Amerikanske regler for filmsensur er vanskelig å forstå, særlig for oss europeere – men også, etter hvert, for de aller fleste amerikanere.

Kort beskrevet straffes filmer som regel med skyhøy aldersgrense hvis det bannes eller vises nakenhet, mens amerikanske sensurmyndigheter som regel har langt høyere toleranse for vold.

Nå ser det imidlertid ut at det på nytt kan bli fart på debatten om MPAA (som setter aldersgrensene), og denne gangen virker saken så snål at man kanskje kan øyne et lite håp om endring i regelverket.

I stormens øye denne gangen er dokumentaren «Bully», som distributøren The Weinstein Company skal gi ut i USA.

Filmen, som ble vist under Bergen Internasjonale filmfestival, er en dokumentar som følger fem familier med barn som har vært utsatt for mobbing og som prøver å gjøre noe med det. Flere tusen ungdomsskoleelever fikk visstnok se filmen gratis i Bergen i høst.

Men MPAA valgte å gi filmen ratingen «R», noe som innebærer 17-årsgrense (med mindre man ledsages av voksne). Årsaken er at det dukker opp banneord i filmen, noe som fort kan skje når man portretterer et miljø der unge ferdes.

Onsdag dukket sluggeren Harvey Weinstein (sjef for The Weinstein Company, og dermed altså distributør for filmen) opp på et MPAA-møte, der en anke mot R-avgjørelsen skulle behandles. For ordens skyld, dette er Weinsteins ganske fryktinngytende utseende:

Han hadde tatt med seg Alex Libby, et av mobbeofrene fra filmen, og ba om at avgjørelsen måtte reverseres.

I går kom beskjeden: R-ratingen står, noe som ble vedtatt med knappest mulig flertall.

Dermed er bråket for alvor i gang. Weistein, som sikkert også ser at dette kan gi verdifull promo til filmen, truer nå med å trekke The Weinstein Company fra MPAA.

– Jeg har vært gjennom endel slike ankeprosesser, men dette tapet er et stort nederlag for meg personlig. Alex Libby ba personlig om at unge skulle få anledning til å se denne filmen alene, uten å være ledsaget av foreldre, fordi det er den eneste måten å få til en forandring, sier han i en pressemelding.

MPAA på sin side har også sendt ut en pressemelding:

– Mobbing er et seriøst problem, og noe foreldre bør snakke med barna sine om. MPAA er enige i at «Bully» kan være utgangspunkt for slike diskusjoner. MPAA har imidlertid også ansvaret for å bistå foreldre i dette landet som ønsker å bli informert om innhold i filmer, inkludert språk, heter det i pressemeldingen.

MPAA understreker at det må være foreldrenes valg om de ønsker å ta med seg barna for å se filmer som inneholder banning.

– Noen foreldre vil velge å ta med seg barn til denne filmen, andre vil la være. Det er ikke et valg vi vil ta for dem, skriver MPAA.

Weinstein har imidlertid ikke tenkt til å gi seg, og sier nå han vil engasjere en rekke kjendiser – fra Lady Gaga til Michelle Obama – for å spre filmens antimobbe-budskap.