Fra Billy Crystals (63) kutymemessige opptreden som konferansier til «The Artist»s stumfilmhyllende seier: Det amerikanske filmakademiets oscarutdelinger i natt var dets aldrende medlemmer verdig.

Da Christopher Plummer (82) vant prisen for beste birolle under nattens Oscar-utdeling, spøkte han med at han bare er to år yngre enn prisen selv.

Som tidenes eldste prisvinnende skuespiller, er han likevel en ungfole i forholdt til flere av dem som stemte på hans kandidatur: Median-alderen for de 5765 medlemmene av Academy of Motion Pictures Arts and Sciences (som stemmer frem Oscar-vinnerne) er hele 62 år, ifølge en undersøkelse nylig utført av Los Angeles Times.

Den eldste er godt over 100 år. 20 prosent har ikke jobbet med film på flere tiår. Tar man medlemmenes alder og tradisjonelle sammensetning (94 prosent hvit, 77 prosent mannlig), faller slik sett mange av brikkene på plass i forhold til årets oscarvinnere: Gammelmannsklubben valgte en stumfilm («The Artist») som vinner av beste film, 62-åringen Meryl Streep som beste skuespillerinne («Jernkvinnen») og veteranen Martin Scorseses (69) film «Hugo» om filmpioneren Georges Mélies vant de fleste tekniske prisene.

Alderen til akademiets medlemmer tatt i betraktning, er det også forståelig at Hallvar Witzøe hadde et visst håp om å vinne for sin hjertevarmende kortfilm «Tuba Atlantic». Komedien handler om en gammel, døende mann som forsøker å oppnå kontakt med sin bror på den andre siden av Atlanteren.

Men Witzøe måtte se seg slått av en film som var enda mer veltilpasset akademiets medlemmer: den 59-årige, veletablerte regissøren Terry George («Hotel Rwanda») vant med et sentimentalt nordirsk drama om to aldrende barndomsvenner som møtes etter 25 år.

Mens «Hugo» er amerikanernes hyllest til franske George Mélies’ viktige bidrag til filmhistorien, er «The Artist» franskmennenes feiring av Hollywoods gullalder på slutten av 20-tallet og begynnelsen av 30-tallet. Årets to store oscarvinnere utgjør sånn sett et nostalgisk ekkokammer med ryggen mot fremtiden og er ikke akkurat det friskeste signalet filmbyen kan sende til omverdenen.

Likevel: av de to er det enda godt det var førstnevnte som vant: en sympatisk og gjennomført komedie som viser at filmatisk lekenhet verken krever farger, tre dimensjoner eller lyd. Scorseses «Hugo» er på den annen side konvensjonell og merkelig tung på labben, dominert av en overdreven bruk av digitale fiksfakserier. Oscar-utdelingens kanskje største skandale er slik sett at «Hugo»s glatte og dataspillaktige fotografi vant over Emmanuel Lubezkis fantastiske kamerabruk i Terrence Malicks «The Tree of Life».

Andre kritikkverdige (men ikke overraskende) forbigåelser var Terrence Malicks manglende regioscar (hans kompromissløse filmstil kler da også Cannes bedre enn Hollywood), samt Gary Oldmans underspilte rolleprestasjon i «Muldvarpen».

I tillegg til klippe-Oscaren til «The Girl With the Dragon Tattoo» (som virkelig er en nærstudie verdt og ga David Finchers faste klippere Kirk Baxter og Angus Wall sin andre statuett på to år), og animasjonsprisen til den smått geniale «Rango», var kveldens mest fortjente vinner iranske «Nader og Simin – et brudd» som vant for beste fremmedspråklige film. En av fjorårets klart beste filmer er et ekstremt velskrevet og elegant regissert kammerdrama der et pars ekteskapelige utfordringer blir utgangspunktet for poengtert klassekritikk.

Nevnte Christopher Plummer vant for sin rolle i den smarte komedien «Beginners» – der han spiller en aldrende mann som får en ny vår når han kommer ut av skapet etter konas død.

I likhet med «A Better Life» (hvor Demian Bichir ble nominert som beste skuespiller i rollen som en ung mann som forsøker å holde seg unna trøbbel i LA), og «Albert Nobbs» (der Glenn Close ble nominert for rollen som en kvinne som velger å kle seg ut som en mann for å komme seg opp og frem i Irland), er ikke filmen funnet verdig norsk kinooppsetning, og går følgelig rett på dvd og vod.

De er alle tre vel verdt en titt.

 

  • Her kan du leie «Beginners»
  • Her kan du leie «A Better Life»
  • Her kan du leie «Tree of Life»