På onsdag tjuvstarter Dallas Cowboys og New York Giants årets NFL-sesong, endelig er vi i gang igjen. Fra og med 5. september og frem til jul skal hver helg fylles med storslagne oppgjør, lange kvelder og intens kamp mellom storheter som nevnte Giants og Cowboys, sammen med Indianapolis Colts, Oakland Raiders, New Orleans Saints, Green Bay Packers og en rekke andre lag, for det hele kulminerer med Super Bowl i Louisiana i februar 2013.

De seneste årene har amerikanerene blitt stadig mer begeistret for NFL, i hvert fall om man skal dømme etter seertallene. Da New York Giants gruset New England Patriots for et drøyt halvår siden, satt 111 millioner amerikanere klistret til flatskjermen, mens 57 millioner fans rundtom i verden fikk med seg kampen.

Så med slike seertall er det naturlig at Hollywood også er glad i amerikansk fotball. For tiden driver agentfirmaet CAA og shopper rundt en storproduksjon som heter «Week 14». Produsent Tony Krantz har i samarbeid med NFL Feature fått forfatter Ron Shelton til å skrive et manus om spillere, koner, trenere og andre involverte i de tre siste ukene av en fiktiv NFL-sesong.

Ifølge Variety skal filmen være en slags sportssversjon av «Crash», hvor skjebner, hendelser, drama og overraskelser veves sammen til en episk historie.

NFL Feature er en egen avdeling av NFL, og de har i siden sent 70-tall bygget opp sporten gjennom dramatiske dokumentarer om sesong, spillere og hendelser, og nå skal de altså for alvor slå seg sammen med Hollywood.

Hva kan vi forvente fra dette samarbeidet? Først og fremst familevennlig underholdning. NFL er veldig opptatt av sitt familievennlige, tv-vinnende image. Vi snakker voksent sportsdrama gjort på Disney-måten, men likevel med brutale tacklinger, hoderystende hjernerystelser, rasende forbanna boledudes og lettkledde cheerleaders. Det er jo NFL vi snakker om.

Spennende prosjekt er det uansett, for det er få som har gjort så mye for merkevarebyggingen av NFL som de dramaglade regissørene og produsentene i NFL Feature.

Og vi må aldri glemme at amerikansk fotball er et mye bedre utgangspunkt for god film enn for eksempel vår egen fotball. Her er fem filmer jeg planlegger å se mens jeg girer opp mot sesongstart denne uken.

 

Any Given Sunday (1999)

Talen Al Pacino holder mot slutten av «Any Given Sunday» er god nok grunn til å se filmen, men resten er også strålende sportsdrama. En av Oliver Stones beste filmer.

 

«Friday Night Lights» (2004, egen TV-serie fra 2006 og utover)

Filmen og serien er basert på en dokumentarbok fra 1990, men det fiktive universet som skapes utover serien og filmen er et vakkert, dramatisk og melankolsk bilde av småby-USA. Finfin skildring av hvor mye et collegelag kan bety for en amerikansk by.

 

«Remember The Titans» (2000)

Denzel Washington spiller en svart trener som overtar for en hvit legende som trener for et lag som heter Titans. «Remember The Titans» er basert på en sann historie, men jeg tror vi snakker kunstneriske friheter som går langt utover den lille Watzinger-diskusjonen vi har hatt her hjemme. Det er uansett en godt laget, fint rørende film om rasemotsetninger i USA. Fine fotballscener får du også.

 

«The Longest Yard» (1974)

Du har ikke sett en skikkelig drittsekk på kino før du har sett Burt Reynolds i «The Longest Yard». Han spiller Paul «Wrecking» Crewe, en tidligere fotballproff som i løpet av filmens åpningssekvens slår til kjæresten sin, fyllekjører, stikker av fra politiet, og ender opp med 18 måneder i fengsel. Ikke så urealistisk, med tanke på at rundt 30 NFL-spillere har blitt arrestert for diverse forhold i oppkjøringen til årets sesong, men uansett et godt premiss for resten av filmen: fotballkamp mellom fangene og vokterne. Ble innspilt på nytt i 2001 med Vinnie Jones og Adam Sandler i 2004.

 

«The Blind Side» (2009)

Frem med lommetørklet! Michael Oher er fotballspilleren som kjemper seg til suksess, til tross for fattig oppvekst, fosterhjem og rømming hjemmefra. Nøkkelen til suksessen er da en ny kamerat har en mor (Sandra Bullock) som er den eneste som tror på godheten i Michael. Jada, det høres veldig klissete ut, men «The Blind Side» er faktisk en fin film med drama og fotball i sentrum.