Når man snakker om tegneserier som blir film, tenker vel de fleste på «The Avengers» og dess like. Men når Guy Delisles bejublede tegneserie «Pyongyang» nå skal bli en spillefilm i regi av Gore Verbinski, kan du trygt forvente deg en langt mer sober affære.

Kanadieren Delisle har gjennom årenes løp vært rundt omkring på steder de færreste av oss har mulighet til å reise til – men til vår store fordel har han gjenfortalt det han har opplevd i tegneserieform. Etter et tomåneders opphold i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang på begynnelesen av 2000-tallet, der Delisle jobbet med å overse animasjonen av en Corto Maltese-tv-serie, opplevde Delisle såpass mye bisart at det ble nok til å fylle 176 sider i en tegneseriebok som siden har vunnet lesere og anmelderes hjerter. De nord-koreanske myndighetene var neppe like fornøyde.

Jeg må innrømme at jeg er litt spent på hvordan bokas handling vil gjøre seg i spillefilmform. Ifølge Deadline skal manusforfatter Steve Conrad («Pursuit of Happyness») ha tatt seg noen friheter, noe som sikkert ikke er så dumt for spenningens skyld: I det som beskrives som en «mørk komedie» vil den utenlandske animatøren i hovedrollen bli mistenkt for spionasje av nord-koreanske myndigheter, noe som sikkert ikke er så fett å oppleve.

Det opplyses ikke noe om hvorvidt filmen skal animeres eller ei. Hvis det blir en fullblods spillefilm vil i så fall rekvisitørne få kjørt seg: Få land har så storslagne og prangende (og mange) monumenter og landemerker som Nord-Korea, og noe sier meg at innspillingsteamet neppe får tillatelse til å spille inn filmen i landet.

Nettopp dette innblikket i et land vi ellers ikke får se så mye fra – i hvert fall de sidene myndighetene ikke vil at vi skal se – er noe av det som gjør «Pyongyang»-boka så fascinerende. En av fordelene ved journalistikk og reisebeskrivelser i tegneserieform, er at vi kan få et bilde på hendelser og steder som vanskelig ville latt seg dokumentere på noe annet visuelt vis. Delisle har også en bok fra det inntil nylig temmelig lukkede Burma (eller Myanmar, alt ettersom), og fra andre skapere som Joe Sacco har vi fått innblikk i konfliktområeder vi ellers ikke ville hatt noe særlig bilder på.

Heldigvis har noen fått fortelle sine historier fra Nord-Korea på film, drøye på hver sine vis. Her er noen av det mest markante vi har sett gjennom de siste årene:

I dokumentaren «Camp 14 – Total Control Zone» får vi høre – og se – hvordan nordkoreanske Shin Dong-Huyk vokste opp i og etterhvert rømte fra en av de aller verste konsentrasjonsleirene i Nord-Korea, beryktede Camp 14. De delene av filmen som beskriver det grusomme livet i selve leiren er – av naturlige grunner – animerte.

Her kan du høre Shin Dong-Huyk selv fortelle om sine opplevelser på en Google Techtalk fra 2008 (takk til Google Maps, forresten, som gir en stadig bedre mulighet til å smugkikke på landet etter at Eric Schmidt nylig besøkte landet på en kontroversiell tur):

Ellers har vår danske venn Mads Brügger (som sist var aktuell med «Ambassadøren») klart å vise verden hvor vanskelig det er å være handicappet i Nord-Korea – et land som offisielt har ingen handicappede innbyggere – i dokumentaren «Det røde kapel». Her tok han med en spastiker på tur til landet, under dekke av såkalt kulturutveksling mellom Danmark og Nord-Korea. Alvorstynget hilarity ensues:

Da vi hang ut med Brügger i fjor i forbindelse med mediedagene i Bergen, fortalte han en liten historie som jo må deles: Da han hadde en søvnløs natt på hotellet som han nesten var eneste gjest på, tok han like gjerne en tur ned til bowlinghallen som lå i kjelleren. Det var ikke en levende sjel å se – bortsett fra gutta som sto på vakt bak kjeglene. Dette var nemlig ikke en automatisk bowlinghall, her ble kjeglene satt opp og kulene sendt tilbake manuelt. Folket i arbeid – selv midt på svarteste natta.

Og har du ikke sett VICE TVs legendariske videoreportasje fra Nord-Korea, bør du gjøre det med en gang. Her er første del:

Apropos VICE TV og konsentrasjonsleirer: Få andre har gjort like grundig journalistarbeid i webtv-form som dem de siste årene, som da de sporet opp denne hemmelige nordkoreanske arbeidsleiren i Sibir:

For et mer offisielt bilde av Nord-Korea, bokstavlig talt, kan du jo sjekke ut Instagram-feeden til Instadprk, som nylig begynte å følge meg på Instagram. Bare lykke og fromme, men litt spammete om du spør meg.