Kampen om nettnøytralitet går fremdeles. Grunnprinsippet er dette: Bredbåndsleverandører ønsker å ta betalt fra tjenestene som bruker mye båndbredde – som Netflix og Youtube – og i et nytt lovforslag som blir lagt frem i USA for tiden, kan de få lov til nettopp det.

Dermed vil en rekke internettselskaper som lever av å levere innhold til brukerne sine – blant annet Reddit, Kickstarter, Vimeo og Netflix – skru ned farten på tjenestene sine i dag, som en symbolsk markering av den såkalte Internet Slowdown Day.

– Det bør være forbrukere som plukker vinnerne og taperne på internett, ikke bredbåndsdørvakter. Selv om vi ikke faktisk vil skru ned farten på strømmingen deres under Internet Slowdown Day, vil man kunne se det symbolske bufringssymbolet på Netflix-siden på onsdag, og bli med på aksjonen, skriver amerikanske Netflix på Reddit.

Aksjonen Battle for the Net er dermed i gang. Lovforslaget vil i utgangspunktet ikke direkte påvirke Norge, men om lovforslaget slår til i USA kan det danne presedens for kommende debatter i EU og Europa.

I Norge har ikke en slik lov blitt fremmet, men Netflix har her til lands en avtale med Telenor om stabil netthastighet – som kom i stand for en hittil ukjent sum penger. De har en tilsvarende avtale med Comcast i USA – som allerede har gjort Forbrukerrådet og nettkjennere skeptiske:

– All den tid forsøk på å lovfeste nettnøytralitet i USA har falt i grus, er det ikke overraskende at vi får avtaler som dette. Men det er en meget problematisk utvikling mot et mindre åpent og mer kabel-tv-liknende internett. Det neste er eksklusivitet; at bare kunder av bestemte nettleverandører får tilgang til visse tjenester på web, sa Dagbladets teknologikommentator Jan Omdahl til Filter i februar.

I juni fikk John Oliver og HBO-programmet «Last Week» nettsidene til FCC – de amerikanske myndighetenes kommunikasjonsforvaltningsorgan – i kne, etter at han oppfordret nett-troll til å skrive inn protester mot lovforslaget. Om du vil vite mer om debatten, se hans underholdende video under: