Er piratkopiering av film og tv-serier et stadig økende problem, eller et fenomen som gradvis kommer til å forsvinne med introduksjonen av nye lovlige tjenester som Netflix og HBO Nordic?

Det kommer åpenbart helt an på hvem du spør. Netflix vil for eksempel være interessert i å gi statistikk som viser hvordan introduksjonen av deres tjeneste i stadig flere markeder minker piratvirksomheten.

Rettighetshavere vil på sin side være interessert i å vise fram tall der piratvirksomhet med all tydelighet framstår som et stort problem, slik at de kan argumentere for strengere lovgivning på området.

Og én av aktørene som film- og tv-selskapene er særlig ute etter å ta, er Google. For cirka ett år siden endret Google algoritmen sin, noe som skulle gjøre det litt vanskeligere for brukere å slumpe over søkeresultater som ledet til piratkopiert materiale.

«Now You See Me» var forrige ukes mest nedlastede film, ifølge nettstedet Torrentfreak.

Det har imidlertid hjulpet lite, ifølge en fersk rapport fra MPAA (via Forbes). De hevder at Google alene står for 82 prosent av søkeresultatene som leder brukere til piratfilmer (noe som vel er helt naturlig med tanke på at Google er den soleklart største søkemotoren).

Det må Google stilles til ansvar for, mener MPAA.

Ett av fem besøk som ender med et opphavsrettsbrudd kommer opprinnelig fra en søkemotor, til sammen fire milliarder sidevisninger per år. Og, enda verre sett med MPAAs øyne: Mange av disse kommer fra generiske søk. Brukeren har da bare søkt på en film- eller platetittel, uten å søke .torrent eller .mp3 i tillegg, og har da kommet til en side som tilbyr innholdet gratis.

– Denne studien styrker teorien om at søkemotorer har et enormt ansvar i internett-økosystemet, for å hjelpe oss med å forhindre tyveri av filmer og tv-serier på nett. Søkemotorer er en vei inn for mange som bryter opphavsretten – også folk som ikke i utgangspunktet ønsker å gjøre det, sier MPAA-styreformann Chris Dodd til Forbes.

Så kan man jo stille seg spørsmålet om ett av fem egentlig er så mye – det betyr i hvert fall at mange pirater har lært seg å gå direkte til The Pirate Bay eller andre sider som tilbyr tilgang til ulovlig kopiert materiale.

Forbes skriver også at rapporten fra MPAA rimer godt med funnene til NBC Universal, som nylig kunne melde at nesten 25 prosent av den totale båndbredden i USA ble brukt til å dele opphavsrettsbeskyttede filmer og tv-serier.

Så hva mener egentlig Google om saken?

Tja, vi antar at de tenker nøye over hvordan de kan fortsette mest mulig normalt uten å provosere politikerne til å introdusere strengere nye lover på området.

For et par uker slapp de et dokument kalt How Google Fight Piracy, der de sa seg noenlunde enige med MPAAs tall: Omtrent 16 prosent av trafikk som leder til ulovlig streaming eller nedlasting kommer fra deres søkemotor.

Men Google hevder kun et ekstremt mindretall av verdens nettsider inneholder opphavsrettsbrudd, og i tilfeller der rettighetshavere har klaget har Google etterkommet ønsket om å fjerne sidene fra søkemotoren i 97,5 prosent av tilfellene.

Samtidig mener Google åpenbart at rettighetshaverne selv trenger bedre systemer for å identifisere brudd på opphavsretten – flere ganger er det nemlig rapportert inn sider som Google nektet å fjerne.

Blant klagene fra verdens film- og tv-produsenter fant Google en lenke til en oppføring på IMDB, og en annen gang klaget et studio to ganger på en anmeldelse i en stor avis.