommuniserer via tekniske hjelpemidler og en heller ustabil fyr med evnen til å lese tanker. Det i en verden der det hersker en utbredt mistro mot folk som har telepatiske evner – de er undertrykt, samlet i interneringsleire og bare hentet fram når det er bruk for dem.

Undertrykt

Telepaten er derfor med på reisen fordi han representerer en mulighet for å kommunisere med de utenomjordiske, ikke fordi han bidrar til det sosiale miljøet.

– Det oppstår en interessant dynamikk når du plasserer noen i et lukket rom på et romskip og de har en lang reise foran seg, isolert i det dype rommet, sier manusforfatter og produsent Jeff Buhler til USA Today.

– I mye science fiction er det aliens som kommer for å ta ressursene våre; gjerne vannet eller energien. I dette tilfellet er det selve reisen og dynamikken mellom rollefigurene som driver handlingen, sier han.

Novellen er faktisk filmatisert før – i en rett-på-video-produksjon som kom i 1987:

Og om den er aldri så fjern fra «Game of Thrones» i den ytre settingen, skal fans av fantasyserien likevel kunne gjenkjenne opphavsmannens litterære ånd i «Nightflyers».

Det dreier seg både om jordnære, feilbare og sympatiske figurer som er plassert i alt annet enn jordnære omgivelser, og en overhengende uforutsigbarhet når det gjelder hva som skjer med dem fra episode til episode, ifølge USA Today.