Vanligvis bør man vel ignorere nyheter man ikke tror på sjøl, men… Æsj, vi gjør et lite unntak for denne, siden underholdningsverdien er såpass høy.

Her er saken: Batman-fansen er en forferdelig ivrig gjeng, som for øyeblikket føler at deres entusiasme for den kappekledde hevneren kommer litt i skyggen av andre stortitler som «The Hunger Games», «Avengers» og «Prometheus». Med andre ord kaster de seg over smånyheter om sommerens store filmbegivenhet med ekstra glupskhet om dagen. Derfor var det også en liten begivenhet da det offisielle synopsiset for «The Dark Knight Rises» nylig fant veien til nettet.

Det lyder som følger:

Når Lt. Gordon snubler over en plan om å ødelegge Gotham fra innsiden, blir Bruce Wayne nødt til å returnere som Batman. Her venter imidlertid den mystiske Selina Kyle og Bane, en dødelig angrepsstyrke som har som misjon å ødelegge Batmans arv.

Ved første øyekast ser dette ut som et hvilket som helst intetsigende synopsis, men formuleringen «å ødelegge Gotham fra innsiden» kan nok tolkes som et hint. Husker du «The Dark Knight Rises»-traileren, minnes du kanskje også en spektakulær scene der Pittsburgh Steelers’ hjemmebane (i filmen hjemmebanen til Gotham Rogues) blir ødelagt av noe som ser ut som en eksplosjon eller muligens et jordskjelv.

Om det skulle være et jordskjelv finner det støtte i tidligere spekulasjoner om at «The Dark Knight Rises» delvis bygger på tegneserien «No Man’s Land» der Gotham har blitt rammet av et jordskjelv av styrke 7,6 på Richters skala. Det er også kjent at Bane har et våpen han kaller Instrument of Your Liberation, antatt å være en slags bombe som kan forårsake enorme katastrofer. Utløse jordskjelv, kanskje?

Men hva har dette med Norge å gjøre? Jo, NÅ skal du høre.

Nettstedet Comic Book Movies har googlet litt rundt, og på en eller annen måte funnet veien til et norsk forskningsprosjekt, et eksperiment, kalt Magnus Rex. Eksperimentet ble gjennomført i 2007, og gikk ifølge NGU ut på å smelle av i alt 26 dynamittsalver på mellom 100 og 400 kilo i steinbrudd i Sør-Norge. Så var 716 seismometre plassert ut langs høyfjellsområdene i nærheten, og hvordan seismometrene reagerte på eksplosjonene kunne si forskerne noe om hvordan fjellene er bygget opp.

Hvorfor fikk dette blodet til å bruse hos nerdegutta? Jo, fordi «Magnus Rex» også var arbeidstittelen på den nye Batman-filmen før Nolan og Warner Brothers landet på «The Dark Knight Rises». Og den engelske beskrivelsen av forskningsprosjektet fikk det nok til å låte mer sexy enn det var (in 2007 the Copenhagen University, Oslo University, Bergen University and the Norwegian Geological  Survey conducted an experiment related to seismic activity. The experiment required setting off a series of small explosions set along three different seismic lines).

Eksplosjoner + seismometre + Magnus Rex + Bane + revnende fotballstadion? Må jo henge sammen på en eller annen måte, tenkte nok Comic Book Movies. Og nettstedet er også ganske innflytelsesrikt, så flere amerikanske nettsteder videreformidler nå denne teorien.

Men dessverre, dette er nok bare rør. For det første låter det ikke spesielt sannsynlig at Christopher Nolan, med mindre han er fryktelig interessert i de dypeste delene av skorpen under norske fjellkjeder, har klart å rote fram et forskningsprosjekt av denne typen.

Dessuten er en helt annen forklaring på at «Magnus Rex» var arbeidstittelen på «The Dark Knight Rises» mye mer sannsynlig. Det har seg nemlig slik at regissør Nolan har fire barn, hvorav ett av dem heter Magnus.

To andre arbeidstitler på Nolan-filmer var Oliver’s Arrow («Inception») og Rory’s First Kiss («Batman Begins»), og Oliver og Rory er altså navnene på to av regissørens andre barn (takk, IMDB).

Derfor må nok vi være dølle og avkrefte denne ellers artige teorien. Eller, vi? Æsj, vi sender Norges geologiske undersøkelse en mail for sikkerhets skyld.

For fascinerende innblikk i psyken til amerikanske fanboys, anbefaler vi for øvrig at du sjekker ut kommentarfeltet på saken til Comic Book Movies.

Regissør Christopher Nolan.