Scarlett Johansson har fått smaken på hardtslående roller. Eventuelt så har Hollywoods filmskapere endelig sett potensialet hennes etter actionroller som Black Widow i Marvels filmunivers.

For tiden ruller hun på amerikanske kinolerret i «Captain America: The Winter Soldier» og Jonathan Glazers «Under the Skin», og snart utvider hun grensene for menneskelige handlinger i «Lucy», som slapp sin første trailer i natt.

Her spiller Johansson filmens tittelfigur, Lucy. Hun smugler et eksperimentelt dop for lysskye krefter, og får varene operert inn i en pose i magen. Da andre lysskye krefter banker henne opp for å få henne til å forklare hvor hun har gjort av hemmeligheten, lager de hull på posen og setter enorme egenskaper i sving.

Hun blir mer og mer overmenneskelig – og kanskje mindre og mindre menneskelig – idet medisinen åpner for bruk av en stadig større del av hjernen hennes. Det som begynner som heftige kampsportevner, beveger seg etter hvert over i jedi-land.

Lucy. (Foto: UIP)
These are not the droids you are looking for! (Foto: UIP)

– Vi bruker i prinsippet 10 prosent av hjernen vår. Hva skjer når vi bruker mer?, sa regissør og manusforfatter Luc Besson om filmen i november.

Dette grunnpremisset er selvsagt en myte, selv når vi sover bruker vi minst 45 prosent, men hva gjør man ikke for å skape interessante sci-fi-univers?

I «Lucy» gjentar Morgan Freeman denne myten i rollen som verdens verste nevrologiekspert. Men han er riktig nok i godt selskap, selv Albert Einstein sa dette – dog en gang rundt samme tid som Paul Hermann Müller vant en Nobelpris i medisin for det dødelige insektmiddelet DDT.

Men nok om menneskefiendtlig vitenskapshistorie, la oss returnere til filmens verden.

Lucy. (Foto: UIP)
Morgan Freeman spiller en vitenskapsmann som gjentar vitenskapsmyter fra 1800-tallet. (Foto: UIP)

Siden 90-tallsklassikere som «Nikita», «Det femte element», «Joan of Arc» og «Léon» har Luc Besson vært litt opp og ned de siste årene.

Ved siden av «Minimoy»-animasjonsfilmene har han stort sett har han skrevet manus for heseblesende – men litt tomme – actionhistorier, som han lar unge europeiske filmskapere lage filmer av. For eksempel Espen Sandberg og Joachim Rønnings «Bandidas» i 2004.

Vi tar en morgenskål i håp om at han med «Lucy» kan returnere til gamle sci-fi-storkunster. Filmen har norsk kinopremiere den 12. august.