Yes, i kveld kjører TV 2 premiere på andre sesong av «Homeland»TV 2 Sumo, en dag etter den strålende mottatte USA-premieren og en uke før serien begynner på moderkanalen TV 2.

Så da blir det altså nok en sesong med katt-og-mus lek mellom CIA-agent Carrie Mathison (Clare Danes) og den hjemkomne krigsfangen/Al-Qaeda-terroristen Nicholas Brody (Damian Lewis). For det finnes jo knapt bedre bakteppe for spenning og thrillers enn miljøet rundt Central Intelligence Agency.

Den første sesongen av «Homeland» imponerte med sine langstrukne plot, overraskende vendinger, lavmælte intensitet og dyptpløyende karakterskildringer. Forventningene til sesong to er at de holder på den stramme regien, ikke faller i «Lost»-fellen og legger opp til at serien skal gå i all evig tid. Ikke minst er jeg spent på hva i huleste som skal skje utover høsten med Carrie og Nicholas.

Mens vi spent følger med på hvordan begivenhetene utfolder seg: Her får du tips om noen de de beste CIA-historiene som er fortalt på skjerm og lerret de ti siste årene.

 

«Cambridge Spies» (2003)

Fire-episoders BBC-serie om en gjeng smarte unge briter som blir rekruttert av Sovjet på 30-tallet og opererte som dobbeltagenter i MI5 til utpå 50-tallet. I CIA fikk man mistanke om at MI5 sin Washington-stasjon var infiltrert av Sovjet, og de startet en paranoid (med rette) heksejakt i hele det internasjonale etterretningsmiljøet. De fleste kjenner sikkert til Kim Philby, som var en av Cambridge Five, her får du historien om Guy Burgess, Donald MacClean og de andre også.

 

«Syriana» (2005)

Jeg likte ikke «Syriana» så godt første gang jeg så den, men et nylig gjensyn på tv var mer overbevisende. Kompisene Matt Damon og George Clooney spiller en energianalytiker som hjelper et regime på den arabiske halvøy og en CIA-agent som mistenker det samme regimet for å finansiere terrorvirksomhet mot amerikanske interesser. Lavmælt, atmosfærisk og tidvis ubehagelig, «Syriana» er et fint kompendium til bøker som «The Looming Tower: Al-Qaeda And The Road To 9/11». Clooney er perfekt som den trassige CIA-agenten som ikke stoler på noen av sine sjefer.

 

«The Company» (2007)

Etter man har sett «Cambridge Spies» er det naturlig å se den litt glemte miniserien «The Company», en slags amerikansk motpart til «Cambridge Spies». Vi følger CIA fra de tidlige etterkrigsdager i Berlin, via invasjonen i Grisebukta, forsøket på revolusjon i Ungarn, murens fall og andre store hendelser i den kalde krigen.Hovedpersonen er Jack McAuliffe, en ung (hvert fall i seriens første episode) CIA-agent som blir dratt inn i maktkamper, feltarbeid, internasjonal storpolitikk og CIAs evige paranoia. Akkurat det siste er kanskje høydepunktet i «The Company» representert ved CIAs mektige kontraspionasjesjef James Jesus Angleton, intenst og briljant spilt av Michael Keaton.

 

«Charlie Wilson’s War» (2007)

Med Tom Hanks og Julia Roberts i hovedrollene blir «Charlie Wilson’s War» lett avfeid som en middels Hollywood-blockbuster, men ved en nærmere titt er dette en smart, underholdende og interessant film om et rart kapittel i CIAs historie. Mye takket være Philip Seymour Hoffman som en forsoffet drukkenbolt av en briljant CIA-agent. Charlie Wilson (Hanks) blir overtalt av sørstatskonen Joanne Herring til å dra til Afghanistan og se hvor fælt det afghanske folket har det under sovjetisk okkupasjon, og ender opp med å fôre motstandsbevegelsen med nok våpen til at de får tatt igjen mot sovjetiske styrker. Denne gjengen endte da opp som Taliban, godt hjulpet av amerikanske penger og våpen.

 

«Body Of Lies» (2008)

Ridley Scott i storform i denne Midt-Østen-thrilleren om CIA-feltagent Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) og hans sjef Ed Hoffmann (Russell Crowe), en pragmatisk slugger an en oldschooler i CIA-systemet. Historien er klassisk: et medlem av en terrorgruppe vil hoppe av til USA i bytte mot informasjon, men forteller han sannheten eller er han en dobbelagent som skal gi falske opplysninger til amerikanerne? Hvem kan Ferris stole på i det tåkelagte etterretningslandskapet i Midt-Østen?