Så ble det likevel en ærefull pris til norske filmskapere på tv-festivalen i Monte Carlo!

Som vi skrev tidligere i kveld glapp den prestisjefylte Gullnymfen for den norske humorserien «Maniac», som var nominert til tre priser i komikategorien. I klassen for beste nyhetsdokumentar ble det imidlertid pris til «Drone», den norske filmen om dronekrigen i Pakistan.

Produsenten Jonathan Borge Lie og regissør Tonje Hessen Schei (bildet over) mottok i dag prisen under den høytidelige seremonien, og det var ingen ringere enn «Dødelig våpen»-skuespiller Danny Glover som avhendet den.

– Det var helt rått, og det var en klasse med beinhard konkurranse, konstaterer Lie på telefon fra Monte Carlo.

Får boost

«Drone» har vakt mye oppmerksomhet, ikke minst for å få i tale en desillusjonert dronepilot som tidligere hadde som jobb å sitte foran dataskjermene, trygt inne i en bunkers i USA, og styre de – nettopp – dødelige våpnene som flyr høyt over grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan i krigen mot terror.

Skaperne av dramaserien «Homeland» fikk tidlig se filmen, og brukte den som inspirasjon for den siste sesongen. Så mottok den både Amanda og Gullruten, samt priser for beste norske film og beste menneskerettighetsfilm på filmfestivalen i Bergen, fredsfilmprisen på festivalen i Tromsø og Cinema for Peace-prisen som deles ut i Paris.

I Norge kan du leie filmen på de fleste digitale butikkene, blant annet Google Play og iTunes, og i USA er den blant annet solgt til Netflix, der den ble lagt ut for et par måneder siden. Nå får den etter alt å dømme en kraftig boost i seertallene.

– Danny Glover sa at han digget filmen, og at den er en film amerikanerne trenger å se i en tid hvor de, ifølge ham, er blitt «følelsesmessig avstumpet» og ikke får nødvendig informasjon av mediene for å forstå hva som egentlig foregår. Han har lovet å twitre om den, sier Lie.

La oss legge til at Glover har halvannen million følgere på Twitter.

Setter igang følelser

– Hva er det med denne filmen som gjør at den treffer så mange?

– Det er nok mye på grunn av tilgangen vi har på intervjuobjekter; vi viser både hvordan det er å leve under dronene i Pakistan og hvordan det er å sitte bak joysticken. Både de som dreper og de som blir drept, sier Lie.

Foto fra filmen
Foto fra filmen

– Og så handler det om at Tonje er helt ram som regissør, hun klarer å lage en film som når bredt ut og setter igang følelser. Vi har vist filmen for titusener av ungdom gjennom Den kulturelle skolesekken, og det er alltid noen som gråter og lurer på hva de kan gjøre for å bidra til saken. Det selv om det er en tematikk som ikke berører dem direkte, men mennesker på den andre siden av kloden, sier produsenten.

Sammen med Lars Løge har de to akkurat (som: i dag) startet det nye selskapet Volt film i Oslo, og det er på kontoret der den gyldne statuetten skal få stå og funkle.

– Men i kveld blir det champagne, og bare vi blir ferdig med den stiveste delen av programmet skal vi danse, jubler produsenten.