Er du blant dem som har begynt å streame en serie hos NRK, for så å føle deg rimelig dum når du ikke skjønner et plukk av handlingen – før du oppdager at du har begynt på siste episode av en helt annen sesong enn den første, har vi et par oppmuntringens ord.

For det første er du langtfra alene.

For det andre er det knapt din feil, siden NRKs ellers utmerkede streamingtjeneste er designet slik at siste episode vises øverst, og du derfor må lete deg fram til starten på egenhånd.

Overkommelig, ja, men med den mentale kapasiteten en besitter på det tidspunktet av døgnet man gjerne ser på tv er det fort gjort å gå i fella.

Så til den gode nyheten: Utviklerne oppe på Marienlyst er i ferd med å eliminere det som troner høyt på lista over irriterende i-landsproblemer, og vil i løpet av kort tid fikse det slik at første episode av sekvensielle serier kommer øverst på skjermen.

Vi gir ordet til fungerende produktutviklingssjef for NRK TV, Ida Johansen:

– Det er flere som har lurt på hvorfor det er slik i utgangspunktet, og årsaken er at tjenesten i utgangspunktet var en reprisetjeneste for lineærkanalen. Dermed er det lagt opp til at det skal være lettest å finne det som sist gikk på tv. Men siden den blir brukt mer og mer som en strømmetjeneste legger vi om til å tilby innholdet slik det er mest naturlig for en slik, sier hun.

– Det betyr at for det vi kaller sekvensielle serier, som typisk en dramaserie er, vil første episode av første sesong komme øverst hvis du ikke har vært inne på den tidligere. Har du vært inne og sett på serien før, skal tjenesten dessuten gi deg en tydligere markering av hva som er neste episode – hvis du er innlogget, sier Johansen.

Innlogging er valgfritt på NRK-appen (den er jo uansett gratis for alle med norsk IP-adresse), men gir deg allerede i dag den fordelen at appen lar deg fortsette å se programmer der du var, hvis du bytter plattform, for eksempel fra mobil til Apple TV.

Med den nye endringen – som først vil rulles ut på web og etterhvert på Apple TV, iOS og Android – blir det et skille mellom sekvensielle serier og for eksempel nyhetsprogrammer som Dagsrevyen, som det er naturlig at du er mest interessert i å se ferskeste utgave av.

– Andre serier, for eksempel «Brennpunkt», har episoder som alle er et selvstendig program, og vil få en annen type visning mer tilpasset det, sier Ida Johansen.

Som produktutviklingssjefer flest er hun litt motvillig til å si akkurat når du kan vente det nye designet, men strekker seg til et løfte om at web-versjonen kommer «i løpet av april».

– Så ruller vi det videre ut fortløpende, etterhvert som det blir klart for andre plattformer, og vi lærer om det fungerer slik vi tenkte det skulle fungere, og gjør eventuelle justeringer, sier hun.