Så var det over. «Game of Thrones» sesong sju har nådd finalen, og åttende sesong er ikke med oss før tidligst høsten 2018

Og kanskje ikke før i 2019, om man skal det HBOs seriesjef Casey Bloys sa til Entertainment Weekly i juni.

Med andre ord er det god tid til å spekulere.

(SPOILERE HERFRA OG NEDOVER)

Og for alle Kristofer Hivju-fans er det ett spørsmål som vil gnage mer enn noe annet i minst ett år fremover:

Er Tormund død?

Ble gamle raudskjegg og flammesverd-kumpan Beric slukt av veggen da isdragen spøy blå isflammer og veggen falt?

Et nervepirrende spørsmål. Som vi svarer unnvikende på etter dette spørsmålet:

Hva er greia med de blå flammene til dragen Viserion? Spruter den nå is? Isflammer?

Business Insider, som skriver om business men som også er han bedrevitende kompisen din som faktisk har lest alle bøkene og husker alt som står der, skriver at George R.R. Martin har nevnt isdrager i bokserien tidligere – og at disse skiller seg fra vanlige drager ved å være laget av levende is og sprute kulde, ikke flammer.

Ifølge Business Insider er Viserion dermed ikke en isdrage, bare en udød drage.

Forvandlingen ikke endret stort annet enn hvem han adlyder og fargen på det som fortsatt er veldig, veldig varme flammer som smelter isvegger.

Andre, som nettstedet Popsugar, holder også muligheten åpen for at Viserion knuser veggene med trykket fra pusten (vi ser tross alt forbløffende lite smeltevann), eventuelt at dette rett og slett er den magiske flammen som må til for å bekjempe magien som beskytter veggen.

Uansett årsak, vi må nå stille spørsmålet som alltid er viktigst i en katatrofe – ble en nordmann skadd?

Frampeik kan redde Tormund

For det er jo dette vi egentlig lurer på. Lever’n?

Time Magazine er blant dem som har analysert sluttscenen, og de byr på et interessant sitat fra HBOs egen offisielle recap (antagelig ikke like gøy som de Espen Svenningsen Rambøl skriver for oss), med følgende setning:

«Biter av veggen begynner å kollapse idet Tormund og skrælingene hans flykter i sikkerhet.»

Som Time påpeker kan setningen enten bety at Tormund og vennene faktisk kommer seg i sikkerhet, eller at de bare prøvde på det men feila.

Time, som har en treøyd ravns hukommelse, minner også om at Beric antagelig overlevde fordi han i en tidligere episode sa at lysets herre må ha gjenopplivet både ham og Jon Snow av en grunn.

Den kjente fortellerteknikken frampeik, altså. Du lærte om den i norsktimen av en grunn.

Bekymrede Tormund-fans

ScreenRant har også en grei oppsummering av grunner for og imot at Tormund og Beric skal være døde. Og den er vel så oppløftende.

Riktignok er det veldig logisk å tenke at de to har falt i døden, men da isføyka la seg så vi at deler av veggen fortsatt sto oppreist.

Og, om vi skal gå litt mer fortellerteknisk til verks, vi så dem aldri dø.

At de døde utenfor synsvidde er selvsagt en mulighet, men serier gjerne liker å vise når det er snakk om sentrale og høyt elskede figurer (med mindre man er «True Blood»).

Og at Hivjus Tormund er høyt elsket også utenfor våre landegrenser hersker det liten tvil om.

«Er dette rollefiguren «Game of Thrones»-fans ikke tåler å miste?» spør The Telegraph, mens Hollywood Life konstaterer at «fansen er ekstremt bekymret etter den sjokkerende «Game of Thrones»-finalen».

De oppsummerer begge Twitter-reaksjonene etter finalen.

Der nekter mange å tro at Tormund er død, ganske enkelt fordi han ennå ikke har rukket å plassere rødhårede små monsterboller i den staute ovnen til Brienne.

Og Twitter-brukeren @gracienna skriver «Targaryencest, whatever. Men jeg må vente hvor lenge for å finne ut om Tormund lever?!»

Incest-jubel

Det er ikke alle som tar like lett at Jon Snow egentlig er sønnen til Daenerys‘ bror Rhaegar, og dermed nevøen hennes og jerntronens sanne arving.

Mye fordi Aegon Targaryen (Jons virkelige navn) lå med tanta si i sluttminuttene av episoden.

Til vill jubel verden over.

En del folk later til å føle litt forvirring og uro over å juble over sånt, selv når de vet at sånt var vanligere i den middelalderen fortellingen er basert på.

Newsweek har i den forbindelse intervjuet en psykoseksuell terapeut, Mike Lousada, og han forsikrer om at det ikke er noe i veien med litt tabuglede – så lenge det kun foregår i fantasien.

– Fantasier om et tabu vil alltid være spennende, det å se det utspille seg og vite at det er fantasi. Å gjøre det i virkeligheten, eller å si at det gir et godkjent-stempel til incest, er ikke ok. Vi plasserer oss selv i skoene til rollefigurene, vi føler med dem, noe som er grunnen til at serien har truffet så mange seere. Om vi plasserer oss selv i skoene til Jon, ville ikke du vært tiltrukket av Dany – og omvendt?

Heeelt greit, altså.

Så får det heller være at genpølen blir litt begrenset om de skulle ende opp med å få barn sammen.

Ifølge gen-bloggen Gene Expression er nemlig Jon og Dany mye nærmere hverandre, genetisk sett, enn tanter og nevøer normalt er fordi Daenerys og broren Rhaegar selv var resultatet av innavl.

Dermed er de faktisk likere genetisk enn selv søsken vanligvis er, selv om det også påpekes at Jon ikke er et resultat av innavl, noe som kan motvirke alle de negative assosierte effektene for hans vedkommende.

Det finnes flere spørsmål enn disse etter finalen, men noe må vi spare til Espen når recapen hans lander senere denne uka.

I mellomtiden synger Tormund og The Hound en sang som definitivt ikke handler om ild og is:

Og Søstrene Sisters? De har det skøy, de også: